VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Mleko migdałowe / Almond milk

By Thursday, February 26, 2015 , , , ,

Klasyczne mleko migdałowe bez dodatków. W zależności od preferencji można dodać cynamon, wanilię lub inne ulubione dodatki takie jak syrop z agawy czy ksylitol. Naturalnie posiada subtelnie delikatny smak. Osobiście nie dodaję dodatków, ponieważ jest mi zbyt szkoda naturalnego smaku mleka. Dlatego w zależności od przygotowywanej potrawy dobieram je w trakcie jej przygotowywania. Mleko można robić z każdego rodzaju orzechów, a także i kokosa. Ważne jest, żeby pamiętać, różne orzechy mają różny czas namaczania.


Już kiedyś mnie to spotkało - brak mleka w domu. W związku z tym, że nie wyobrażam sobie poranka bez śniadania, co więcej - owsianki. Wczoraj w desperacji szukałam jakiegokolwiek przepisu na owsiankę bez mleka. Nie miałam ochoty na owsiankę na wodzie czy soku, a miksowanie owoców nie było mi po drodze. No więc, nie znalazłam nic zadowalającego, w ostateczności podjęłam decyzję zrobienia swojego mleka orzechowego. Tak czy owak, coś płynnego muszę dodać, więc jak już moczę orzechy na owsiankę to przy okazji zrobię mleko. Na szczęście znalazła się jedna szklanka migdałów. No to zostałam uratowana.
Robienie mleka orzechowego to nic trudnego, mi sprawiło najwięcej frajdy wyciskanie mleka przez pieluchę tetrową. Przy okazji miałam ponad programową sporą ilość zmiksowanych i namoczonych orzechów, od razu poleciały do przygotowywania raw owsianki. Myślę, że niedługo o niej napiszę. Swoją drogą pulpa orzechowa, która zostaje po przygotowaniu mleka może być kłopotliwa, bo co z nią zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Można z niej zrobić macaroons, ciasteczka, użyć do owsianki, lub to toppingu / polewy. To właśnie zrobiłam dzisiaj podczas przygotowywania ciasta marchewkowego, o nim też chwila moment będzie można przeczytać.

Czas namaczania orzechów:

Migdały: 8 - 12 godzin
Orzechy Nerkowca: 2 godziny
Siemię lniane: 8 godzin
Orzechy laskowe: 8 godzin
Macadamia: 8 godzin
Sezam: 8 godzin
Pekan: 4 - 6 godzin
Orzechy włoskie: 4 godzin
Nasiona dyni: 8 godzin
Nasiona słonecznika: 2 godziny
Orzechy Brazylijskie: nie trzeba namaczać
Pistacje: nie trzeba namaczać


Składniki:
( około 1 litra )

1 szklanka migdałów
4 szklanki wody + 4 szklanki wody

 ( opcjonalnie ) - ulubione dodatki: 

 syrop z agawy
wanilia
cynamon
stevia
ksylitol

Przygotowanie:

1. Wrzucam migdały do garnka i zalewam 4 szklankami wody. Zostawiam na całą noc ( 8 - 12 godzin ).

2. Rano odcedzam migdały i zalewam świeżymi 4 szklankami wody. Całość wrzucam do blendera i miksuję przez około 5 minut.

3. Przygotowuję garnek, układam na nim sitko, a na sitku pieluchę tetrową. 

4. Zmiksowane orzechy z wodą stopniowo przelewam na pieluchę tetrową. Uważam, żeby nie rozlało się po bokach. Zbieram pieluchę z boków i zgniatam ją ( taka a'la bombka ) z orzechową pulpą w środku, tak aby wycisnąć z niej cały płyn.

5. Gotowe mleko przelewam do słoika i wstawiam do lodówki. Tak zamknięte w lodówce może stać tydzień.


Classic almond milk without any extras. Depends on preferences you can ad cinnamon, vanilla or other extras like agave syrup, stevia or xylitol.  It has naturally delicate taste. I personally do not add any extras, because I adore its natural taste. Depends of meal where I add milk, simply add needed extras. You can make nut milk from any type of nuts, coconut as well. Just remember, different type of nut has different soaking time.


Some time ago I had this problem - lack of milk at home. Because I can not imagine morning without breakfast, what is more - porridge. Yesterday in desperation I was looking for any porridge without milk. I did not want porridge on water or juice and making puree was not on my way. I did not find nothing satisfying, at last I decided to make my peanut milk. One way or another I have to add some liquid, so if I am soaking nuts, than why not make milk. Luckily I found one cup of almonds, I was saved!
It is not difficult to make nut milk, actually it is so much fun. Squeezing my own milk through baby diaper, made me so proud of my invention. In the end I had by-product I mean mixed and soaked almonds - nut pulp. I threw them straightaway to my morning porridge. I think that I will share this recipe soon. By the way remaining nut pulp can be troublesome, because what can you do with it? For sure do not throw it away! There is lots of possibilities for example macaroons, cookies, raw porridge even toppings. This is what I have done today while I was making carrot cake, about that I will write as well.

Soaking times:

Almonds: 8 - 12 hours
Cashews: 2 hours
Flax seeds: 8 hours
Hazelnut: 8 hours
Macadamia: 8 hours
Sesame: 8 hours
Pecan: 4 - 6 hours
Walnuts: 4 hours
Pepita: 8 hours
Sunflower: 2 hours
Brazilian Nuts: do not need to soak
Pistachio: do not need to soak


Ingredients:
( around 1 liter )

1 cup of almonds
4 cup of water + 4 cup of water

 ( optional ) - favorite extras: 

 agave syrup
vanilla
cinnamon
stevia
xylitol

Preparation:

1. Place almonds in pot and pour with 4 cups of water. Leave overnight ( 8 - 12 hours )

2. In the morning, strain almonds and pour with 4 fresh cups of water. Transfer everything to blender container and blend for 5 minutes.

3. Prepare pot, place strainer on the pot and kitchen cloth or baby diaper on it.

4. Transfer this mixture through the baby diaper. Be careful to do not spill it. Catch the diaper from the sides and squeeze out all liquid from almond pulp.

5. Ready milk transfer to the jar and place it in the fridge. Closed like this can store for one week.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze