VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Kalafiorowa zupa krem z batatem i pestkami słonecznika / Cauliflower cream soup with sweet potato and pumpkin seeds

By Saturday, February 28, 2015 , , , , ,

Słodki batat z słono pieprznymi pestkami słonecznika idealnie się komponują z kremem kalafiorowym. Zrobiona na wzór brokułowej zupy krem wg. Ramsaya prezentuje się i smakuje wybornie.


Dzisiaj znowu krótko i na temat. Jest weekend, czas na spacer i odpoczynek, dlatego rano było istotne przygotowanie szybkiego obiadu. Brokuła nie było, za to znalazł się kalafior, ta sama rodzina. Mała modyfikacja nie dawnej brokułowej zupy krem wg. Ramsaya zakończyła się powodzeniem. Swoją drogą, czas na warzywną kurację, po ostatnich paru dniach pełnych słodkich potraw. Był tofunik, było ciasto marchewkowe, było też smoothie z toną kokosa i nie brakowało wege budyniu na mleku ryżowym! To wszystko nadal czeka w kolejce na opublikowanie, a ja już nie mogę się doczekać, żeby o każdym z nich napisać. Nie mniej jednak moja głowa jest pełna nowych przepisów, a jednym z nich jest chleb czosnkowy, który planuję upiec już w tym tygodniu.


Składniki:
(2 porcje)

1 główka kalafiora
1/2 kostki tofu z ziołami
1 1 / 2  szklanki bulionu ( 400 ml )
1 łyżka pestek dyni
1 / 2 słodki ziemniak ( batat )
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Średnim garnku zagotowuję bulion. Do wrzącego bulionu wrzucam do niego poodcinane różyczki kalafiora. Gotuję przez około 5 - 10 minut, do puki kalafior lekko zmięknie.

2. Gotowego kalafiora  z bulionem miksuję blenderem na gładką masę. Następnie dodaję tofu i jeszcze raz dobrze miksuję, żeby wszystko się ładnie wymieszało. Gotową zupę krem doprawiam pieprzem i solą, grzeję na małym ogniu. Opcjonalnie: można dodać wody, aby rozrzedzić wedle preferencji.

3. W tym czasie na suchej patelni prażę pestki słonecznika. Uprażone przesypuję do miseczki i posypuję je solą i pieprzem, odstawiam na bok.

4. Następnie w rondelku rozgrzewam olej kokosowy. Na gorący olej dodaję obranego i pokrojonego w ćwiartki batata. Smażę z każdej strony, od czasu do czasu polewam od góry olejem kokosowym. Smażę do puki ziemniak zmięknie i lekko się podrumieni.

5. Gotową zupę przekładam do miski, układam w niej bataty, posypuję wcześniej przygotowanymi pestkami dyni ( razem z solą i pieprzem ) i polewam olejem kokosowym z rondelka ( pozostałym po robieniu słodkiego ziemniaka ).

Sweet potato with salt - pepper pumpkin seeds perfectly works with cauliflower. I made it along with Ramsay broccoli cream soup. It presents and tastes absolutely supremely. 


Todays again quick and briefly. It is weekend, time to go for a walk and rest, this is why it was important foe me to save some time on dinner preparation. There was no broccoli, but I found cauliflower, same family. Small modification of my previous recipe was finished with success. By the way I need vegetable therapy, after past few days, when I had huge craving for sweets. There was tofu cheese cake, carrot cake, mega coconut smoothie, rice milk pudding! I have got many more unposted recipes which I want to share. I can not wait to do it. Meanwhile my head is full of new recipes inter alia garlic bread, which I am going to bake this week.

Ingredients:
(2 portions)

1 head cauliflower
1/2 tofu cube
1 1 / 2  cup broth ( 400 ml )
1 tbsp pumpkin seeds
1 / 2 sweet potato
2 tbsp coconut oil
salt
pepper

Preparation:

1. In medium pot bring broth to boil. Add chopped cauliflower. Boil for next 5 - 10 minuts, till cauliflower become softer.

2. Blend ready cauliflower with broth, till is smooth. Add tofu and blend again, till everything is mixed well. Ready soup spice with salt and pepper and keep warm on small heat. Optional: add some water to make preferable consistency for you.

3. In the meantime on dry pan roast pumpkin seeds. Ready seeds transfer to small bowl and sprinkle with salt and pepper. Set aside.

4. In another pot heat coconut oil. On heated oil and peeled and chopped in quarters sweet potato. Fry it from every side till is soft and little bit burned.

5. Ready soup transfer to a bowl, place on it sweet potato, sprinkle with previously prepared pumpkin seeds ( with salt and pepper ) and pour with coconut oil from the pot ( this one on which you were making sweet potato ).

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze