VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Pomidorowo - paprykowa zupa krem z piekarnika / Roasted tomato - pepper soup cream

By Tuesday, March 10, 2015 , , , , ,

Dominuje smakiem pieczonej papryki, mimo to czuć w niej słodkiego pomidora. Łatwa w przygotowaniu, w sam raz na wiosenne obiady.  Udekorowana ulubionymi orzechami lub nasionami, dostarcza białka i bardzo ładnie się prezentuje. Gałązka rozmarynu położona, doda elegancji.


Wiosna, wiosna i jeszcze więcej wiosny. Na dworzu zawitała słoneczna pogoda, a w kuchni wiosenne zupy krem. Od dziecka uwielbiałam zupy i uwielbiam je nadal, a w szczególności zupy krem. Dzisiejszą znalazłam na deliciouslyella. Ten przepis rzucił mi się w oczy, ponieważ podstawą jej przygotowania jest pieczenie w piekarniku, a nie gotowanie. Dla mnie bomba, nie muszę się bać, że coś wykipi. Po prostu upieczone warzywa wrzucam do blendera, miksuję, potem jeżeli jest potrzeba podgrzewam i gotowe. Jak widać na zdjęciach nie mogło się obejść bez wczorajszej focacci z pomidorami i rozmarynem. To zestawienie idealnie do siebie pasowało, ponieważ w obydwu potrawach był rozmaryn i pomidor.


Składniki:
( 2 małe porcje lub 1 duża)

4 pomidory
1 1 / 2  dużej papryki
1 / 2 - 1 łyżeczki suszonej bazylii
garść świeżego rozmarynu + do dekoracji
2 1 /2 liścia laurowy
1 / 2 - 1 łyżeczki suszonego tymianku
1 / 4 szklanki wody
1 1 / 2 łyżeczki octu jabłkowego
olej rzepakowy
sól morska
pieprz

pestki dyni / pestki słonecznika

Przygotowanie:

1. Naoliwiam dłońmi brytfankę ( u mnie ceramiczna ). Następnie pomidory kroję w plasterki i układam po jednej stronie, a paprykę w ćwiartki lub ósemki i układam po drugiej stronie. Posypuję bazylią, tymiankiem, rozmarynem i liśćmi laurowymi. Całość skraplam olejem rzepakowym. Piekę w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 30 minut.

2. Gotowe warzywa wyjmuję z piekarnika i wyrzucam liść laurowy. Warzywa przekładam do pojemnika blendera i miksuję do puki zupa będzie jednolita.

3. Do zmiksowanych warzyw dodaję ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Miksuję raz jeszcze przez parę sekund, aby wszystko się wymieszało. W razie potrzeby można dodać wodę, aby rozrzedzić konsystencję. 

4. Zupę podgrzewam przed podaniem. Dekoruję uprażonymi nasionami dyni lub słonecznika i dekoruję gałązką świeżego rozmarynu.

podaję z focaccią lub innym chlebem albo bułeczką




Main taste belong to roasted pepper, nevertheless you can taste sweet tomato as well. Easy to prepare, perfect for spring dinners. Decorated with favorite seeds or nuts, gives protein and looks clean. Twig of rosemary gives some elegancy.


Spring, spring and more spring. Outside is sunny weather, so in kitchen springs soups cream. Since I was I kid I have love soups and still I have, especially soups cream. Todays one I found on deliciouslyella. This recipe caught my attention, because instead of cooking is baking. This is perfect solution for me. I do not have to be scared of boiling over. Just baked veggies place in blender container and blend it. Than just warm it out and it is ready. As toy can see on the photos I could not live without my yesterdays focaccia with tomatoes and rosemary. This combination was perfect, both of them contain tomato and rosemary.


Ingredients:
( 2 small portions or 1 big)

4 tomatoes
1 1 / 2  big pepper
1 / 2 - 1 tsp dried basil
bunch of fresh rosemary + do dekoracji
2 1 /2 bay leaves
1 / 2 - 1 tsp dried thyme
1 / 4 cup water
1 1 / 2 tsp apple vinegar
rapeseed olive
sea salt
pepper

pumpkin seeds / sunflower seeds

Preparation:


1. Grease with rapeseed oil form ( I have ceramic one ). Than slice tomatoes and place them on one side of the form, peppers chop in quarters or eights and place them on the other side. Toss basil, thyme, rosemary and bay leaves. Sprinkle with rapeseed oil. Bake for 30 minutes in previously heated oven on 200*C.

2. Ready veggies remove from the oven and put on rubbish bay leaves. Veggies transfer to the blender container and blend till is smooth.

3. Add apple vinegar, sea salt and pepper to ready soup. Blend again for few seconds to mix it well. If needed add water to make it more loose.

4. Warm it out before serving. Decorate with roasted pumpkin or sunflower seeds and toss some fresh rosemary.

serve with focaccia or other bread or bun

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze