VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Kokosowo - ziemniaczane placki w orzechowo - bananowej polewie (bez glutenu) / Coconut - potato pancakes with banana - cashews sauce (gluten free)

By Thursday, February 12, 2015 , , , , , , ,

Szybkie placki ziemniaczane w wersji wegańskiej, bez glutenu. Lekko chrupiące z suptelnym posmakiem kokosa w polewie orzechowo - bananowej (z przewagą banana) z ulubionymi dodatkami. Ziemniak jak to ziemniak jest bardzo smaczny, a zamiast kurzego jajeczka mielone siemię lniane, które wszystko trzyma razem.


Takie małe niepozorne, a wszystko trzyma razem. Mało kto się interesuje siemieniem lnianym, a jeszcze mniej osób zna jego właściwości. Generalnie wiadomo, że jest dobre na gardło, ale nie tylko. Jest ogromnym sprzymierzeńcem w odchudzaniu plus zawiera kwasy omega-3 i omega-6. Swoimi właściwościami jest bardzo zbliżony do nasion szałwii hiszpańskiej, o której wspominałam podczas robienia burgerów z awokado i kukurydzą.

więcej o siemieniu lnianym na abcZdrowie

Kokos czyli owoc drzewa życia. Dzięki swoim właściwościom w wielu krajach jest bardzo docenianym owocem. W sanskrycie palma kokosowa określana jest jako "drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia", w malajskim "drzewo tysiąca zastosowań", na Filipinach po prostu "drzewo życia", a na wyspach Pacyfiku "lekarstwo na wszelkie choroby".

Powszechnie uważany za tuczący, bo dużo w nim kalorii. Mit! Nie prawda. Już kiedyś pisałam o tym przy okazji mocno kokosowej owsianki z ananasem. Kokos składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są łatwo i szybko przyswajalne, dlatego nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Warto zastąpić tradycyjne oleje i smażyć na kokosowym. Co więcej można go używać jako masło, ja tak robię! 
Są dwie wersje oleju kokosowego dostępnego w sklepach. Rafinowany i nie rafinowany (tłoczony na zimno). Pierwszy jest to oczyszczony, wybielony i bez zapachu. Natomiast ten drugi jest o wiele cenniejszy, ponieważ ma swój naturalny zapach, smak i jego właściwości są nie naruszone. Generalnie jest on całkiem drogi i w moim przypadku bardziej opłaca się zamówić jego większą ilość przez internet, niż kupować co chwile jedno małe i nie tanie opakowanie ze sklepu.

Przy okazji oleju kokosowego, który jak wiadomo jest też stosowany w przemyśle kosmetycznym, ostatnio znalazłam bardzo ciekawy przepis jak zrobić domowy dezodorant, o czym mam zamiar niedługo napisać. 

więcej informacnji o kokosie na Planeta Zdrowie

Podsumowując, nie wierzę własnym oczom jak wiele jest zastosowań w takim niepozornym orzechu. Osobiście uważam, że gdybyśmy skupili się na tym co natura nam daje od siebie to uniknęlibyśmy wiele problemów z którymi się zmaga gatunek ludzki. 


Składniki:
(1 porcja)

placki:

1 bardzo duży ziemniak lub 2 normalne
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mleka kokosowego
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
1 - 2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

sos:

1 banan
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka wyciśniętego soku cytryny
1/2 szklanka nerkowców
ulubione suszone lub sezonowe owoce (ja użyłam suszonych śliwek)

Przygotowanie:

sos:

1. Orzechy nerkowca zalewam wodą i odstawiam na minimum 30 minut.

2. Do pojemnika blendera wlewam mleko kokosowe, wyciśnięty sok z cytryny i odcedzone orzechy nerkowca. Miksuję na gładką masę.

3. Gotową polewę przekładam do sosjerki i odstawiam na bok.

placki:

1. Obieram ziemniaka i ścieram go na tarce, wrzucam do miski razem z mąką jaglaną, sokiem z cytryny i solą.

2. Do szklanki wlewam mleko kokosowe i dodaję siemię lniane. Dobrze rozrabiam i dodaję do miski z mieszanką na placki.

3. Łyżką nakładam farsz na wcześniej nagrzaną patelnię z olejem kokosowym. Na patelni formuję placki.

4. Gotowe placki wycieram ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu i układam na talerzu, polewam sosem i dekoruję ulubionymi suszonymi lub sezonowymi owocami (ja użyłam suszonych śliwki).


Fast and easy vegan and gluten free potato pancakes. Crispy with subtle coconut taste in cashews - banana sauce (more banana taste) and favorite extras. Potato always delicious, but instead of chicken egg, we have got flax seeds which keeps everything together.


Small and inconspicuous, but keep it together. Not many people knows a lot about flax seeds, even more knows its health benefits. It is generally known that it is good for throat humidification, I guess.. It is hudge ally with weight loosing plus it has omega-3 and omega-6 acids. Its health benefits are really close to chia seeds, about which I was talking when I was making corn and avocado burgers with earthy garam masala

more about flax seeds on webMD

Coconut, means tree of life. Thankfully to his properties is appreciated as a fruit in many countries. On Sanskrit is described as a tree which gives us everything what we need to live, on Malaysia tree of thousand uses, on Philippines it is just tree of life, and on Pacific islands medicine for all diseases.


Generally known as fattening, because there is a lot of calories. Myth! Not true. Some time ago when I was writing about strongly coconut porridge with pineapple, I have mentioned that. Coconut contains unsaturated fatty acids, which are fast and easy assimilable, this is why you will not get fat. It is beneficial to replace traditional oils with coconut one. What is more you can use it as a butter, I do it!
There is two versions of coconut oil available in shops. Refined and unrefined (Cold Pressed). First one is cleaned, bleached and without smell. However second one  has its-own taste, natural smell and his properties are not touched. It is quite expensive and in my case is more affordable to but more online, than one by one in ordinary shop.

In case of coconut oil, which as you know is used in cosmetic industry. Lately, I have found out really interesting recipe, How to make homemade deodorant. I will write about it soon.

more informations about coconut on EatingWell

To sum up, I can not believe how many uses has coconut. Personally, I think that If we concentrate on what nature gives us, we would avoid many civilisation problems. 


Ingredients:
(1 portion)
pancakes:

1 really big potato or 2 normal one
2 tbsp millet flour
1 tbsp coconut milk
2 tsp grounded flax seeds
1/2 tsp squeezed lemon juice
pinch of salt

sauce:

1 banana
1/2 cup coconut milk
1 tsp squeezed lemon juice
1/2 cup cashews

Preparation:

sauce:

1. Pour cashews with water, set aside for minimum 30 minutes.

2. In blender container place drained cashews, squeezed lemon juice, banana and coconut milk. Blend till smooth.

3. Ready sauce transfer to sauceboat, set aside.

pancakes:

1. Peel potatoes and wipe them on grater, place in bowl with millet flour, squeeze lemon juice and pinch of salt.

2. Pour into the cup coconut milk and add grounded seeds. Mix it well and add to the bowl with mixture.

3. With a spoon lay some mixture on previously heated coconut oil on the pan. On the pan form pancake shape.

4. With kitchen towel wipe oil excess from ready pancakes and place them on the plate, pour with sauce and decorate with dried or seasonal fruits ( I used dried plums ).


Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze