VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Odświeżający hummus marchewkowy / Refreshing carrot hummus

By Monday, February 16, 2015 , , , , , , ,

Orzeźwiająca pasta z kolendrą i kminem na bazie ciecierzycy o smaku marchewkowym, po poprostu hummus marchewkowy. W sam raz na śniadanie lub lekką kolację. Lubię ją jeść jako dip z ogórkami albo cukinią i waflami kukurydzianymi lub ryżowymi.


Najlepsze co może być na świecie to ciecierzyca! Można z niej robić, pasty, pasztety, ciastka, ciasta, kotlety, burgery, albo jeść samą jako przekąskę! Po prostu wszystko w jednym. W związku z tym, że wczoraj robiłam bulion warzywny to zostały po nim warzywa. Dlatego na kolacje miała być albo sałatka warzywna albo jakieś kanapeczki z hummusem / pastą lub po prostu dip. Szukając czegoś co mnie przekona wpadłam na stronę thefirstmess. Nie ukrywam, że zdjęcia mnie powaliły na kolana, dlatego poszłam w tym kierunku. Przepis trochę zmieniłam, chociaż nie bardzo, ponieważ niczego mu nie brakuje, naprawdę taki jest obłędny. Jedynym zamiennikiem są gotowane warzywa, zamiast pieczonych. Wyszło tak smacznie, że zamiast chleba z pastą, była pasta z chlebem. Jako dodatek do pasty, pojawiła się cukinia i wafle kukurydziane ( to apropo bezglutenowej kolacji ), a wszystko udekorowałam pestkami dyni i nasionami konopi.


Składniki:
(500 ml)

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
3 marchewki
1/4 szklanki oleju
3/4 łyżeczki nasion kminu
3/4 łyżeczki nasion kolendry
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 cytryny sok i skórka
1 łyżki tahini
1 łyżeczka pasty pomidorowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wrzucam i dokładnie rozgniatam widelcem marchewki, potem dodaje olej, sok i skórkę z cytryny, pastę pomidorową, tahini, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszam, aby masa była w miarę gładka i jednolita.

2. Miażdże w moździerzu nasiona kminu i kolendry, dodaję do miski. To samo robię z czosnkiem, siekam, rozgniatam w moździerzu i razem z ugotowaną ciecierzycą dodaję do miski z marchewkami. Całość dokładnie mieszam.

3. Gotową mieszankę przekładam do pojemnika od blendera i bardzo dokładnie blenduję na gładką masę. Gotową pastę przekładam do słoików.



Refreshing paste with coriander and cumin based on chickpeas with carrot taste. Perfect for breakfast or light supper.  I like it as a dip with cucumber, zucchini and corn or rice cakes.


The best on the world is chickpea! You can eat is as a paste, pate, cookies, cakes, burgers or just itself! Everything in one. Yesterday I have done broth, so I end up with lot of veggies. Idea for supper was to make something out of them. Through many websites I found out thefirstmess. Photos were amazing, so I went this way. I have changed a bit recipe, but not that much. It is already perfect, does not need any thing more or less. The one thing is that I replaced roasted veggies, with boiled ones. It came out delicious. It supposed to be bread with paste, but it was paste with bread. As an extras was zucchini, pumpkin seeds / hemp seeds and corn cakes ( gluten free ).

Ingredients:
(500 ml)

1 cup boiled chickpeas
3 boiled carrots
1/4 cup olive oil
3/4 tsp cumin seeds
3/4 coriander seeds
1 - 2 garlic cloves
1/4 squeezed lemon and zest
1 tbsp tahini
1 tsp tomato paste
salt
peppercorn

Preparation:

1. Mash carrots in a big bowl, than add olive oil, squeezed lemon juice and zest, tomato paste, tahini, salt, peppercorn. Mix precisely till is smooth.

2. Cumin and coriander mash in mortar, add to the bowl. Do the same with garlic, chop in small pieces, than mash in mortar. Add to the bowl with boiled chickpeas. Mix it well.

3. Ready mixture transfer to a blender container and blend it till is smooth. Ready hummus transfer into the jars.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze