VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Pierogi Gyoza z jarmużem i tofu z ziołami w wersji wegańskiej / Goyza dumplings with kale and herbs tofu, vegan version

By Monday, January 26, 2015 , , , , , , , ,

Gyoza to japońskie pierożki, z wieprzowiną. Ja zrobiłam wersję wegańską dlatego z tofu i jarmużem. Tradycyjnie występują z kapustą. Co prawda można by było dodać też kiełki i pieczarki, ale zrobię to następnym razem. Nie wszystko na raz.


Spokojnie mogę przyznać, że dzisiejsze podejście do Goyza, zakończyło się sukcesem. Zrobione z samego rana, zniknęły w mgnieniu oka. Jak na osobę, która nie przepada za pierogami, muszę przyznać, że te były bardzo dobre. Czuję, że od dziś będę je częściej przyrządzać. W gruncie rzeczy, są świetnym rozwiązaniem na małą przekąskę / przystawkę lub lekką kolację dla znajomych, których zapraszam do domu na wieczorną posiadówkę.

Przygotowanie tych pierogów wcale nie było takie trudne, co prawda gdyby nie pomoc mojego taty w wyrabianiu ciasta i smażeniu, mogło by z nich nie wyjść nic dobrego. Na szczęście Gyoza zostały dopilnowane i wszystko wyszło tak jak powinno.
Tradycyjne pierogi gotujemy, te natomiast smażymy. Wszyscy w domu mówili, że przygotowując je powinnam smażyć z każdej strony lub ugotować. Przecież będą surowe! No właśnie, nie będą. Najpierw podsmażyłam spód, potem zalałam wodą i szybko przykryłam, żeby się dusiły. Dzięki przykryciu ciepło nie uciekało i zrobiły się od góry. Ciasto nie powinno być zbyt grube, dlatego kilku minutowe duszenie powinno w zupełności wystarczyć, aby pierożki były zrobione i chrupiące. Na końcu, kiedy już prawie cała woda wyparuje, dolałam olej sezamowy i smażyłam jeszcze przez chwilę, aby wchłonęły jego aromat. Oczywiście wiadomo, że w zależności od tego czy używam mniejszej czy większej patelni ilość wody się zmienia. Ja użyłam bardzo dużej patelni z nieprzywieralną powierzchnią, dzięki temu uniknęłam przypalenia się pierogów.

Szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za pierogami, a w szczególności tymi na święta. Wydawały się zawsze takie bez wyrazu, zimne kluchy z mięsem. Zimne kluchy, dlatego bo zawsze ciasto z którego były zrobione, było grube i dominowało. W przypadku Gyoza ciasto jest delikatne, a farsz wyrazisty. Dzięki temu, że smażę je, a potem duszę, zamiast gotować są lekko chrupiące, co nadaje im lekkości.

Czasem wersja wizualna jest bardziej pomocna, niż napisana instrukcja. Dla mnie do zrobienia wrapów bardzo pomocny okazał się ten filmik: How to make Gyoza wrappers. / Jak robić wrapy Gyoza. Zwrócił uwagę na pewne czynności, które z lenistwa często pomijałam, przez co ciasto nie wychodziło.


Składniki:
(około 30 pierogów)

na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
1 szklanka zagotowanej gorącej wody
1 łyżeczka soli morskiej
skrobia ziemniacza lub kukurydziana do posypania

na farsz:

3 duże garście jarmużu
1/2 kostki tofu ( około 100g )
1/2 cebuli
2 -3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka papryczki chilli
1 łyżeczka octu balsamicznego

do smażenia: 

1 szklanka wody
olej sezamowy
olej rzepakowy

sos:

3 ząbki czosnku
2 centymetry imbiru
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka papryczki chilli
2 łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie:

Farsz:

1. Drobno siekam czosnek i cebulę. Wrzucam na rozgrzany olej na patelni. Co jakiś czas mieszając czekam, aż cebula się zeszkli. Gotową cebulę i czosnek przekładam do miski.

2. Na tej samej patelni po cebuli i czosnku układam jarmuż i duszę pod przykrywką przez około 15 minut, do czasu aż lekko zmięknie. Gotowy jarmuż dodaję do miski z cebulą i czosnkiem.

3. Drewnianą łyżką dokładnie rozgniatam tofu i razem z sosem sojowym, papryczką chilli i octem balsamicznym dodaję do miski z resztą farszu. Wszystko dokładnie mieszam.


Ciasto:

1. Do dużej plastikowej miski wsypałam mąkę. Do szklanki z wodą wsypałam sól i mieszałam do czasu gdy się rozpuści.

2. Cały czas mieszając mąkę drewnianą łyżką dodawałam wody. Ważne jest, żeby dodawać wody po trochu, a nie wszystko naraz. Cały czas dokładnie mieszając.

3. Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre, dodaję trochę więcej mąki. Dokładnie wyrabiam, tak aby ciasto było gładkie, jednolite i nie przywierało do rąk.

4. Wyrobione ciasto dzielę na dwie podłużne części, owijam w folię aluminiową i odkładam na bok na minimum 30 minut.

5. Po tym czasie odwijam ciasto z foli aluminiowej i dzielę je nożem na 24 kawałki (12 z jednej i 12 z drugiej części ciasta). Układam na talerzu i przykrywam szmatką, żeby ciasto nie wyschło. 

6. Przygotowuję wałek i deskę do krojenia ( lub stolnicę ). Obsypuję skrobią ziemniaczaną, żeby ciasto się nie przyklejało. Biorę jeden kawałek ciasta i formuję z niego kulkę, następnie spłaszczam ją dłonią i rozwałkowuję na desce. Przy pomocy filiżanki odciskam kształt kółka, a zbędne ciasto odkładam na bok. Tak gotowe kółeczka układam na oddzielnym talerzu i przykrywam ściereczką. Ważne, żeby leżały obok siebie, a nie na sobie, bo mogą się przez przypadek skleić. 

7. Z gotowych kółek lepię pierogi. Na dłoni układam ciasto, palcem moczę jedną krawędź ciasta, tak abym mogła przykleić do niego drugą ( suchą ) część. Nakładam farsz, składam, sklejam i zawijam krawędzie. 

To jest filmik, który mi pomógł. How to make Gyoza wrappers / Jak robić wrapy Gyoza.


Sos:

1.  Miażdżę czosnek nożem i drobno go siekam, wrzuam do małej miseczki. Imbir obieram, siekam i miażdże w moździerzu, dodaję do miseczki z czosnkiem.

2. Do miseczki z czosnkiem i imbirem wyciskam sok z cytryny i dodaję olej sezamowy, rzepakowy, papryczkę chilli i sos sojowy. Dokładnie mieszam.


Goyza it is Japanese dumplings with pork. I have done vegan version with tofu and kale. Traditional one are served with cabbage. You can also add some sprouts and mushroom, this one I will make next time. Not everything at once. 


Meanwhile I can admit that todays attempt is regarded as a success. Done it early morning and already disappeared. For a person how doest not really like dumplings I have to admit that this ones was really good. I feel like I am going to make them more ofter. It is perfect solution for party snack.

To prepare Goyza is not that difficult, although without my dad I could be disaster. Luckily they have been supervised and everything went well.

Traditional dumpling needs to be boiled, whereas this one fry. Everybody at home told me that I should fry them from sides to do not be raw. They will not. At first they need to be fried on the bottom, that pour water and cover to steam them. Batter should not be too fat, so just few minutes under the cover is enough to make them crispy. In the end when almost all water evaporate, add some sesame oil and fry it for next few minutes to allow them to absorb sesame aroma. Of course it depends of pan size, so you need to adjust oil and water amount to your equipment. I used big pan with non-stick surface, thankfully to that I did not burn them.

To be honest I have never liked dumplings, especially this ones for christmas. I thought that they are tasteless, cold noodles with meat. Cold noodles, because batter was always cold and its taste was dominating. In Goyza case, batter is delicate and filling is clear. Thanks to frying technique they are light crispy, what gives them light taste.

Sometimes you need to see something to understand. For me it was helpful to see this video how to make Gyoza wrappers. It made me aware of few mistakes which I have been doing.

Ingredients:
(around 30 dumplings)

for batter:

2 cup of wheat flour (type 450)
1 cup boiled water (warm)
1 tsp sea salt
potato or corn starch to sprinkle

for filling:

3 big bunches of kale
1/2 tofu cube ( around 100g )
1/2 onion
2 -3 garlic clove
1 tsp soy sos
1 tsp chili
1 tsp balsamic vinegar

for frying: 

1 cup of water
sesame oil
rapeseed oil

sauce:

3 garlic cloves
2 cm ginger
1/2 lemon
1/2 tsp sesame oil
2 tbsp rapeseed oil
2 tsp soy sos
1 tsp chili
2 tsp agave syrup

Preparation:

Filling:

1. Chop fine garlic and onion. Toss them on previously heated rapeseed on pan, stir from time to time till onion is glazed. Ready garlic and onion transfer to a bowl.

2. On the same pan place kale and steam it under  the cover for 15 minutes, till is slightly soft. Ready kale add to bowl with garlic and onion.

3. With wooden spoon mash tofu with soy sos, chili and balsamic vinegar. Add to bowl with your filling. Mix it precisely.


Batter:

1. In big plastic bowl place flour. Melt salt in a cup with warm water. Stir till salt dissolve.

2. Constantly stirring the flour add bit by bit water with melted salt. 

3. If batter is too wet add a bit more flour. Knead the batter till is smooth and not sticky.

4. Kneaded batter split into two pieces, wrap with cling film and set aside for minimum 30 minutes.

5. After this time untuck the batter from cling film and split it into 24 pieces (12 from one and 12 from another one). Place them one the plate and cover with kitchen cloth to prevent them from drying.

6. Prepare chop board / pastry board. Sprinkle with corn or potato starch (batter will not stick). From each piece form ball, than flatten it and pin out. On top press glass or cup to give them round shape. Set aside excessed batter, so later you will make another dumpling from it. Do not put ready circles on layers, because they can stick. Place them separately and cover with kitchen cloth.

7. From ready circles make dumplings. Put one circle on your palm, wet with your finger one border, than place in the middle some filling and cover with dry side. Stick wet and dry border and make a nice shape.

I found this video really useful. It helped me to visualize how to do it. How to make Gyoza wrappers / Jak robić wrapy Gyoza.


Sauce:

1. In mortar mash garlic, than transfer to small bowl. Peel ginger and mash it in mortar as well, than add to ginger. 

2. In bowl with ginger and garlic add squeezed lemon juice and and sesame and rapeseed oil, chili and soy sos. Mix precisely.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze