Czekoladowe trufle jaglane (bez pieczenia)
Przypadkowe kulki czekoladowe, ale jak to? No, tak to, że pewnego wieczora, poszłam do kuchni, a tam w garnku sobie leży resztka kaszy jaglanej, no jak ja tego nie lubię. Dlatego też trzeba było ją jakoś spożytkować. No więc, główne pytanie, po co ludzie najczęściej sięgają? Po słooodycze! Ale jak tu z jaglanki zrobić coś słodkiego. Otwieram lodówkę i myślę dalej. Co w lodówce stoi za długo i trzeba to zużyć jak najprędzej? Moja pasta czekoladowa z daktyli! No to rachu ciachu i kleimy kuleczki. Na końcu, żeby jakoś wyglądało obturlałam w kakao no i mamy, jaglano - czekoladowe trufelki! Opcjonalnie można zblendować, kaszę z pastą daktylowo - czekoladową, ale nic się nie stanie jak tego nie zrobimy bo nie dość, że źle nie wygląda to smak jest nie zmiennie obłędny :).
A z czym jem takie pychotki w ciągu dnia? Są idealne na lunch, dodają energii lub jako coś słodkiego towarzyszą ciepłej herbatce. Słodko i zdrowo, dwa w jednym.
Składniki:
10 daktyli
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka wanilii w proszku / cukier waniliowy
2-3 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
1. Wyjmuję pestki z daktyli i w misce zalewam je gorącą wodą, odstawiam na bok na 20 minut. W tym czasie gotuję kaszę jaglaną.
2. Odłączam wodę od daktyli, dodaję łyżeczkę wanilii, 3 łyżki kakao i blenduję na gładką masę, jeżeli masa jest za gęsta dodaję łyżki mleka roślinnego (im gęstsza tym lepsza). Kiedy pasta z daktyli jest gotowa dodaję kaszę jaglaną i jeszcze raz wszystko dokładnie blenduję.
3. Z masy jaglano - daktylowej formuję w rękach kulki, później do miski nasypuję 1/3 szklanki kakao i turlam kuleczkami w misce, aż całe pokryją się kakaem.
0 komentarze