VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Tofurnik pomarańczowo - sezamowy / Orange - sesame tofu cheese cake

By Thursday, March 05, 2015 , , , , , , ,

Drugi raz robiony tofurnik, tym razem przemyślany. Super konsystencja, sezamowy smak z pomarańczowym aromatem skórki pomarańczowej. Na dodatek został obtoczony w czarnym sezamie przy pomocy lekko zmiękczonego mleczka kokosowego.



Jestem bardzo zadowolona z efektów. Nie do końca byłam pewna proporcji, ale ostatecznie wszystko wyszło tak jak powinno. Po poradę zgłosiłam się do jadłonomi. Jej cenne uwagi na temat używanych produktów i ich funkcji bardzo mi pomogły. 
Przygotowując ciasto wyszło mi go całkiem sporo, a foremka, którą miałam była nieco za mała. Z tego powodu nadmiar ciasta przelałam do małych muffinkowych foremek wypełnionych na dnie ugotowaną kaszą jaglaną. Muszę przyznać, że to małe doświadczenie wyszło bardzo dobrze. Kiedyś już próbowałam użyć kaszy jaglanej jako spodu do ciasta / tarty i niestety wyszło za sypkie i rozpadało się. Po wczorajszej próbie, doszłam do wniosku, że to nie jest kwestia kaszy jaglanej, tylko jej przyrządzenia. Aby spód dobrze się trzymał należy dół formy wyłożyć dopiero co ugotowaną kaszą i od razu przykryć ją gotowym ciastem. Wtedy nie wyschnie.
Wracając co tofurnika, tym razem jako spód użyłam jakiegoś muesli, które ukryło się głęboko na półce i nikt od dawna nie chciał go użyć. W wielu przepisach widziałam, że w większości używano ciastek orkiszowych, uważam, że moje płatki sprawdziły się równie dobrze, tak samo jak i kasza jaglana. W razie potrzeby można zawsze dodać większą ilość syropu z agawy. Ta sama technika co przy robieniu batoników owsianych. Natomiast jeżeli używam kaszy jaglanej jako spód, dla bezpieczeństwa dodaję mąkę ziemniaczaną, aczkolwiek nie jest niezbędna.
Na końcu ciasto udekorowałam sezamem. Muszę przyznać, że sprawiło mi to najwięcej frajdy. Sezam był dosłownie wszędzie! Generalnie sam nie chciał się przykleić do tofurinka, dlatego musiałam mu pomóc subtelną ilością miękkiego lekko rozpuszczonego tłuszczu z mleczka kokosowego Thai. Bałam się, że używając go, wyjdzie smak kokosa. Na szczęście tak się nie stało i w ogóle go nie czuć. 

W zależności od wybranego spodu ciasto będzie bez glutenu


 Składniki:
( tortownica 22 cm )

spód:

1 1/2 szklanki muesli
( zamienniki: płatki owsiane / ciastek orkiszowych / granola / otręby / kasza jaglana ) 
1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczony
3 łyżki syropu z agawy

ciasto:

2 kostki tofu / 2 x 250g
3 / 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
3 łyżki tahini
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek syropu z agawy
skórka otarta z 1 pomarańczy
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

do dekoracji: 

2 pomarańcze 
czarny sezam
syrop z agawy
tłuszcz kokosowy / masło kokosowe (ścięta część z mleka kokosowego z puszki), miękkie

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzucam muesli i miksuję przez 5 - 10 sekund. Chodzi o to, żeby się lekko rozdrobniły, ale nie za bardzo. Następnie przekładam je do dużej miski i dodaję rozpuszczony olej kokosowy i syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszam i przedkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód dobrze ugniatam i odstawiam do lodówki.

2. Czyszczę pojemnik blendera i ocieram skórkę z pomarańczy i wyciskam sok. Dodaję do blendera razem z tofu, kaszę jaglaną, mleko kokosowe z puszki, tahini, mąkę ziemniaczaną i syrop z agawy. Bardzo dobrze miksuję na gładką masę. Ciasto powinno być nie za gęste, ale też nie za rzadkie. 

3. Wyjmuję foremkę ze spodem z lodówki i zalewam gotowym ciastem. Piekę 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku na 180*C, następnie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę 45 minut.

4. Upieczone ciasto delikatnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na blat to wystygnięcia na 3 godziny. 

5. Gdy ciasto przestygnie nożem nakładam na ciasto lekko rozpuszczoną / miękką górną część z mleka kokosowego z puszki, tak abym mogła przykleić do niej sezam, również przy pomocy noża. Jeżeli ciasto będzie za ciepłe, mleko będzie się bardziej rozpuszczać i wszystko będzie spływać. W razie potrzeby syrop z agawy powinien pomóc, przy sklejeniu sezamu. Na końcu obieram i kroję w plasterki dwie pomarańcze, układam na górze.

6. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na następne parę godzin, aby wszytko się zwarło.



I made for the second time tofu cheese cake. This time I measured it. Perfect consistency, sesame taste and orange aroma from orange zest. What is more is decorated with black sesame in soften coconut milk help.



I am glad because of effects. I was not really sure to proportion, but in the end everything came out how it suppose to be. For advice I visited jadłonomia. Her valuable comments about ingredients which she was using helped me a lot. The most functions of each product.
While I was preparing this cake I have done a lot of batter, but the form which I had at home was a bit too small. This is why I have used few small muffins forms. I filled them on the bottom with boiled millet. I have to admit that this little experiment was successful. Some time ago I tried to make crust millet, but It came out dry and loos. I did not know why, now I know. The problem is in way of preparing millet not in millet itself. You need to place just now boiled millet on the bottom of the form and immediately pour on it ready batter, to prevent it from drying. Otherwise It will crumble afterwards.
Back to my chees cake, this time I have used random muesli, which I found deep on kitchen shelf. Nobody was using it, so I decide to utilize it. In many recipes I have seen that people were using spelt cookies, but my oat muesli did their job quite well as well. By the way millet too. If you want to make it more thick just add more agave syrup. The same thing like while I was making oats bars. But If you are using millet as a crust, to secure it you can add potato flour, but it is not necessary.

In the end, I decorate it with sesame. I have to admit, that It made my day. Sesame was everywhere around my house! Seriously, It did not want to stick to cheese cake, so I had to help him with softened Thai coconut milk. You know, I made this thick layer a bit softer so I can use It as a butter. I was scared, because of coconut taste, but it the end its taste is not impalpable. 

Depends of crust which you will choose, cake can be gluten free.


 Ingredients:
( 22 cm form )

crust:

1 1/2 cup muesli
( insted: oatmeal / spelt cookies / granola / bran / millet ) 
1/3 cup coconut oil, melted
3 tbsp agave syrup

batter:

2 cupe tofu / 2 x 250g
3 / 4 cup boiled millet
1 1/2 cup canned coconut milk
3 tbsp tahini
3 tbsp potato flour
5 tbsp agave syrup syropu z agawy
1 orange zest
juice squeezed from 1 orange

decoration: 

2 oranges 
black sesame
agave syrup
coconut fat / coconut butter (thick layer from Thai coconut milk), softened

Preparation:


1. Place muesli in blender container, blend it for 5 - 10 seconds, till is little bit crushed. Than transfer to a bowl and add melted coconut oil and agave syrup. Mix it well and place ( knead a bit ) on the bottom of lined with baking paper form. Set aside in the fridge.

2. Clean blender container and grate orange zest and squeeze orange juice. Add it to the blender container with tofu, millet, canned coconut milk, tahini, potato flour and agave syrup. Blend it well till is smooth mass. Batter should not be to thick or too loose.

3. Remove form with crust from the fridge and pour with ready batter. Bake it for 15 minutes in previously heated oven on 180*C, than reduce temperature to 120*C and bake for another 45 minutes.

4. Baked cake, delicately remove from the oven and set aside for around 3 hours to cool down.

5. When the cake is cooled down, with a knife spread coconut butter ( softened thick layer from canned milk ), so I can stick to it black sesame. If cake is too warm, milk will melt, so sesame will not stick to it. If needed add some agave syrup should help a bit. In the end peel and slice orange and place on top.

6. Ready cake place in fridge for another few hours so everything is tighten.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze