Gryczano - kakaowa owsianka z migdałami i wanilią / Buckwheat - cacao porridge with almonds and vanilla
Ostatnio zauważyłam, że dość powszechna stała się dieta Raw Food, innymi słowy Witarianizm. Opiera się na spożywaniu nie przetworzonych pokarmów tzn. surowych. Piramida surowej diety opiera się na trzech głównych grupach. Podstawa żywienia, proteiny i aminokwasy (białko), żywność medyczna.
Do pierwszej grupy zaliczane są zielone liściaste warzywa, a tuż za nimi jest reszta warzyw i owoców. Nie trzeba się obawiać i można, a nawet trzeba jeść ich jak najwięcej.
W drugiej grupie są kiełki i rośliny strączkowe, następnie orzechy i nasiona lnu, konopii itp. Na te należy uważać i spożywać je z umiarem.
Do ostatniej grupy, którą powinno się jeść w najmniejszych ilościach zaliczają się przyprawy, drożdże odżywcze i wodorosty.
Generalnie nie ma co popadać w skrajności, najważniejsze aby wszystko było w umiarze i równowadze.
Jedną z ciekawszych rzeczy które znalazłam odnośnie tej diety jest kwestia pieczenia i gotowania, są one dopuszczalne do temperatury 40*C. Tak samo sprawa wygląda w przypadku mrożenia do -40*C.
Więcej wiarygodnych informacji można znaleźć na stronie Surowo w zgodzie z naturą.
Osobiście nie jetem witarianką, mimo to wprowadziłam parę zasad pochodzących z tej diety i mam zamiar wprowadzić więcej. Mają korzystny wpływ na zdrowie, nie tyko fizyczne ale i psychiczne. Przy czym, witarianizm, weganizm czy wegetarianizm to nie tylko dieta, to styl życia. Taki sposób odżywiania się nie powinien wynikać z przymusu czy mody, a z przekonań osoby, która w taki, a nie inny sposób się odżywia.
O Raw Food dowiedziałam się podczas przeglądania Pinterest'a, gdzie spotkałam się z wieloma przepisami na surową żywność. Także, na FoodPornVeganStyle znalazłam ciekawy przepis na Raw owsiankę z niepalonej kaszy gryczanej, co zmobilizowało mnie do jej przetestowania. Muszę przyznać, że wcale nie tak daleko jej od tradycyjnej owsianki i nie wiem czy nie jest od niej smaczniejsza. Na początku podczas miksowania wychodziła mi bardzo gęsta, dlatego co jakiś czas dolewałam odrobinę wody, tak aby miała odpowiednia konsystencję.
Od dzisiaj wprowadzam w menu zakładkę Raw Food, gdzie będą wszystkie przepisy w kategorii surowej żywności. Planowałam zrobić swoją witariańską owsiankę, ale doczytałam się, że palona kasza gryczana nie jest surowa. Jak najprędzej postaram się wymyślić coś nowego. Swoją drogą paloną kaszę, można zastąpić nie paloną kaszą gryczaną lub nasionami konopii.
Od dzisiaj wprowadzam w menu zakładkę Raw Food, gdzie będą wszystkie przepisy w kategorii surowej żywności. Planowałam zrobić swoją witariańską owsiankę, ale doczytałam się, że palona kasza gryczana nie jest surowa. Jak najprędzej postaram się wymyślić coś nowego. Swoją drogą paloną kaszę, można zastąpić nie paloną kaszą gryczaną lub nasionami konopii.
Składniki:
(1 porcja)
(1 porcja)
3 łyczki ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżki szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)
1/2 łyżki kakao
2 łyżki migdałów
1 laska wanilii
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej do małej miseczki wsypuję migdały, żeby się łatwiej miksowało, jeżeli nie masz wystarczająco silnego blendera. Ja ich nie namaczałam.
2. Jeżeli migdały były namaczane to należy je najpierw odcedzić. Wrzucam je do pojemnika blendera razem z szałwią hiszpańska (nasiona chia).
3. Laskę wanilii przecinam wzdłuż i nożem wyskrobuję środek, który dorzucam razem z kakao do mieszanki z kaszą gryczaną, migdałami i szałwią hiszpańską (nasiona chia).
4. W trakcie miksowania dolewam 1/2 szklanki wody, jeżeli owsianka jest zbyt gęsta dodaję więcej, żeby ją rozrzedzić.
Lately I have seen that raw food diet became very famous. It is based on not processed food, means raw. Nutrition pyramid is based on three main groups. Foundation foods, proteins and amino acids, medical foods.
In first one are all greens, after rest of veggies and fruits. You do not have to worry about them. Eat them generously.
Second one contain sprouts and legumes, than peanuts and flax seeds, hemp seeds. Here you need to be careful and eat moderately.
The last one you should eat sparingly. Here is all spices, oil, nutrition yeast and seaweed.
Generally do not panic, the most important thing is to keep your diet balanced and everything will be alright.
By the way I found one quite interesting thing about preparing raw foods. It said that you can boil or bake things but only till 40*C, same thing with freezing. More reliable informations you can find on Surowo w zgodzie z naturą (raw with nature) website.
I am not on raw food diet, nevertheless I once for a while I am preparing my food this way and follow this rules. They affect beneficially on health, not only physical but also mental. Wherein raw food, vegan or vegetarian diet are not just a diet, it is life style. This way of eating should not be coercion or fashion, but beliefs of person who is eating this way.
About Raw Food I found out when I was searching some recipes on Pinterest. I found also one interesting recipe for raw buckwheat porridge on FoodPornVeganStyle It made me curious to try it out. I have to admit that it is not that far from traditional porridge and I think that it is actually tastier.
At the beginning it was quite thick, but if you add some water, consistency will become okey. You can adjust it to your preferences.
To sum up, from today I made Raw Food section, where you can find all raw recipes. I have planned to make my own raw porridge, but I found out that roasted buckwheat is not raw food, so as soon as possible I will try to find out something new. Mean while you can replace is with not roasted buckwheat or hemp seeds.
Ingredients:
(1 portion)
(1 portion)
3 tbsp boiled buckwheat
2 tbsp chia seeds
1/2 tbsp kakao
2 tbsp almonds
1 vanilla stick
1/2 cup of water
Preparation:
1. Dzień wcześniej do małej miseczki wsypuję migdały, żeby się łatwiej miksowało, jeżeli nie masz wystarczająco silnego blendera. Ja ich nie namaczałam.
2. Jeżeli migdały były namaczane to należy je najpierw odcedzić. Wrzucam je do pojemnika blendera razem z szałwią hiszpańska (nasiona chia).
1. If you have not strong enough blender soak almonds to mix easier. Day before in small bowl put almonds and pour it with water, 1 cm above them. Leave it overnight. I did not soak them.
2. If you soak almonds strain them and place it in blender container with chia seeds and buckwheat.
4. Cut along vanilla stick and scratch the content, toss it with cacao to buckwheat - almonds and chia mixture.
5. Start blending, in the meantime add some water to make consistency as you prefer.
0 komentarze