VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Pszenno - żytnia focaccia z rozmarynem, pomidorami i cytryną / Wheat - rye focaccia with rosemary, tomato and lemon

By Monday, March 09, 2015 , , , , , ,

Nic dodać, nic ująć. Puszysta i delikatna focaccia w sam raz na śniadanie, albo jako dodatek do śródziemnomorskiego obiadu. Idealnie się nadaję do zup krem. Cytryna i pomidor nadają smak, a rozmaryn podtrzymuje aromat.

Prosto na drugie śniadanie wczoraj wieczorem przygotowana focaccia. Nagła potrzeba gotowania włączyła się niespodziewanie. Efektem jest przepyszny chleb włoski akurat na dzisiejszy lunch, w zamian za smoothie, które zazwyczaj przygotowuję. Szczerze mówiąc, podam ją również do dzisiejszej pomidorowo - paprykowej zupy krem.
Uważam, że focaccia wyszła obłędnie i nie potrzeba jej nic więcej. Sama bez żadnych dodatków bardzo dobrze się prezentuje. Co prawda czekał na mnie świeżo upieczony pasztet sojowy z suszonymi pomidorami, dlatego nie mogłam go sobie odmówić i w towarzystwie focacci został podany na drugie śniadanie.
Przyznaję się, robiłam ją po raz pierwszy w życiu. Nie miałam pojęcia jakiej użyć mąki, dlatego spożytkowałam te co były w domu. Zanim się wzięłam do roboty, poszperałam trochę w internecie. Wyszło na to, że focaccia powinna być robiona na mące chlebowej / semolinie / pszennej / uniwersalnej. Tak, też zrobiłam. 



Składniki:

1/4 szklanki mąki przennej luksusowej ( typ 550 )
2 szklanki mąki chlebowej pszenno - żytniej z orkiszem
mąka razowa do obsypania ( typ 2000 )
1 łyżka drożdży
1 łyżka soli morskiej + do posypania
1 łyżka ksylitolu
1 szklanka cieplej wody
2 łyżki oliwy rzepakowej + do obtoczenia
świeży rozmaryn
1 / 2 cytryny
1 / 2 pomidora

Przygotowanie:

1. W szklance ciepłej wody rozpuszczam drożdże, następnie po paru minutach dodaję sól i ksylitol. Mieszam, aż dobrze się wymiesza i rozpuści.

2. W misce mieszam mąkę pszenną luksusową i pszenno - żytnią mąkę z orkiszem. Następnie cały czas mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodaję wodę z rozpuszczonymi drożdżami, solą i ksylitolem. Dobrze wyrabiam, przez około dziesięć minut. Jeżeli ciasto jest za mokre w razie potrzeby dodaję mąkę razową.

3. Gotowe ciasto formuję w kulę. Czystą miskę naoliwiam rękoma i wkładam tam kulę ciasta. Poruszam miską, tak aby ciasto pokryło się oliwą. Przykrywam kuchenną szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło (podwoiło swoją objętość).

4. Wyrośnięte ciasto przekładam do wcześniej wyłożonej papierem i naoliwionej formy. Ugniatam palcami i przy pomocy łyżki robię dziurki. Raz jeszcze przykrywam kuchenną ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. ( Nie musi dużo urosnąć, tylko trochę się podnieść)

5. Po tym czasie, nagrzewam piekarnik na 200*C, a w między czasie w dziurki wkładam świeży rozmaryn, układam plasterki pomidora i cytryny. Część na której jest pomidor solę, natomiast część z cytryną posypuję ksylitolem. Wszystko skraplam olejem rzepakowym. Piekę do czasu, aż się zarumieni ( około 30 minut ).


There is nothing to add. Fluffy and delicate focaccia perfect for breakfast or as an extras to mediterranean dinner. Works well with cream soups. Lemon and tomato gives theirs taste, but rosemary holds its aroma.

Straight for lunch time, yesterdays evening focaccia. Immediate need to cook anything turned on unexpectedly. Here you can see effects - instead of usual smoothie, excellent italian bread specially for todays lunch. To be honest I will serve it with my potato and pepper cream soup as well.
I personally think that focaccia came out delicious and do not need anything else. It presents very well itself and do not need any extras. Well, I had freshly baked soy pate with dried tomatoes, so I could not deny myself. It was served in focaccia company for my todays lunch.
I have to admit that I have done it for the first time of my life. I did not have idea what kind of flour to use. This is why I used this ones which were at home. Before I started cooking, I have surfed a bit online. I found out that focaccia should be done on bread flour / semolina / wheat / all - porpouse. So, I have done it.


Ingredients:

1/4 cup wheat luxury flour ( type 550 )
2 cups bread flour wheat - rye spelled
wholemeal flour to coat ( type 2000 )
1 tbsp active dry yeast
1 tbsp sea salt + to sprinkle
1 tbsp xylitol
1 cup warm water
2 tbsp rapeseed olive oil + to coat and sprinkle
1 / 2 lemon
1 / 2 plum tomato
fresh rosemary

Preparation:

1. In warm cup of water make yeast dissolve, than after few minutes add salt and xylitol. Stir till dissolve.

2. In a bowl combine wheat luxury flour and bread flour wheat - rye spelled. Than constantly stirring add gradually yeast water mixture. Knead it well for around ten minutes. If batter is too wet, add some more wholemeal flour.

3. From ready batter form big ball. Clean bowl grease with rapeseed oil and place there batter ball. Move the bowl to make ball covered with oil. Covered with kitchen cloth, set aside in warm place for around one hour, to double the volume.

4. Raised batter transfer to previously lined with baking paper and sprinkled with oil form. Knead the batter with finger and make holes with wooden spoon. Again cover with kitchen cloth and set aside in warm place for around one hour. It do not have to rise a lot, just stand up a bit.

5. After this time, heat the oven till 200*C. In the meantime in the holes put fresh rosemary, place tomato and lemon slices. Toss some salt on tomato part, on lemon part toss xylitol. Sprinkle with rapeseed oil. Bake till is light brown ( around 30 minutes ).

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze