Bezglutenowy chlebek bananowy / Gluten - free banana bread
Bananomania bierze górę, nie dość że każdą owsiankę robię z bananem to i chleb z nim będzie. Ostatnimi czasy bardzo popularny stał się chlebek bananowy, albo tylko ja go wszędzie widzę. Tylko jak go zrobić i czemu, chleb skoro smakuje trochę jak ciasto?! Nie ważne, ważne, że jest super smaczny. No to wziełam się do roboty, podejście drugie chleb bananowy.
Niby już wieczór, ale jakoś tak mnie naszło, że trzeba upiec chleb. Znalazłam przepis, czytam, wydaje się nawet prosty i szybki do zrobienia. Wszystkie składniki w domu są, kuchnia posprzątana no to czemu by trochę nie nabrudzić. I takie oto są efekty mojej przygody z nauką pieczenia chleba.
Przepis znalazłam tutaj i został lekko zmieniony.
A tak z innej beczki to coraz częściej mi chodzą po glowie dwie myśli. Pierwsza to żeby otworzyć serię owsianek. Taki dział w którym co tydzień będzie publikowana nowa owsianka, może owsiankowe poniedziałki? Druga to smoothie. Sama dla siebie zadecydowalam, że codziennie wieczorem na kolacje będę pić smoothie. Zdrowa dieta to podstawa! Dieta vegańska nie jest nudna, wręcz przeciwnie jest różnorodna, kreatywna i dzięki niej moja świadomość kulinarna jest coraz większa. Uważam, że osoby które żywią się tradycyjnie mięsem w większości popadli w marazm i cały czas jedzą monotonnie te same posiłki, wcale nie takie zdrowe jak im sie wydaje.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 banany
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki syropu z agawy
1/4 cukru trzcinowego
1/4 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki.
2. Do osobnej miski wrzucam dwa banany, które dokładnie rozbełtuje widelcem z rozpuszczonym olejem kokosowym, syropem z agawy, cukrem trzcinowym i mlekiem roślinnym.
3. Zawartość miski z bananami wrzucam do dużej miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszam na gładką masę.
4. Gotowe ciasto umieszczam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przekładam po brzegi do niedużej foremki.
5. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180*C i piekę około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Generalnie gdy widzę, że się lekko rumieni na górze to go wyciągam.
It is banana time! It is not enough that I do every porridge with banana, so lets make banana bread. Lately, It has been really famous or I just see it everywhere. So how to make it and how it tastes, if it is a cake?! It does not matter, it is so tasty. Second attempt - banana bread.
It was almost evening and I felt that I need to bake a bread. I found recipe, than read it and I realized that is not that difficult to do it. All ingredients was at home, kitchen was clean so why not make it dirty. This is the results.
Recipe found here, but a bit changed.
From the other hand, I have got some ideas in my mind. One of them is to make porridge section. Place where you can find all porridges and each one will be published every monday?
Second idea is smoothie. I decided to every evening for supper make smoothie. Healthy diet is a basic. Vegan diet is not boring. It is various, creative and thankfully to that my culinary knowledge is bigger and bigger. I think that people who are on traditional diet are eating monotonously.
Ingredients:
1 1/2 gluten free all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1tsp vanilla extract
1/2 tsp sea salt
2 bananas
1/2 cup melted coconut oil
1/4 cup agave syrup
1/4 cup brown sugar
1/4 cup almond milk
1/2 cup walnuts
Preparation:
1. In a big bowl mix all dry ingredients.
2. In another bowl mash bananas with agave syrup, brown sugar, almond milk and melted coconut oil.
3. Banana bowl content transfer to dry ingredients bowl and mix precisely till smooth mass.
4. Ready batter place in previously line with baking paper form.
5. Bake 40 - 45 minutes in previously heated oven on 180*C or till stick is dry. Generally when bread is flushed, remove from oven.
0 komentarze