Jabłkowy chlebek bezglutenowy (bez cukru i oleju) / Gluten - free apple bread ( sugar free, oil free )
Podejście numer trzy - chlebek jabłkowy. Tym razem zdecydowałam się na wersję z jabłkiem. No i wyszło. Co prawda zrobiony w za dużej foremce, ale i tak dzielnie się trzyma. Zamiast rosnąć w górę, tym razem rósł na boki. Co ważniejsze, jest bez cukru i oleju, a i tak każdy mówi, że słodszy niż jego bananowy poprzednik w którym było o wiele, wiele więcej cukru. Może to i dobrze, że słodkie, bo to jest to czego mi się ostatnio bardzo chce - słodkości + orzechy! Zatem wiosno przybywaj, bo muszę wyjść pobiegać. W przeciwnym przypadku te słodycze wyjdą mi bokiem.
Jeszcze ciepły chlebek bananowy będzie się świetnie prezentował z moim porannym domowej roboty masłem orzechowym. Było gotowe w niecałe pięć minut i dzięki niemu cały dom wypełnił cudowny zapach prażonych orzechów włoskich.
W związku z moimi pierwszymi chlebowymi podbojami, polecam pieczenie tego chleba w mniejszej foremce, tak żeby ciasto było na równi z brzegiem foremki lub lekko niżej, ponieważ będzie ono lekko wyrastało. Chodzi o efekt wizualny, kromki będą wyższe. Jeżeli forma będzie szersza to ciasto rozleje się na boki i tak jak w tym przypadku kromki będą podłużne. To już kwestia gustu kto jakie woli.
Jakie pieczywo chodzi mi teraz po głowie? Bajgle, okrąglutkie bajgle. Jak skończę swoje dwa słodkie chlebki biorę się za nowe bajglowe wyzwanie, wszystko jest już kupione i gotowe czeka na swoją kolej. Ostatnimi czasy uwielbiam siedzieć w kuchni i tylko bym coś gotowała, no ale ile można, trzeba też się trochę poruszać, a nie tylko jeść hehe. Już nie mogę się doczekać, aż będzie wiosna i będę mogła pójść na spacer / pobiegać, później wrócić do domu ugotować coś ciepłego i dobrego na obiad, a wieczorem przy herbacie cieszyć się dobrze spędzonym dniem z bliskimi.
Składniki:
( 1 mały bochenek )
( 1 mały bochenek )
1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
2 jabłka
3/4 szklanki sosu jabłkowego
(uprażone jabłka i zmiksowane blenderem (3 jabłka na 1/2 szklanki wody))
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki syropu z agawy
1/4 szklanki mleka ryżowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Mieszam mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, sodę czyszczoną i sól w dużej misce. Ubijam w moździerzu orzechy i też dodaję do miski z mąką.
2. Na tarce ścieram dwa nie obrane jabłka i wrzucam je do osobnej miski. Do jabłek dodaję sos jabłkowy, mleko i syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Wymieszaną miskę z jabłkami przerzucam do dużej miski z mąką i wszystko dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem foremki. Najlepiej, żeby ciasto sięgało około 3/4 wysokości foremki lub było na równi, bo trochę urośnie.
4. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180*C i piekę przez około 40-45 min lub do suchego patyczka. Chlebek powinien być lekko zarumieniony na górze.
Ingredients:
( 1 small loaf )
( 1 small loaf )
1 1/2 cup gluten free flour
2 apples
3/4 cup apple sauce
(cooked apples and blended ( 3 apples per 1 / 2 cup of water )
1/2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
1/2 tsp sea salt
1/4 cup agave syrup
1/4 cup rice milk
1/2 cup walnuts
Preparation:
1. In a bowl combine flour, baking powder, vanilla sugar, baking powder and sea salt. Mash walnuts in mortar and add them to the bowl as well.
2. Grate two unpeeled apples and place them in another bowl with apple sauce, milk and agave syrup. Mix it well.
2. Grate two unpeeled apples and place them in another bowl with apple sauce, milk and agave syrup. Mix it well.
3. Bring together wet and dry ingredients bowl and mix it well till is smooth mass. Ready batter transfer to previously lived out with baking paper form. 3 / 4 form height should be perfect, because batter will rise.
4. Bake 40 - 45 minutes ( or till stick is dry ) in previously heated oven to 180*C.
0 komentarze