VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Garam Masala

By Tuesday, February 03, 2015 , , , , ,

Hinduska przyprawa, będąca mieszaniną wielu przypraw, używana do większości hinduskich potraw. To właśnie kuchnia hinduska wiedzie prym w diecie wielu wegetarian w dodatku zajmuje ona drugie miejsce (tuż po Chińskiej) na światowej liście kulinarnej.


Jakiś czas temu zrobiłam curry z ciecierzycy, do której była potrzebna Garam Masala. Podobno można ją kupić gotową w sklepie. Niestety nie miałam wtedy czasu nagle biec do sklepu po jeden produkt, dlatego zdecydowałam się przyrządzić ją samemu, ponieważ nie jest trudna w przygotowaniu. Problem był taki, że po przeczytaniu wielu przepisów okazało się, że każdy jest inny. Składniki były mniej więcej takie same, ale różniły się proporcję. Trafiłam na taki w którym dominował kardamon, od tej pory dokładnie zapamiętałam jaki smak ma kardamon i wiem, że za nim nie przepadam. W Masali kardamon musi być, dlatego w tej jest go jak najmniej. Jego smak jest wyrazisty i dominujący, dlatego dużo go nie potrzeba, żeby dał o sobie znać.
Po internetowych niepowodzeniach w poszukiwaniach przepisu na Garam Masalę przyszedł czas na książki. Mój przepis nie jest dokładnym odwzorowaniem tego ze "Smaku Tropików" Biruaty Markuzy, ponieważ zmieniłam proporcje składników wedle moich preferencji smakowych. Z tego co czytałam Masala nieco się różni w zależności od regionu Indii, także nie ma co się bać i warto trochę poeksperymentować aby dostosować smak do własnych upodobać.

Składniki:
(mały słoik)

42 sztuki goździków
4 łyżka nasion kolendry
4 łyżka nie mielonego pieprzu
4 łyżka nasion kminu
1 1/3 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

1. Ziarna pieprzu, kminku i kolendry wrzucam na rozgrzaną patelnie i je podgrzewam. Mieszam co jakiś czas. Podgrzewam je do czasu gdy zacznie wydobywać się z nich aromat (około 10 minut).

2. Wszystkie składniki przekładam do moździerza. Dokładnie mieszam i miażdżę.

3. Przekładam mieszankę do słoika i zamykam.

Hindu spice which is mix of many others spices. It is mostly used spice in indian dishes. This is why Indian cuisine is one of the most popular in vegetarian diet in addition is on second place (after Chinese) on word culinary list.


Some time ago I did curry with chickpeas, where on of ingredients was  Garam Masala. I heard that you can buy one in shop. Unfortunately that day I did not have time to go to the shop for just one product, so I decided to make one by myself. In every recipe ingredients was basically the same, but proportions was different. By mistake I found one where the cardamom was outbalancing. From this time I memorized very well taste of cardamom and I know that I don not like it. In Masala cardamom must be, this is why I added it but in the smallest possible amount. Its taste is sharp and dominant, this is why you do not need to much to feel it.
For quite a long time I was looking for a nice Garam Masala recipe. After my unsuccessful network surfing I decided to have a look on some books. The one which I found in my house called "Tropics Taste Birauta Markuza. It is not identical, but similar. I have just changed proportions, ingredients stayed unchanged. From what I read, taste of Masala mostly depends of India region, so feel free to adjust Masala to yourself.

Ingredients:
(small jar)

42 whole cloves
4 tbsp coriander seeds
4 tbsp peppercorn 
4 tbsp cumin seeds
1 1/3 ground cinnamon
1 tbsp ground cardamom
Preparation:

1. Coriander seeds, peppercorn and cumin seeds toss on previously heated pan. Stir form time to time. Warm them up till aroma will come out (around 10 minutes).

2. All ingredients transfer to mortar. Stir precisely and crush them all.

3. Transfer to a small jar and close it.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze