Frittata po indyjsku z brokułem i garam masalą / Indian way frittata with broccoli and garam masala
Bardzo popularne frittaty z jajek, tutaj po wegańsku na tofu! Uważam, że o wiele lepiej smakują w wersji wegańskiej. Nadają się na na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. W zależności od tego co do nich dodamy wszędzie się dopasują. Co więcej na zimno też smakują nieziemsko, także śmiało można je brać do lunchbox'a.
Zostało mi jeszcze trochę frittaty ze wczoraj, dlatego zostało wsunięte dzisiaj na lunch. Po nocy nabrało jeszcze więcej wyrazu i było jeszcze lepsze!
Zbliża się weekend więc czas dłuuuuugich spacerów, dlatego istotne jest dla mnie, aby przygotować łatwy i szybki obiad. Oczywiście, najważniejsze jest żeby był zdrowy! W końcu, kto by nie chciał gorącego obiadu tuż po powrocie z długiego i wyczerpującego spaceru? Swoją drogą, od poniedziałku mają być coraz cieplejsze dni, a mi po głowie coraz częściej chodzi, żeby rano zacząć biegać, chociaż raz w tygodniu! Mimo to nie próżnuję i w domowym zaciszu ćwiczę jogę.
W kwestii przygotowania fritatty to proste! Wrzucam ulubione warzywa i przyprawy, dlatego idealnie dopasuję się do upodobań smakowych każdego z nas. Tak przygotowana masa rano, może postać parę godzin i po powrocie do domu wystarczy przełożyć ją na patelnie i wrzucić do piekarnika na 30 minut. Jeżeli jeszcze mało, to na dodatek proponuję sałatkę.
Składniki:
( 2 porcje )
1 kostka tofu ziołowego / 250g
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
2 / 3 szklanki mleka roślinnego ( ja użyłam domowego z komosy ryżowej )
1 / 4 brokuła
1 / 2 dużej papryki ( 2 garście pokrojonej w kostkę ) + ( opcjonalnie: papryczka chilli )
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
( opcjonalnie: imbir )
1 1 / 4 łyżeczki garam masali
1 dymka szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Do pojemnika blendera wrzucam tofu, mleko, kurkumę i garam masalę. Miksuję na gładką masę i przekładam do miski.
2. Siekam brokuła, paprykę ( opcjonalnie: papryczka chilli ) i szczypiorek, dodaję do mieszanki z tofu.
3. Następnie drobno siekam czosnek i cebulę (opcjonalnie: imbir), dodaję na rozgrzany olej na patelni. Smażę na patelni, na średnim ogniu do puki cebula się zeszkli. Całą zawartość patelni przekładam do miski z mieszanką z tofu. Dodaję mąkę kukurydzianą i doprawiam pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszam, aby było równomiernie rozprowadzone.
4. Zawartość miski przekładam na patelnie żeliwną ( lub taką którą można włożyć do piekarnika ) i wrzucam do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180*C i piekę 30 minut.
5. Gotową frittatę ostrożnie wyciągam z piekarnika i kroję na patelni w trójkąciki. Podaję ciepłą np. z sałatką.
1. Do pojemnika blendera wrzucam tofu, mleko, kurkumę i garam masalę. Miksuję na gładką masę i przekładam do miski.
2. Siekam brokuła, paprykę ( opcjonalnie: papryczka chilli ) i szczypiorek, dodaję do mieszanki z tofu.
3. Następnie drobno siekam czosnek i cebulę (opcjonalnie: imbir), dodaję na rozgrzany olej na patelni. Smażę na patelni, na średnim ogniu do puki cebula się zeszkli. Całą zawartość patelni przekładam do miski z mieszanką z tofu. Dodaję mąkę kukurydzianą i doprawiam pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszam, aby było równomiernie rozprowadzone.
4. Zawartość miski przekładam na patelnie żeliwną ( lub taką którą można włożyć do piekarnika ) i wrzucam do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180*C i piekę 30 minut.
5. Gotową frittatę ostrożnie wyciągam z piekarnika i kroję na patelni w trójkąciki. Podaję ciepłą np. z sałatką.
Quite famous fritters made from eggs, here vegan version with tofu! I personally think that they are much better this way. Perfect for breakfast, dinner or supper. Depends what you gonna put into it, they will adapt at any time of a day. What is more it tastes great while its is cold or warm, so you can easily take it to work or school as a lunchbox.
Today, I have had some frittata pieces from last night, so I ate it for a lunch. After night it was more distinct and taste better!
Weekend is coming, so it is time for long walks. This is why it is important for me to prepare easy and fast dinner. Of course, the most important is that it have to healthy! Who do not want to eat hot dinner after tiring and exhausting walk? By the way, from the monday is warming out and I am wondering about going to start running in the morning! At least once a week. Nonetheless I am not idling and I am working out yoga in my domestic quiet.
In frittata case, it is easy peasy! Just toss favorite veggies and some spices, this is why it is suitable for everyone taste preferences. This way prepared batter in the morning can stay for few hours and when I am back home I just need to transfer it into the pan and place it in the oven for 30 minutes. It it is not enough, just add some nice salad.
Ingredients:
( 2 portions )
1 cube tofu with herbs / 250g
2/3 cup cornmeal flour
2 / 3 cup plant milk ( I used homemade quinoa milk )
1 / 4 broccoli
1 / 2 big pepper ( 2 handfuls chopped ) ( optional: chillies )
1 medium onion
1 garlic clove
1 tsp turmeric
( optional: ginger )
1 1 / 4 tsp garam masala
1 chive
2 tbsp olive oil
salt
peppercorn
Preparation:
1. In blender container combine tofu, milk, turmeric, garam masala. Mix till is smooth mass and transfer to the bowl.
2. Chop broccoli, pepper ( optional: chillies ) and chive, add to the tofu mixture.
3. Chop garlic and onion ( optional: ginger ), toss on the previously heated oil on pan, glaze it. Transfer pan content to the bowl with mixture. Add cornmeal flour. Spice with salt and pepper. Mix it evenly.
4. Transfer pan content to the cast iron frying pan and place it in previously heated oven for 180*C, bake 30 minutes.
5. Ready frittata carefully remove from the oven and cut it in pieces. Serve hot, ( with salad ).
2. Chop broccoli, pepper ( optional: chillies ) and chive, add to the tofu mixture.
3. Chop garlic and onion ( optional: ginger ), toss on the previously heated oil on pan, glaze it. Transfer pan content to the bowl with mixture. Add cornmeal flour. Spice with salt and pepper. Mix it evenly.
4. Transfer pan content to the cast iron frying pan and place it in previously heated oven for 180*C, bake 30 minutes.
5. Ready frittata carefully remove from the oven and cut it in pieces. Serve hot, ( with salad ).
0 komentarze