Batoniki owsiane z żurawiną
Dzisiaj z samego rana pierwsza myśl która wpadła mi do głowy to było inne wydanie płatków owsianych! Owsiane batoniki z żurawiną i nasionami słonecznika.
Czasem rano nie chce mi się robić śniadania, w zamian za to te gotowe owsiane batoniki, są moim ratunkiem. Nie tuczą i są pożywne. Takie właśnie sobie dzisiaj zafundowałam śniadanie, jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika batoniki razem z gorącą herbatą.
W związku z tym, że pieczenie chlebów jeszcze mi nie wychodzi tak jak bym chciała, dlatego rozwijam swoje umiejętności na prostych nie mącznych produktach hahaha. Chociaż, coraz bardziej mnie korci chlebek bananowy i coś czuję, że w najbliższym czasie będę próbować swoich sił. W końcu kiedyś musi coś wyjść, jakoś trzeba się nauczyć. Nie poddaję się i co jakiś czas podchodzę do tego wyzwania, trzymajcie kciuki! Może niedługo uda mi się opublikować jakiś przepis z moim własnym chlebem.
Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolona z moich dzisiejszych batoników. Jednak trzeba pamiętać, że daktyle z syropem z agawy szybko zastygają i trzeba w miarę szybko je wymieszać z płatkami owsianymi / nasionami / orzechami. Natomiast po wyjęciu z piekarnika masę trzeba pociąć w ciągu pierwszych 15 minut, ponieważ potem będzie tak twarda, że nie będzie dało się z nią nic zrobić.
W związku z tym, że pieczenie chlebów jeszcze mi nie wychodzi tak jak bym chciała, dlatego rozwijam swoje umiejętności na prostych nie mącznych produktach hahaha. Chociaż, coraz bardziej mnie korci chlebek bananowy i coś czuję, że w najbliższym czasie będę próbować swoich sił. W końcu kiedyś musi coś wyjść, jakoś trzeba się nauczyć. Nie poddaję się i co jakiś czas podchodzę do tego wyzwania, trzymajcie kciuki! Może niedługo uda mi się opublikować jakiś przepis z moim własnym chlebem.
Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolona z moich dzisiejszych batoników. Jednak trzeba pamiętać, że daktyle z syropem z agawy szybko zastygają i trzeba w miarę szybko je wymieszać z płatkami owsianymi / nasionami / orzechami. Natomiast po wyjęciu z piekarnika masę trzeba pociąć w ciągu pierwszych 15 minut, ponieważ potem będzie tak twarda, że nie będzie dało się z nią nic zrobić.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki nasion dyni
2-3 łyżki syropu z agawy
250g daktyli
2 garście żurawiny
Przygotowanie:
1. Wyjmuję pestki z daktyli i namaczam je przez około godzinę.
2. W tym czasie prażę płatki owsiane i nasiona dyni na patelni na małym ogniu, aż staną się lekko złociste i odstawiam na bok.
3. Namoczone daktyle przekładam do garnka i dodaje syrop z agawy. Grzeje je na małym ogniu, żeby się zrobiły się bardziej miękkie. Cały czas mieszając dodaje 1/4 szklanki wody, żeby masa stała się lekko płynna. Pod koniec blenduję.
4. Do płatków i nasion na patelni dodaje dwie garście żurawiny, a potem masę z daktyli. Wszystko razem szybko dokładnie mieszam i przekladam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180*C i piekę przez 15 minut. Po wyciągnięciu z pieca tnę masę na małe prostokąty.
0 komentarze