VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Marchewkowo - kalarepowe kotleciki z tahini i tymiankiem / Carrot - kohlrabi burgers with tahini and thyme

By Sunday, February 15, 2015 , , , , , , , , , ,

Pieczone kotleciki z marchewki i kalarepy w konsystencji bardzo delikatne z posmakiem tahini i tymianku. Równie dobrze smakują smażone. Idealnie się komponują z jarmużem i pieczoną w cukinią. Całość dopełnia subtelny sos sezamowy.


Idzie wiosna, za oknem zielono i na talerzu zielono. Generalnie burgery / kotlety powinny być na bazie jakiegoś ziarna, tu natomiast przeważają warzywa. Wydaje mi się, że te z ciecierzycy czy soczewicy są bardziej zbite, co za tym idzie bardziej treściwe. No i zdecydowanie łatwiej się je smaży. W dzisiejszych marchewkowo - kalarepowych przeważają warzywa więc muszę przyznać, że ich smażenie nie szło wcale łatwo, ale udało się. Kiedy robiłam je po raz drugi, poszłam na łatwiznę i wrzuciłam do piekarnika. Różnica była taka, że nie były tak tłuste jak te z patelni. Piekłam je 30 minut, bo czas gonił ale uważam, że spokojnie można by było je piec przez około 45, a nawet 60 minut. Wtedy powinny być elegancko podpieczone i chrupkie po bokach.

Myślę, że niedługo przyjdzie czas na jakieś tradycyjne falafele. Zwykłe proste z ciecierzycy, bez żadnych extra dodatków. Proste i z klasą. Po za tym, dzisiaj chodził za mną humus marchewkowy i się wychodził. Wyszedł zaskakująco przepysznie, dlatego już jutro się nim pochwalę!


Składniki:
(3 średnie kotlety)

1/2 kalarepy
1 marchewka
1 mała garstka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 ziarna pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka tahini
1 łyżka szałwi hiszpańskiej
2 łyżki wody

sos:

1 łyżka tahini
3/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka ksylitolu
1/2 ząbka czosnku
1/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek



Przygotowanie:

kotlety:

1. Kalarepę i marchewkę obieram i zcieram na tarce, wrzucam do miski. Drobno siekam świeży tymianek, czosnek i dodaję do miski.

2. W szklance mieszam szałwię hiszpańską z wodą i dodaję do miski razem z tahini, sokiem z cytryny, solą i rozgnieciony w moździeżu pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszam.

3. Z gotowej masy formuję kotlety i piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku na 180*C przez 45 - 60 min. Opcjonalnie można usmażyć na oleju kokosowym - uwaga bo kotleciki są delikatne.

sos:

1. W małej miseczce mieszam tahini, sok z cytryny, ksylitol, wodę, sól, oliwę z oliwek i obrany i drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszam.

podaję z jarmużem, pieczoną cukinią i polewam sosem


Baked burgers made from carrot and kohlrabi. Delicious with a bit of tahini and thyme taste. They are also suitable for frying. Work well with kale and baked zucchini. Completed with sesame sauce.


Spring is comming, is green out sie, on my plate as well. Generally burgers should be done mostly with grains, here are vegetables. I think that chickpeas or lentil ones are more thick, so they are more pithy. What is more it is easier to fry them. This carrot - kohlrabi ones are mostly done with vegetables and to fry them was not easy, but I did it. When I have done them second times, I choose easiest way. I baked it. The difference was that the ones from oven was less greasy. I have baked them for 30 minutes, because I was running out of time, but honestly I think that you can calmly bake them for 45, even 60 minutes. They should be nice crispy on sides.

I think that traditional falafel is coming soon. Simple ones from chickpeas, without any extras. Simple with class. By the way, today I have had on the back of my head carrot hummus and I have done it. It came out delicious, this is why I will broast it tomorrow!


Ingredients:
(3 medium burgers)

1/2 kohlrabi
1 carrot
1 small bunch of fresh thyme
1 garlic clove
1/2 tsp squeezed lemon juice
1 peppercorns cayenne
1/3 tsp salt
1 tbsp tahini
2 tbsp water
1 tbsp chia seeds

sauce:

1 tbsp tahini
3/4 tsp juice squeezed from lemon
1 tsp xylitol
1/2 garlic clove
1/4 cup of water
1/4 tsp sea salt
1 tbsp olive oil
Preparation:

burgers:

1. Peel kohlrabi and carrot, grate and place in bowl. Chop fine thyme and garlic, add to the bowl with carrot and kohlrabi.

2. In cup mix chia seeds with water and add to the bowl with veggies. Than add tahini, squeezed lemon juice and mashed in mortar cayenne peppercorn. Mix precisely.

3. From ready mass form burgers and bake in previously heated oven for 180*C for 45 - 60 minutes  or fry it (optional).

sauce:

1. In small bowl combine tahini, squeezed lemon juice, xylitol, water, salt, olive oil and fine chopped garlic. Mix precisely.

serve with kale, baked zucchini and pour with sauce. 

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze