VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Wegańskie brownie bez glutenu ( bez mąki, bez jajek ) / Gluten free vegan brownie ( flourless, eggless )

By Wednesday, February 25, 2015 , , , , , ,

Brownie bo brązowe, tradycyjnie Amerykańskie ciasto czekolaadowe na maśle, jajkach, gorzkiej czekoladzie i mące. Tutaj na ziemniakach, kaszy gryczanej, kako i migdałach. No trzeba przyznać, że zdrowiej nie można było, a może można?


W końcu znalazłam trochę chwili, żeby coś na spokojnie napisać. Co prawda chwilę mam, ale za to siły nie. Przepis jest idealny z deliciouslyella. Nic nie zmieniałam, bo tradycyjnie klasycznie smakuje obłędnie. Chociaż już myślę nad ciekawą modyfikacją w najbliższej przyszłości, na razie jednak muszę się nacieszyć klasyczną wersją.
Najlepsza jest historia powstania tego ciasta, a no jest to efekt mojej terapii odstresowującej. Co tak dobrze nie koi nerwów jak gotowanie! A jak domownicy na tym korzystają, Brownie ledwo co wyskoczyło z piekarnika i już znika, mam szczęście, że udało mi się złapać jakieś zdjęcia. W przepisie było napisane, żeby odczekać, aby ciasto ostygło i lepiej się skleiło, no u mnie w domu to nie przeszło. Mimo to Brownie dzielnie się trzyma. Jednak przezorny zawsze ubezpieczony, tym co mają możliwość radzę poczekać, aż wystygnie.


Składniki:
(10 brownisiów)

2 słodkie ziemniaki ( batat )
2 / 3 szklanki zmielonych migdałów
14 daktyli
1 / 2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej prażonej
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu ( lub syropu z agawy )

Przygotowanie:

1. Słodkie ziemniaki obieram, kroję w kostkę i wrzucam do parowaru (gotuję na parze) na około 20 minut, żeby zmiękły. Daktyle namaczam przez 10 minut.

2. Podczas gdy ziemniaki się robią wrzucam do blendera migdały i mielę. Przesypuję z powrotem do szklanki i to samo robię z kaszą gryczaną.

3. Do dużej miski wsypuję kakao, ksylitol, zmielone migdały i kaszę gryczaną. Dokładnie mieszam.

4. Do blendera wrzucam namoczone i odcedzone daktyle. Miksuję na gładką masę, a następnie dodaje do nich gotowe ziemniaki i miksuję raz jeszcze, aby wszystko dobrze się wymieszało.

5. Mieszankę ziemniakowo - daktylową przekładam do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.

6. Gotową masę przekładam do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy ( ważne, żeby była długa i szeroka, nie zależy mi na wysokości ) i piekę przez 20 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku na 180*C.

7. Gotowe Brownie wyciągam z piekarnika, zanim wyję z formy czekam 20 minut do ostygnięcia, a potem czekam następne 10 minut zanim pokroję. Na koniec posypuję cynamonem.


Brownie, because it is brown, traditional American chocolate cake, based on butter, eggs, bitter chocolate and flour. Here on sweet potatoes, buckwheat, cacao and almonds. You have to admit that I could not be more healthy, or could it?


Finally I found some free time, to calmly write something normal. To be honest I have a bit of time, but no energy. This perfect recipe is from deliciouslyella. I did not change anything ( just did not have agave syrup so replaced it with xylitol ), because basic version taste the best. From the other hand I will think about something new, but at the moment I have to enjoy current one.
The best is the story of making this cake, because it is effect of my anti-stress therapy. The best thing on the world to reduce stress? Baking! Cooking! Imagine how happy are household, they got many benefits from this. I hardly removed Brownie from the oven and has already disappeared. I am lucky that I caught few pictures. In recipe was said that you should wait some time will cake cool down, to stick together better, in my house it was impossible. Nevertheless it came out in good consistency and with amazing sweet chocolate taste. Just in case, if you have possibility let it cool down a bit, before removing from the tray.


Ingredients:
(10 brownies)

2 sweet potatoes
2 / 3 cup ground almonds
1 / 2 cup grounded buckwheat
3 tbsp cacao
3 tbsp xylitol ( or agave syrup )

Preparation:

1. Peel and chop sweet potatoes, stream it for 20 minutes till is soft. Soak dates for 10 minutes.

2. Meanwhile place almonds in blender and blend it till is like a powder, than transfer to the cup. Do the same with roasted buckwheat.

3. In big bowl combine cacao, xylitol, almond powder and buckwheat powder. Still precisely.

4. In a blander container place drained dates. Blend till is smooth, than add ready sweet potatoes. Blend again till everything is mixed well.

5. Potato dates mixture transfer to the bowl with dry ingredients and stir precisely with wooden spoon.

6. Ready batter place in previously lined with baking paper form ( important to be long with a wide, I do not need high ) and bake it for 20 minutes in previously heated oven for 180*C.

7. Ready brownie remove from the oven. Wait 20 minutes before removing from the form, than wait 10 minutes before cutting it. In the end sprinkle with cinnamon.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze