VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Pszenno - żytnie bułki z orkiszem / Wheat - rye buns with spelled

By Friday, February 27, 2015 , , , , ,

Idealnie pasują na śniadanie lub kolacje, na obiad też znają swoje zastosowanie podczas robienia burgerów. Lekkie i delikatne bułki ze słodkawym posmakiem. W sam raz na kanapkę na śniadanie / lunch, albo jako bułka do burgerów. Na drugi dzień można podgrzać w piekarniku, wtedy skórka stanie się chrupiąca, a środek nadal pozostanie miękki.


Ostatnio w domu dość często przyrządzane są burgery, wielokrotnie podawane z sałatką i sosem, dlatego zawsze chodziły mi po głowie bułki do burgerów. Przez długi czas zawzięcie próbowałam zrobić bezglutenowe, bez skutku. Wychodziły mniej lub bardziej podobne, ale nadal nie zadowalające. Ostatecznie zrezygnowałam z bezglutenowych na rzecz tradycyjnych, w końcu jak się uczyć to od podstaw. Oparłam się o ten przepis, dlatego dzisiejsze bułki wyszły oszałamiająco! Co więcej zrobiłam je na domowym mleku ryżowym, więc tym bardziej jestem z nich zadowolona. W zamian za mleko ryżowe, mleko migdałowe (jak i inne mleka roślinne), też powinno się tu sprawdzić. 
W mąkach bezglutenowych nie ma nic co mogłoby nadać elastyczność i sprężystość ciastu, dlatego jest na nich trudniej piec. Rozwiązaniem jest dodanie gumy ksantanowej (E415) o czym już wcześniej wspominałam. 

Guma ksantanowa to naturalna guma roślinna z grypy wielocukrów, bogata w błonnik i prawie bez tłuszczu.
Jest rozpuszczalna w wodzie i ma właściwości zagęszczające.
Dodanie gumy ksantanowej do żywności powoduje obniżenie jej kaloryczności na jednostkę objętości, zwiększa zawartość błonnika i właściwości sycące. Produkty zgęszczone gumą ksantanową można podgrzewać i zamrażać.

źródło: guiltfree

W internecie jest dużo prawdziwych i nie prawdziwych infromacji. Jedni mają pozytywną opinię na temat gumy ksantanowej, inni nie. Jedną z opini jaką znalazłam jest, że guma ksantanowa jest to sfermentowany cukier ze zmutowanej kukurydzy. 



Składniki:
( 6 dużych bułek )

2 1 / 2 mąki chlebowej pszenno - żytniej z orkiszem
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki świeżych drożdży ( 23 g )
1 1 / 2 łyżki ksylitolu + 1 łyżka do glazurowania
2 łyżki oleju roślinnego + 2 łyżki do glazurowania
1 szklanka domowego mleka ryżowego ( lub innego roślinnego )
1 łyżeczka soli
czarny sezam

Przygotowanie:

1. Do dużej szklanki lub miski dodaję ciepłą wodę i drożdże, dobrze mieszam, żeby drożdże się rozpuściły. Następnie dodaję cukier, olej, sól i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.

2. W drugiej dużej misce umieszczam mąkę i stopniowo dodaję zawartość pierwszej miski / szklanki. Dodaję po trochu, cały czas mieszając.

3. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby dodaję trochę mąki.

4. Gotowe ciasto umieszczam w uprzednio naoliwionej misce i przykrywam folią do żywności, zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( około godziny ).

5. Wyrośnięte ciasto przekładam na wcześniej posypaną mąką deskę / stolnicę i dzielę na 6 kuleczek.

6. Uformowane kuleczki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykrywam kuchenną szmatką. Zostawiam do wyrośnięcia ( około godziny ).

7. W międzyczasie mieszam w szklance ksylitol i mleko ryżowe. Wyrośnięte kuleczki smaruję od góry przy pomocy pędzelka. Na końcu posypuję sezamem.

8. Piekę przez około 15 - 20 min lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 200*C. Upieczone wyjmuję z piekarnika i czekam, aż ostygną.

podaję z warzywami i burgerami: ziemniaczano - ciecierzycowe z tymiankiem i figąmarchewkowo - kalarepowe z tahini i tymiankiem, kukurydziano - awokado z garam masalą, buraczane z daktylami w czarnym sezamie.


Perfect for breakfast or supper, also suitable for dinner as a burger buns. Light and delicate with slightly sweet taste. Adequate for breakfast sandwich / lunch or as a burger bun. For the next day you can warm it out in oven, so it will have crispy skin and will be soft inside.


For a long time I have been making vegan burgers quite often. Usually I serve them with salad and sauce, this is why I was all the time wondering about burger buns. I was trying to make them not once, with no result. They came out more or less similar, but still not satisfactory. In the end I resigned. I decided to first learn how to make traditional one. If you learn, learn from the beginning. Todays buns are based on this recipe, this is why they came out stunning! What is more I made them on homemade rice milk, so I am happy even more. Instead of rice milk, almond milk (like other milk plant) should work well.
In gluten free flours there is nothing to make batter elastic and flexible, this is why it is difficult to bake breads from these flours. Solution is to use xantan gum (E415). I mentioned it while I was baking other breads.

Xantan gum it is natural rubber plant polysaccharides from flu, rich in fiber and almost with no fat.
It is soluble in water and has thickening properties.
The addition of xanthan gum for food decrease its calorific value per unit volume, increases the fiber content and properties of the filling. Products compacted xanthan gum can be heated and freezed.

source: guiltfree

Online you can find a lot of fake or real information. Some people has positive opinion about xantan gum, others not really. I found this one, which says: Xantan gum is mutated corn sugar germented with catersia, S. D. Wells, Natural News.


Ingredients:
( 6 big buns )

2 1 / 2 wheat flour bread - rye with spelled
2 tbsp warm water
2 tbs fresh yeast ( 23 g )
1 1 / 2 tbsp xylitol + 1 tbsp for glaze 
2 tbsp vegetable oil + 2 tbsp for glaze
1 cup homemade rice milk ( or other vegetable milk )
1 tsp sea salt
black sesame

Preparation:

1. In a bowl or big cup combine warm water with yeast, mix it well to make yeast dissolve. Than add sugar, vegetable oil, salt and milk. Mix it well.

2. In another bowl place flour and add gradually previously prepared mixture in first bowl / cup. Stir constantly. 

3. Knead the batter, if needed add a bit more flour. Batter should not be sticky.

4. Ready batter place in previously oiled bowl, cover with cling film and set aside in warm place to double its volume ( around 1 hour ).

5. Grown batter transfer on previously sprinkled chopping board / pastry board and divide in 6 pieces.

6. Formed bowls place on previously lined with baking paper tray and cover with kitchen cloth. Set aside to double their volume / grow ( around 1 hour ).

7. In the meantime in small cup combine xylitol and rice milk. Grease grown balls on the top by brush and sprinkle with sesame seeds.

8. Bake for 15 - 20 minutes or till dry stick in previously heated oven for 200*C. Ready, remove from oven and wait till cool down.

serve with veggies and burgers: potato - chickpeas with figs and thyme, carrot - kohlrabi with tahini and thyme, corn and avocado with earthy garam masala, beetroot with dates in black sesame.  



Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze