VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Waniliowa owsianka orzechowa z szałwią hiszpańską i nasionami konopii (raw)

By Thursday, January 29, 2015 , , , , , , ,

Ostatnimi czasy, zaczęłam interesować się orzechami, ziarnami i kaszami. Właśnie z tego powodu wynikła moja ogromna fascynacja owsiankami, co dzień wymyślam nową. Dlatego jak widać na blogu dość często pojawiają się nowe przepisy w kategorii owsianki.
Orzechy mogłabym jeść całymi dniami bez przerwy, tak samo jak i kaszę, czy ziarna. Z tych ostatnich robić najróżniejsze kotleciki, humusy i zajadać się nimi z pysznym domowym chlebem. Wiem, że warzywa są bardzo ważne w diecie wegańskiej, dlatego wszelkie orzechy, kasze itp. staram się spożywać w odpowiedniej dziennej ilości np. w postaci porannej owsianki, która jest bogata w nie wszystkie. Natomiast w skład drugiego śniadania wchodzą owoce i warzywa.

Powszechnie jest uważane, że należy jeść mięso bo białko, białko i jeszcze raz białko. Ludzie na tradycyjnej diecie zawsze zarzucają mi niedobór białka. Nie popadajmy w skrajności, człowiek nie był by wstanie funkcjonować na samym białku. Co za dużo to nie zdrowo. Wszystko musi być w umiarze, jak zdrowe by nie było. Wiele z nas spożywa o wiele za dużo tego nieszczęsnego białka, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie wynosi zaledwie 45 - 55 gram.
Właśnie z powodu skłonności do spożywania dużej ilości białka na diecie tradycyjnej wiele wegan i wegetarian ma predyspozycje do przeginania z orzechami, nasionami itp. Wynika to z odwiecznej nagonki na to kto ma za dużo, a kto za mało białka. Podczas gdy podstawą żywienia powinny być liściaste rośliny zielone, a następnie reszta owoców i warzyw, a nie mięso czy produkty zbożowe. Nie mówię, że są złe, chodzi tylko o to aby pamiętać o tym jak istotną rolę mają zielone warzywa. Najważniejsza jest równowaga. Nie za dużo i nie za mało.

Z tego powodu sprawdziłam jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wszelkie orzechy, nasiona, kiełki, owoce i warzywa.

Owoce:

USDA zaleca kobietom, które prowadzą średnio aktywny tryb życia i są w wieku od 19 do 30 lat spożywanie 2 szklanek owoców dziennie, a tym powyżej 31 roku życia o 1/2 szklanki mniej. W przypadku mężczyzn nie zależnie od wieku - 2 szklanki, przy czym jest do dzienne zapotrzebowanie, dla mężczyzn którzy prowadzą średnio aktywnego trybu życia.
1 mały banan odpowiada 1/2 szklanki, natomiast 1 duży banan to 1 szklanka.
W przypadku suszonych owoców sprawa wygląda inaczej, ponieważ nie ma w nich wody, a witaminy i minerały są silnie skondensowane, dlatego 1/2 szklanki suszonych owoców odpowiada 1 szklance świeżych. 

1 mały banan = 1/2 szklanki
1 duży banan = 1 szklanka
1/2 suszonych owoców = 1 szklanka świeżych owoców

Kobieta (19 - 30 lat; średnio aktywny tryb życia) - 2 szklanki dziennie
Kobieta (po 31 roku życia; średnio aktywny tryb życia) - 1 1/2 szklanki dziennie
Mężczyzna (w każdym wieku; średnio aktywny tryb życia) - 2 szklanki dziennie

Warzywa:

Średnio aktywnej kobiecie i mężczycznie do 50 roku zalecana jest 2 1/2 do 3 szklanek dziennie warzyw. Natomiast dorośli po 50 roku życia, powinni zmniejszyć tą dawkę o 1/2 szklanki. Generlanie 1 szklanka gotowanych lub surowych warzyw odpowiada 1 szklance dziennego zapotrzebowania na warzywa.

Szklanka ubitych warzyw jest generalnie bardziej skoncentrowana niż szklanka warzyw poszatkowanych, mimo to wytyczne USDA uznają je za równoważne. 1 szklanka stuprocentowego soku warzywnego jest również liczona jako 1 szklanka surowych warzyw. Podczas gdy 1 szklanka gotowanych zielonych warzyw liściastych (sałata, szpinak, kapusta, jarmuż itp.) liczona jest jako 1 szklanka, to 1 szklanka surowych zielonych warzyw liściastych uważana jest jako 1/2 szklanki dziennego zapotrzebowania.

Narodowy Instytut zdrowia sugeruje, aby spożywać suszone owoce podczas głównych posiłków, nie jako przekąskę. Powinny być opłukane wodą, jeżeli nie są należy po nich umyć zęby. 

1 szklanka stuprocentowego soku warzywnego = 1 szklanka warzyw
1 szklanka gotowanych warzyw liściastych = 1/2 szklanki surowych warzyw liściastych

Kobieta (do 50 roku życia; średnio aktywny tryb życia) - 2 1/2 do 3 szklanek dziennie
Mężczyzna (do 50 roku życia; średnio aktywny tryb życia) - 2 1/2 do 3 szklanek dziennie

Dzienne zapotrzebowanie:

Warzywa 2 1/2 szklanki - 3 szklanki
Owoce 1 - 2 szklanki w zależności od wieku i płci
Orzechy 2-3 łyżki - 30g
Nasiona konopii 4-5 łyżek  - 42-50g
Szałwia Hiszpańska (Nasiona Chia) 2 łyżki - 15g

źródło: http://healthyeating.sfgate.com/



Składniki:
(1 porcja)

2 łyżki nasion konopii
2 łyżki szałwi hiszpańskiej (nasiona Chia)
3 suszone figi
1 laska wanili
2 łyżki orzechów nerkowca
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka nasion goji
3 daktyle

Przygotowanie:

1. Orzechy nerkowca zalewam wodą, tak żeby je przykryła. Zostawiam na całą noc.

2. Rano odcedzam orzechy nerkowca, a laskę wanilii przecinam wzdłuż i wyskrobuję nożem środek. Odcedzone orzechy i zawartość laski wanilii wrzucam do pojemnika blendera razem z suszonymi figami, nasionami konopi, szałwią hiszpańską (nasiona Chia) i wodą. Wszystko miksuję przez następne parę minut, do puki mieszanka stanie się dokładnie wymieszana, jednolita.

3. Gotową mieszankę przekładam do miseczki i dekoruję pestkami dyni, nasionami goji i daktylami.



Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze