VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Klasyczna owsianka bananowo - orzechowa / Classic banana - nut porridge

By Saturday, December 27, 2014 , , , , , , ,

Wydaje się, że słodkie na śniadanie nie jest dobre, a jednak! Owsianka jest pożywna, bardzo sycąca i dodaje dużo energii. No i oczywiście taki ciepły posiłek jest zawsze dobry na brzuch. Dzisiaj klasycznie płatki owsiane z bananem, orzechami i masłem orzechowym.


Ah, jak ja uwielbiam długie poranki! To uczucie kiedy wstaję i jest nowy dzień, bezcenne. Jeszcze w piżamie i ciepłych skarpetach, bez stresu idę do kuchni i przygotowuję sobie ciepłe śniadanie, którym potem się długo i spokojnie delektuję. Już nie mówię o tym, jak za oknem jest piękna mroźna zima, a ja przy kominku wcinam ciepłą owsiankę. Ta świadomość, że jeszcze cały dzień przed tobą i tyle rzeczy do zrobienia.

Do tej pory nie wyobrażałam sobie słodkiego, co więcej ciepłego śniadania. Zawsze musiał być chleb z pasztetem lub pastą i nigdy nie mogło się obyć bez pomidora. A jednak! Od paru ładnych tygodni zaczęłam jeść owsianki dzień w dzień. Czemu tak się stało? A no jakiegoś wieczora szperałam w internecie i znalazłam bardzo interesujący przepis na owsiankę, z ciekawości chciałam go wypróbować, no i się stało. Od tej pory nie wyobrażam sobie bez niej śniadania. Jest sycąca i w zupełności wystarcza na długo. Codziennie wymyślam sobie inną wersję, a to z kaszą jaglaną, a to z bananem, czasem z jabłkiem. Kombinacji jest milion, wszystko zależy od gustu, co komu smakuje. 
Płatki owsiane, można zastąpić kaszą jaglaną.


Składniki:

1/2 szklanka mleka ryżowego
1/4 szklanki płatków owsianych
1 banan
1 łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego - moje jest z pestek słonecznika)
2 łyżeczki orzechów
syrop z agawy

Przygotowanie:

1. Najpierw kroję banana w plasterki, około 1/4 banana odkładam na bok do udekorowania. 

2. Do małego garnka wsypuje płatki owsiane i dodaję 3/4 banana. Rozgniatam go widelcem na gładką masę i mieszkam dokładnie z płatkami owsianymi. Potem do garnka nalewam pół szklanki mleka ryżowego. Następnie dodaję łyżkę masła orzechowego. Gotuję co chwilę mieszając i czekam, aż płatki wchłoną mleko, a konsystencja stanie się jak najmniej wodnista.

3. Owsiankę przekładam do miseczki dodaję wcześniej odłożone plasterki banana, posypuje posiekanymi orzechami i polewam syropem z agawy.



It could be generally known that sweet breakfast is not healthy, but it actually is. Porridge is nutritious, filling and gives lot of energy. What is more warm meal is always good for stomach. Today classy oats with banana, peanut butter and nuts.


Ah, I love long mornings. This feeling when you wake up and there is new day, priceless. Still in pijamas and warm socks, without stress I a going to the kitchen and prepare my breakfast, which soon I will enjoy. Out side is freezing winter and I am eating warm porridge in front of fire place. This awareness that you have all day ahead of you and so many things to do.

Till now I did not imagine to eat sweet meal for breakfast, what is more warm. It always supposed to be bread with pate or hummus, always with tomato - classic sandwiches. From few weeks ago I have started to eat porridges every day. Why? One evening I was surfing on the internet and I found one quite interesting porridge recipe, because of my curiosity I decided to try it out. There you go, this is how it happened. From that that it is my breakfast must. It is filling and last for long time. Everyday I make new one, with millet or banana, apple. There is millions possibilities how to compose one. Depends of your preferences. Oat meal can replace with millet or corn meal.


Ingredients:

(1 portion)

1/2 cup rice milk
1/4 cup oat meal
1 banana
1 tbsp peanut butter (the best is homemade - i did from sunflower seeds)
2 tsp hazelnuts
agave syrup

Preparation:

1. Chop banana into slices, around 1/4 of banana set aside for decoration

2. In small pot place oat meal and 3/4 banana. Mask it with fork till is smooth mass, mix well with oat meal. Than add milk and peanut butter. Boil, stir from time to time and wait till oat absorb milk, consistency will be less watery.

3. Transfer porridge in to small bowl and decorate with previously prepared banana, sprinkle with mashed in mortar nuts and pour agave syrup.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze