Zielone latte, czyli matcha w roli głównej / Green late, means matcha tea
Niezawodny lekki i odświeżający smak Macha połączony z słodką kokosową bitą śmietaną. Dodatkiem jest tahini i szczypta sezamu do dekoracji. Uważam, że taka mieszanka jest idealna na początek dnia. Dodaje pozytywnej energii do życia na cały dzień. Polecam!
Słońce, ładna pogoda, nadchodząca wiosna, daje mi tyle energii, że aż chce się biegać i skakać z radości. Swoją drogą Matcha działa bardzo podobnie. Jest to najwyższej jakości zielona herbata, jej sposób przygotowania został wymyślony przez mnichów buddyjskich. Jedna filiżanka Macha równa się, aż dziesięciom zielonej herbaty. Sama w sobie nie smakuje najlepiej, coś pomiędzy starą rybą i wodorostami. Z tego powodu najczęściej dodaję ją do ciastek lub różnych napojów. Jej właściwości są ogromne, od przeciwnowotworowych, bakteryjnych i wirusowych aż do pomagających spalać tłuszcz (jak to zielone herbaty). Jest bogata w błonnik i zawiera dużą ilość witaminy C, magnezu, chloru, selenu i cynku. Po za tym uspokaja, relaksuje i poprawia koncentrację. Więcej o Matcha na MatchaSource. Natomiast w celu kupna najróżniejszych herbat z całego świata zapraszam na herbatczar.
W tym tygodniu w Lidlu był tajski tydzień, dlatego znalazły się tam mleczka kokosowe Thai w puszcze. Różnią się o tych ze zwykłego sklepu spożywczego, bo wytrąca się w nich bardzo gęste masło kokosowe, a nie delikatna pianka. Jakiś czas temu znalazłam superfood lattes i do tej pory nie miałam możliwości przyjrzeć się im. Skłoniły mnie do tego Lidlowe mleczka, które odegrały tu bardzo ważną rolę - kokosowa bita śmietana! Przepyszna i nie za słodka.
Podsumowując, cały wczorajszy dzień był zielony. W związku z nadchodzącą wiosną w kuchni zapanowała sama zieleń. Rano Matcha latte, na obiad krem brokułowy, a wieczorem smoothie z jarmużem. Z zupy jestem bardzo zadowolona i już jutro wszystko o niej napiszę. Zdradzę tylko, że pomógł mi w jej przygotowaniu sam Gordon Ramsay.
Składniki:
(1 porcja)
1 łyżeczka Matcha
1/2 łyżeczki tahini
1 łyżeczka syropu z agawy + 1 łyżka do bitej smietany
1 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1 szklanka mleka kokosowego
1 puszka skondensowanego mleka kokosowego
czarny sezam do dekoracji
czarny sezam do dekoracji
Przygotowanie:
1. Otwieram puszkę mleka kokosowego i zbieram z góry łyżką samo ścięte masło kokosowe, przekładam do garnka i miksuję razem z 1 łyżką syropu z agawy. Gotową bitą śmietanę przekładam do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykam i odstawiam do lodówki.
2. W garnku mieszam tahini, 1 łyżeczkę syropu z agawy, olej kokosowy, mleko kokosowe i Matcha. Podgrzewam do 70*C.
3. Podgrzaną mieszankę przekładam do blendera, miksuję przez 1 - 2 minuty. Gotową mieszankę przelewam do szklanki i dodaję 4 łyżki wcześniej przygotowanej bitej śmietany. Całość posypuję czarnym sezamem. (resztę bitej śmietany można trzymać w lodówce do 5 dni, w szczelnym pojemniku)
Light and refreshing taste of Matcha combined with coconut whipped cream sweetenes. An extra is tahin and pinch of sesame. I think that this mixture is perfect to start a day. Gives positive energy for life for all day. Recommend!
Sun, beautiful weather, spring is coming, it gives me so much energy, that I want to run. By the way Matcha does the same. It the highest quality tea, its preparation was discovered by Buddhist monks. On cup of Matcha equals, even ten green teas. Itself it taste like old fish between seaweed, but this is only my opinion. This is why I add it to cookies or smoothies. Its health benefits are huge. Beginning on antitumor, antibacterial and viruses to fat burning ( as a green tea ). It is rich of fiber and has huge amount of vitamins C, magnesium, chlorine, selenium and zinc, What is more is relaxing, calming and improve concentration. More about Matcha on MatchaSource. However if you want to buy more teas from all of the world visit herbatczar.
This week in Lidl was Thai, this is why there was canned Thai coconut milk. The difference between them and regular one from shop is that, here is knocking out really thick coconut milk, not delicate mousse. Some time ago I found superfood lattes and till yesterday I did not have time to look at it. But Lidl's milks made me do it. They played here main role - coconut whipped cream! Delicious and not too sweet.
To sum up, all yesterday was green. In case of coming spring my kitchen became GREEN. Morning green Matcha late, than broccoli cream soup and in the evening I had kale smoothie. Cream soup came out really nice, I am proud of it but I will not say anything until tomorrow. Small sneak peak is that Gordon Ramsay helped me to prepare it.
Ingredients:
(1 portion)
1 tsp Matcha
1/2 tsp tahin
1 tsp agave syrup + 1 tbsp for wipped cream
1 1/2 tsp coconut oil
1 cup coconut milk
1 can condensed coconut milk
black sesame for decoration
black sesame for decoration
Preparation:
1. Open can with condensed milk and gather the top (coconut butter) with a spoon, transfer it to a pot and mix it (till is smooth) with 1 tablespoon agave syrup. Ready whipped cream transfer in to container, close it and leave in fridge.
2. In pot combine tahini, 1 teaspoon agave syrup, coconut oil, coconut milk and matcha. Heat it up till 70*C.
3. Ready mixture transfer to a blender and blend it for 1 - 2 minutes. Than transfer to a cups and add 4 spoons on each previously prepared whipped cream. Decorate with black sesame. ( rest of whipped cream can be stored for up to 5 days in fridge )
0 komentarze