Moja zupa miso / My miso soup
Od dawna upragnione Miso w końcu doszło do skutku. Kwaskowato - słone z różnymi zdrowymi dodatkami. Mi pasuje! Miso to po prostu pasta z sfermentowanej soi. Podobno pozytywnie wpływa na układ trawienny, krew i system odpornościowy. Podczas przyrządzania zupy, nie gotuję Miso, bo traci swoje właściwości.
Japońska zupa Miso, łapię jakiekolwiek dodatki które mam w lodówce plus noodle Soba ( albo ryżowe ) i zalewam zupą Miso. Dobra, wszystko po kolei. Wczoraj rano udało mi się znaleźć trochę wolnego czasu i przygotowałam sam wywar. Kilka grzybów mung, imbir, Miso, cytryna i woda. Po gotowałam i po zdjęciu z gazu dodałam pastę z soi. Do teraz nie wiedziałam, że Miso nie można gotować, ponieważ traci swoje cenne właściwości, na szczęście dodałam je na końcu, według przepisu The Bojon Gourmet. Teraz już wiem dlaczego. W każdym bądź razie już rano wywar był gotowy. Resztę, czyli różnorodne dodatki przygotowałam tuż przed podaniem.
Uważam, że jest to idealny rozgrzewający obiad na panującą pogodę. Wyobrażam sobie stół pełen najróżniejszych dodatków w odcieniach zieleni i brązu. Wszystko przygotowane w małych miseczkach. Od surowego pora, przez różne rodzaje kiełków, natkę pietruszki, szczypiorek, po różne rodzaje noodli i ryżu. Były by też grzyby i najważniejsze tofu w różnych wydaniach, na słono, słodko lub pikantnie. Każdy mógłby skomponować idealną dla siebie zupę, zalać przygotowanym na środku stołu w wielkiej misie wywarem z Miso, a na końcu posypać sezamem. Wszystko wśród najbliższych na łonie natury, każdy docenia smaki i delektuje się swoją małą miseczką pełną cudownych smaków i aromatów.
Żeby było bezglutenowo, proponuje domowe Teryiaki z bez glutenowego sosu sojowego. Natomiast noodle Soba, zamienić na makaron ryżowy.
Żeby było bezglutenowo, proponuje domowe Teryiaki z bez glutenowego sosu sojowego. Natomiast noodle Soba, zamienić na makaron ryżowy.
Składniki:
( 2 porcje )
4 szklanki wody
2 cm imiru
2 łyżki pasty Miso ( uważnie czytaj skład )
1/2 soku wyciśniętego z cytryny
6 łyżek Teriyaki ( opcjonalnie: domowy, zrobiony z bezglutenowego sosu sojowego )
2 łyżeczki oleju sezamowego, rozdzielone
3 suszone grzyby mung
1 pęczku noodli soba ( opcjonalnie: bezglutenowy makaron ryżowy )
2 garście jarmużu
2 garście kiełek słonecznikowych
1 kostka tofu
4 pieczarki
8 cm pora
sezam
Przygotowanie:
1. Obieram imbir i wrzucam do garnka razem z imbirem i grzybami mung, zagotowuję i gotuję przez 20 minut. Po tym czasie zdejmuję wywar z ognia i dodaję sok z cytryny, Miso i jarmuż. W oddzielnym garnku gotuję (bardzo krótko) noodle Soba i odstawiam na bok. W przypadku makaronu ryżowego nie trzeba go gotować wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na bok, odcedzić.
2. Podczas gdy wywar się gotuję kroję tofu w kostkę, a pieczarki w plasterki. Umieszam je w dwóch oddzielnych miseczkach. Polewam olejem sezamowym i po 1 1/2 łyżeczki Teryiaki. Dokładnie mieszam aby całe się pokryły. Nagrzewam piekarnik do 180*C i wrzucam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekę przez około 10 - 15 minut.
3. Gotowe tofu i pieczarki wyjmuję z piekarnika i przekładam do misek razem z kiełkami, pokrojonym w plasterki porem i wcześniej ugotowanymi noodlami Soba.
4. Wcześniej przygotowany wywar odcedzam przez sitko. Wybieram jarmuż i dodaję do misek. Przygotowane miski z dodatkami zalewam przecedzonym wywarem i na koniec posypuję sezamem.
From long time craved Miso soup came to fruition. Salty - sour with different healthy extras. I liked it. Miso it is just fermented soy paste. I heard that is has positive affect on digestive system, blood and immunology system. While I am making it, I do not boil Miso, because it is loosing its health benefits.
Japanese Miso soup, just catch any extras ( mostly veggies + tofu ) in my fridge plus noodle soba ( or rice ) and pour with Miso soup. But lets start from the beginning. Yesterday morning I have possibility to find some free time and I have done Miso. Few Mung mushrooms, ginger, Miso paste, lemon and water. I boiled it and after I removed it from the heat added Miso. Till now I have not known that I have not to boil Miso. It is loosing its health benefits. Luckily I added it in the end like in The Bojon Gourmet recipe. Now I know why. Any way in the morning soup was done. 'Filling' was prepared just before serving.
I personally think that is is perfect warming out dinner for currently weather. At the moment I imagine table full of many different extras in green and brown shades. Everything is prepared in small bowls. From raw leek, various types of sprouts, parsley, chive, through differed noodles and rice. Do not forget about mushrooms and the most important tofu in many ways: sweet, sour, salty and spicy. Anyone can create their own personal soup and pour with Miso soup, which is placed in the big bowl on the middle of the table. In the end sprinkle with a bit of sesame seeds. Everything is happening among closest friends and family on the bosom of nature. Everybody appreciate and enjoy their small bowl full of tastes and aroma.
To make it gluten free, use homemade Teriyaki with gluten free soy sauce and use rice noodles instead Soba.
To make it gluten free, use homemade Teriyaki with gluten free soy sauce and use rice noodles instead Soba.
Ingredients:
( 2 portions )
4 cups of water
2 cm ginger
2 tbsp Miso paste ( read condiments list )
1/2 squeezed lemon juice
6 tbsp Teriyaki (optional: homemade, with gluten free soy sauce )
2 tsp sesame oil, divided
3 dried Mung mushrooms
1 bunch of noodle Soba ( optional: gluten free rice noodles )
2 bunches of kale
2 bunches of sunflower sprouts
1 tofu cube
4 mushrooms
8 cm leek
sesame seeds
Preparation:
1. Peel ginger and place it in the pot with Mung mushrooms. Bring it to the boil and boil it or next 20 minutes. After this time remove from the heat and add lemon, Miso and kale. In separate pan boil ( not too long ) noodle Soba, set aside. If you use rice noodle, do not boil them, pour with boiling water, set aside, than strain.
2. Mean while chop tofu and slice mushrooms. Place them in two separate bowls. Sprinkle with sesame oil and 1 1/2 tbsp on each Teriyaki. Stir it delicately till all of them are well covered. Heat the oven till 180*C and bake 10 - 15 min on previously lined baking paper.
3. Ready tofu and mushrooms remove from the oven and transfer them to the bowls with sprouts, sliced leek and boiled noodles Soba.
4. Strain decoction, keep kale and add it to the bowls. Prepared bowls with all extras pour with decoction and sprinkle with sesame.
0 komentarze