VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Domowa mąka bezglutenowa / Homemade gluten free flour

By Sunday, March 01, 2015 , , , , , ,

Uniwersalna mąka bezglutenowa domowej roboty z ziaren, które są w domu. Świetnie nadaje się do muffinków, ciast i z tego co słyszałam do naleśników. Odniosła swój sukces w cieście marchewkowym.


Mąki bezglutenowe składają się w 40% mąk pełnoziarnistych i 60% z białych mąk lub skrobi. Są dwie opcje przyrządzania: zmielić ziarno w blenderze lub po prostu zmieszać wybrane mąki kupne. Wybieram ulubione smaki i aromaty mieszam w odpowiednich proporcjach i gotowe!

mąki pełnoziarniste:

mąka gryczana
mąka ryżowa ( czerwony )
mąka kukurydziana
mąka z jadłoszynu
mąka jaglana
mąka owsiana
mąka z komosy ryżowej
mąka z sorgo
mąka z batata
mąka teff

mąki białe i skrobia:

mąka z amarantusa
skrobia kukurydzia
mąka ziemniaczana
skrobia ziemniaczana
słodka mąka ryżowa
mąka z tapioki
mąka z białego ryżu

mąki orzechowe:

mąka migdałowa
mąka kasztanowej
mąka kokosowego
mąka z orzechów laskowych

mąki fasolowe:

mąka fasoli fava
mąki fasoli garbanzo
mąka kinako (prażone ziarna soi)


Ostatnio wspominałam, że cały czas mam ochotę na słodkie dania, no i dzisiaj chcąc nie chcą zrobiłam to samo, drugim śniadaniem stało się ciasto marchewkowe z jaglanymi ciasteczkami i bananowe espresso. Nie jest to najlepszy przykład na zdrowe śniadanie, ale raz na jakiś czas można. Co prawda ciasto marchewkowe już prawie całe zostało zjedzone, za to z samego rana robione jaglane ciasteczka Olgismile nadal wiodą swój prym. No nie ma opcji wyszły obłędnie, jak jeszcze zdążę je obfotografować to pokaże jak mi wyszły.
Patrząc po ostatnich wypiekach, wychodzi na to, że większość z nich było glutenowe. Między innymi jeden z pierwszych bezglutenowy chlebek bananowy, oparty o zwykłą sklepową mąkę bezglutenową. Niestety, jest ona droga. Dla kogoś kto piecze całkiem sporo, koszty za taką mąkę wyjdą całkiem spore. Dlatego zdecydowałam się poszukać jakiegoś domowego rozwiązania. Znalazłam glutenfreegirl, a tam kilka fajnych mieszanek na bezglutenową domową mąkę. Co prawa ona zmieszała kilka kupnych mąk w jedną, ja zdecydowałam się samej zmielić ziarna. Zrobiłam to w blenderze, ale równie dobrze powinien sprawdzić się młynek do kawy, albo moździerz. W tym drugim trochę się zejdzie, w końcu to ręczna robota. Mielona w blenderze wyszła naprawdę super, może nie idealna, ponieważ po pewnym czasie musiałam zaoszczędzić domownikom bólu głowy od łupania blenderem. Mimo to bardzo dobrze sprawdziła  się podczas robienia ciasta marchewkowego, o którym mam zamiar napisać w niedługim czasie.. Nie tak prędko, ponieważ obecnie wszyscy są pełni moich słodkich wypieków i czas na odpoczynek od ciast. Pora na warzywny zastrzyk witaminowy.


 Składniki:
(1 kg )

200g mąka jaglana
200g mąka z sorgo
300g mąki ryżowej
300g skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jeżeli każda z mąk jest kupna ( już zmielona ) pomijam punkt pierwszy. 

1. Odmierzam odpowiednie ilości kaszy jaglanej, sorgo i ryżu. Każdą z nich po kolei oddzielnie blenduję na gładki proszek (mąka).

2. Odmierzam odpowiednią ilość każdej z mąk i wsypuję do dużej miski. Wszystko dokładnie mieszam.

3. Gotową mieszankę przesypuję do dużego plastikowego pojemnika i szczelnie zamykam.


All-purpose gluten free home made flour made from groats which are at home. Suitable for muffins, cakes and what I heard pancakes and crepes. It has achieved success in carrot cake. 


Gluten free flours contains 40% whole grain and 60 % white flours / starch. You can do it two ways: grind the groat by yourself or just mix bought one from the shop. Just choose your favorite flavors mix in adequate proportions and it is done!

whole grain flours:

brown rice flour
buckwheat flour
corn flour
mesquite flour
millet flour
oat flour
quinoa flour
sorghum flour
sweet potato flour
teff flour

white flours / starches:

arrowroot flour
cornstarch
potato flour
potato starch
sweet rice flour
tapioca flour
white rice flour

nut flours:

almond flour
chestnut flour
coconut flour
hazelnut flour

bean flours:

fava bean flour
garbanzo bean flour
kinako (roasted soy bean) flour


Last time I was saying that I had huge craving for sweets. Well, It came back again, on lunch I had carrot cake with millet cookies and banana espresso. It is not the best example for healthy breakfast, but you can do it once for a while. To be honest carrot cake is almost eaten, but made in early morning millet biscuits made by Olgasmile still are on forefront. They came out deliciously, if I catch some pictures, I will post them.
Looking forward on my last bakings, it looks like most of them was gluten free. Inter alia gluten free banana bread, based on regular gluten free flour from the shop. Unfortunately it is quite expensive, so for somebody who is baking really often this expenses could be big. This is why I was looking for homemade solution. I found glutenfreegirl and there was few interesting mixes. To be honest she was mixing already done flour, I decided to grind groats by myself. I did it in blender, but you can do it in coffee grinder or mortar as well. In the second one it could be a bit difficult, its all done by hand so.. Flour made in blender came up really cool, not perfect, because after I had to save headaches to my housemates. Nevertheless home made flour achieved success in carrot cake, about which I am planing to write... but not too fast, because everybody are already full of sweets, cakes and other candies. It is time for some rest form cakes, now is vegetable time.


Ingredients:
( 1 kg )

200g millet flour
200g sorghum flour
300g rice flour
300g potato starch

Preparation:

If each flour is bought ( already grounded ) skip the first point.

1. Blend each grain separately.

2. Scale adequate amount of each flour and transfer to the big bowl. Mix it well.

3. Ready mixture transfer to the big plastic container and close it hermetically.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze