Cytrynowa quinoa z bannanami i kiwi
Z serii ciepłe owsianki na śniadanie! Nie wiem czy mogę nazwać to owsianką bo zamiast płatków owsianych jest quinoa, mimo to i tak jest obłędne. Jak smakuje? Mi przypomina bardzo delikatną kaszę jaglaną. Dzisiaj było moje pierwsze spotkanie z komosą ryżową i mogę przyznać, że zakończyło się sukcesem. Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie cytryny z bananem, kiwi i orzechami może być tak dobre. Jedyne co mnie zdziwiło to to, że gotuje się dłużej niż płatki owsiane, ale to nie istotne przy tak dobrym efekcie końcowym.
Dzięki temu, że wczoraj w domu pojawiły się świeże kiwi, od razu musiałam coś z nich zrobić a, że na śniadanie owsianka obowiązkowo musi być, to wymyśliłam takie cudo, no i wyszło! Quinoa bananowa z posmakiem cytryny, posypana orzechami i kiwi, jak dla mnie niebo w gębie! Nic dodać, nic ująć.
Składniki:
1/4 szklanki quinoa (komosa ryżowa)
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 kiwi
1 banan
1/4 cytryny (lub limonki)
1 łyżka domowego masła orzechowego
8 orzechów brazylijskich
syrop z agawy
Przygotowanie:
1. W garnku rozgniatam banana, wrzucam quinoe i mieszam, żeby się połączyło. Dodaję masło orzechowe i sok z cytryny, a na końcu wlewam mleko. Gotuje na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając czekając, aż wszystko lekko zgęstnieje (quinoa stanie się miekka). Pod koniec wyłączam ogień i trzymam jeszcze przez parę minut pod przykryciem.
2. W między czasie kroję kiwi, a orzechy rozgniatam w moździeżu.
3. Gotową quinoe przekładam do miski i dekoruję orzechami i kiwi. Na koniec polewam syropem z agawy.
0 komentarze