VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Idzie wiosna, czyli gruszkowa zupa krem / Spring is coming, means pear cream soup

By Saturday, March 07, 2015 , , , ,

Wiosna się zbliża wielkimi krokami, ale mroźne poranki się utrzymują. W sam raz na taką pogodę jest zupa krem z gruszek. Rozgrzewa, a jednocześnie pozwala rozpłynąć się w jej słodkim smaku i poczuć chwila moment napływającą wiosnę.


Mam tak, że lubię wieczorem położyć się do łóżka z satysfakcją, że danego dnia zrobiłam wszystko co sobie wcześniej zaplanowałam. Jak to się dzieje, że budzę się z samego rana pełna energii do życia? To chyba kwestia nastawienia. Co więcej, to właśnie pierwsze piętnaście sekund po przebudzeniu nadają charakter mojego dnia, to od nich zależy jak będzie wyglądać reszta dnia. Wstając wcześniej mogę zrobić więcej, to jest czas dla mnie. Gdy wszyscy jeszcze śpią, ja mogę zrobić z nim co tylko zechcę, a gdy już wszyscy obudzą się przywitać ich z uśmiechem na twarzy.
Swoją drogą, kiedyś tak wyglądała moja codzienność. Budziłam się w ostatniej chwili i szybko biegłam do szkoły. Taka jest rzeczywistość, wszyscy ciągle gdzieś gnają. Mimo to, jak się chce to można, wszystko można, można odnaleźć chwilę spokoju w gąszczu uciekających i zapracowanych minut.
Ja, moje dzisiejsze chwile spokoju przeznaczyłam na poranną jogę, przygotowanie rozgrzewającej gruszkowej zupy krem i zjedzenie pysznej owsianki z kaszy jaglanej z awokado. Przygotowując zupę oparłam się o przepis z Food52, całkiem podobny, ale jednak się różni. Zadowolona i usatysfakcjonowana pozytywnym porankiem korzystam z reszty dnia i idę na spacer.


Skłaniki:
( 2 porcje )

2 1 / 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
1 1 / 2 szklanki bulionu warzywnego
1 mała marchewka
1 1 / 2 ziemniaka
1 / 2 białej cebuli
1 / 4 szklanki okary
1 / 2 łyżeczki świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 / 2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 / 2 łyżeczki soli morskiej
pieprz
2 łyżki kokosowej bitej śmietany
2 łyżki nasion słonecznika

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewam olej i dodaję drobno posiekaną cebulę. Smażę do puki cebula się zeszkli. 

2. W między czasie obieram i drobno kroję czosnek. Następnie miażdżę go w moździerzu i dodaję do cebuli. Później obieram i kroję w kostkę marchewkę, ziemniaka i również wrzucam do garnka.

3. Gotuję przez około dziesięć minut i następnie dodaję syrop z agawy, gruszki, sól, tymianek i gałkę muszkatołową. Gotuję przez  następne pięć minut.

4. Dodaję bulion i zagotowuję, gotuję na małym ogniu przez około piętnaście minut. Następnie zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do puki gruszki lekko zmiękną.

5. Tak gotową zupę miksuję ręcznym blenerem. W między czasie dodaję okarę i doprawiam pieprzem

6. Gotową zupę podgrzewam i podaję z łyżką kokosowej bitej śmietany, posypaną uprażonymi nasionami słonecznika.

Spring is coming with big steps, but we still have cold mornings. This weekend idea for that weather is pear cream soup. It is warming me out and at the same time melts my senses and let me feel its sweet tastes and feel the moment of coming spring.


I like to lay in the bed in the evening and feel satisfied that, that day I have done everything what I have planed before. Hows come, that I am full of energy in early morning? I think it is just up to attitude. What is more, it is the first fifteen seconds after wake up makes my day. It is up to them how its gonna look rest of my day. When I wake up in early morning, it is time for me. While everyone are still sleeping, I can do whatever I want with my free time and when they wake up I wan welcome them with a smile on my face.
By the way, this is how my reality looked like. I was waking up as late as possible and run in a rush to school. This is the reality, everybody are running always. Nevertheless, If you want you can do anything you want, you can find few minutes in bunch of running minutes.
Today, I reserved my morning time for morning yoga, preparing warming out peach soup cream and breakfast porridge millet with avocado.
My soup cream is basted on Food52recipe, close but not the same. Pleased and satisfied with my positive morning enjoy rest of a day and go for a walk.


Ingredients:
( 2 portions )

2 1 / 2 pears, peeled and chopped
1 1 / 2 cup broth
1 small carrot
1 1 / 2 potato
1 / 2 white onion
1 / 4 cup okara
1 / 2 tsp fresh thyme
1 garlic clove
pinch of nutmeg
1 / 2 tbsp agave syrup
1 tbsp olive oil
1 / 2 tsp sea salt
peppercorn
2 tbsp coconut whipped cream
2 tbsp pumpkin seeds

Preparation:

1. Heat olive oil in pot and add chopped onion. Glaze it.

2. Meanwhile peer and chop garlic. Than mash it in mortar and add to the pot with onion. Next, peel and chop carrot and potato, add it to the pot as well.

3. Boil for next ten minutes, that add agave syrup, pears, salt, thyme and nutmeg. Boil for next five minutes.

4. Add broth and bring to the boil, boil on medium heat for fifteen minutes. Than reduce the head and boil covered till pears are soft.

5. Ready soup blend with hand blender, till is smooth. In the middle of blending add okara and spice with peppercorn.

6. Keep soup warm and serve with coconut whipped cream and roasted pumpkin seeds.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze