VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Kokosowo - truskawkowa jaglanka / Coconut - strawberry millet

By Friday, February 13, 2015 , , , , , , ,

Minimalistycznie, po prostu najprostsza na świecie kokosowa jaglanka z dodatkiem truskawek słodzonych niezastąpionym ksylitolem. Zawsze uniwersalna jaglanka na śniadanie, obiad lub kolacje.


Owsiankowa moda nadal trwa. Codziennie rano musi być, a gdy brzuch odmawia posłuszeństwa z powodu glutenu zawartego w kaszy mannej na ratunek przychodzi kasza jaglana klasycznie z truskawkami. Słodzona ksylitolem, więc bardzo zdrowo bo podobno nie zakwasza organizmu i ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, co więcej jego indeks glikemiczny jest bardzo niski więc nadaje się dla diabetyków. Na tradycyjnym cukrze (odczyn kwasowy) bardzo dobrze rozwijają się bakterie i grzyby, co prowadzi do nowotworów. Ksylitol ma odczyn zasadowy więc nie dopuszcza do takiej sytuacji. W kwestii poszukiwań zdrowego zamiennika cukru, równie dobrze się sprawuje stewia.

więcej o ksylitolu
więcej o stewii

W związku z moją potrzebą ograniczenia glutenu, wprowadziłam nową kategorię przepisów bez glutenu / gluten free



Składniki:
(1 porcja)

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka ksylitolu
10 mrożonych truskawek
1 łyżka wiórków kokosowych + 1 łyżeczka do dekoracji
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej w misce przygotowuję truskawki i zostawiam na noc, żeby puściły sok i się rozmroziły.

2. Cztery rozmrożone truskawki siekam w ćwiartki, odkładam na bok. Resztę truskawek razem z sokiem który puściły grzeję w garnku razem z ksylitolem i mielonym siemieniem lnianym. Trzymam na małym ogniu do puki cukier się rozpuści, truskawki się rozpadną, a cała mieszanka zgęstnieje. W razie potrzeby dodaję trochę wody. Gotową polewę wyłączam i odstawiam na bok.

3. W osobnym garnku zagotowuję 3/4 szklanki mleka kokosowego, wrzucam kaszę jaglaną i gotuję przez parę minut, następnie dodaję wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam na bok na około 15 minut. Po 15 minutach dolewam 1/4 szklanki mleka kokosowego i doprowadzam do wrzenia raz jeszcze.

4. Gotową kaszę przekładam do miseczki, polewam polewą truskawkową i układam wcześniej posiekanymi truskawkami i wiórkami kokosowymi.




Minimalistic, just simple coconut millet with extra strawberries, sweetened with healthy xylitol. Always all-purpose for breakfast, dinner or supper.


Porridge fashion is still on top. Every morning it has to be, but when my stomach says no, becouse of gluten included in semolina, my only one help is millet with strawberries. Sweetened with xylitol, so very healthy, because it does not acidify organism and has 40% less calories than traditional sugar. What is more its glycemic index is really low, so is perfect for diabetics. Bacteria and mushrooms grow really fast on traditional sugar, it is caused because of sugar acidic. Acidulated organism can end up with cancer.  Ksylitol is alkaline, so does not allow to this situation. In terms of healthy sweeteners I can recommend another healthy solution, it calls stevia.

more about xylitol
more about stevia

Because I have to be careful on gluten I decided to make one more category - gluten free.

Ingredients:
(1 portion)

1/3 cup millet
1 cup coconut milk
1 tbsp xylitol 
10 frozen strawberries
1 tbsp coconut chips + 1 tsp for decoration
1 tsp grounded flax seeds
Preparation:

1. Day before place strawberries and leave it overnight to defrost and let the juice.

2. Four of strawberries chop in quartes, sed aside. Rest of them with their juice heat in pot with xylitol and flax seeds. Boil on medium heat till strawberries disintegrate, xylitol melds and mixture become thick. If needed add some water. Ready mixture, set aside.

3. In separate pot boil 3/4 cup of coconut milk, toss milled and boil for next few minutes, than add coconut chips. Mix precisely, cover and set aside for next 15 minutes. After that add 1/4 cup coconut milk and boil again.

4. Ready millet transfer in to the bowl, pour sauce and decorate with previously chopped strawberries and coconut chips.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze