Chipsy owocowe z cynamonem
Na widok świeżych owoców i warzyw odrazu mam ochotę lecieć do kuchni i gotować. Twarde i soczyste jabłka, banany które rozgniatam językiem na podniebieniu. Po prostu obłędne.
Niestety nie zawsze uda mi się wszystko zjeść na czas, czasem jakiś owoc dojrzeje bardziej i co wtedy, nie wygląda już tak apetycznie jak na początku. W tym przypadku znalazłam rozwiązanie - chipsy owocowe!
Każdy nas ma gorszy dzień i nie jest w stanie się powstrzymać od podjadania. Dlatego też lepiej sięgnąć po zdrową przekąskę, niż pełne najróżniejszych wypełniaczy, polepszaczy, słodzików itp. słodyczy. Nie ukrywam, że ostatnio bardzo mi się chce słodkiego i ku mojemu zaskoczeniu pieczony banan i jabłko są meega słodziudkie, a co więcej zdrowe.
Składniki:
1 jabłko
1 banan
2 łyżeczki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
1. Kroję banana i jabłko w cienkie plasterki.
2. Plasterki banana skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny i układam na blasze.
3. Nasypuję do miseczki dwie łyżeczki cynamonu i mieszam go z cienko pokrojonymi plasterkami jabłka, tak żeby były nim całe pokryte. (Zrobiłam pół jabłka z cynamonem, a pół bez)
4. Wykładam blachę papierem do pieczenia i układam na nim plasterki owoców. Nagrzewam piekarnik do 100*C i piekę przez około 2 godziny. Poźniej wyłączam piekarnik, a owoce zostawiam w środku jeszcze przez jakiś czas (im dłużej tym lepiej).
0 komentarze