VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Tofucznica ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi / Scramble tofu with spinach and cherry tomatoes

By Monday, February 02, 2015 , , , , , ,

Smacznie i klasycznie, czyli standardowo tofucznica na drugie śniadanie. Tofu z ziołami i kurkumą z dodatkiem szpinaku. Jedyna i nie zastąpiona wegańska wersja jajecznicy. O wiele lepsza w smaku niż tradycyjnej jajecznicy. Lekka i delikatna, a dodatki można dobrać wedle uznania. W zależności od dnia i tego co mam w lodówce podaję ją ze szpinakiem lub jarmużem i pomidorami.


Aaaaa jest taka pyszna, mogę jeść ją tonami! Dopiero jakiś czas temu po raz pierwszy zdecydowałam się na przygotowanie tofucznicy i byłam mile zaskoczona efektami, ponieważ nigdy nie przepadałam za tofu. Od tej tofucznica wjeżdża na stół jak tylko tofu zawita w domu. Za zwyczaj jest z jakim kolwiek chlebem, w tym przypadku podałam ją z końcówką jabłkowego chlebka.

Moim zdaniem taka tofucznica to super alternatywa jajecznicy. W 100 g tofu jest tylko 75 kcal, a w towarzystwie szpinaku, który jest bombą witaminową i pomidorów tworzy zdrowe i lekkie. W sam raz na mroźny słoneczny poranek, bo z tego co widać są szanse, że jeszcze przez jakiś czas utrzyma się zima.


Składniki:
(1 porcja)

145 g tofu z ziołami ( 1/2 kostki)
1/2 cebuli
1/2 szklanki szpinaku
6 pomidorów koktajlowych
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 szklanki mleka migdałowego
pieprz
sól
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

1. Cebulę kroję w drobną kosteczkę, a pomidory na ćwiartki i odkładam je na bok. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wrzucam cebulę. Smażę do czasu aż się zeszkli, co jakiś czas mieszając. 

2. Do cebuli na patelni dorzucam tofu i drewnianą łyżką rozgniatam je na mniejsze kawałki. Mieszam z cebulą. Następnie dodaje bazylie i kurkumę. Dokładnie mieszam, żeby kurkuma wszystko pokryła.

3. Na patelnie wlewam mleko migdałowe i przykrywam na około 5 minut. Później zdjęłam przykrycie i mieszając, czekam, aż mleko lekko odparuje, aż do zadowalającej mnie konsystencji.

4. Na końcu wrzucam szpinak na patelnie i znowu przykrywam na 2-3 minuty. Później podnoszę przykrywkę i wszystko dokładnie mieszam. Przekładam na talerz i posypuje wcześniej pokrojonymi pomidorami koktajlowymi. Podaję z chlebem.


Tasty and with class, it is just scramble tofu for a lunch. Tofu with herbs and turmeric plus healthy spinach. One and only irreplaceable vegan version of scramble eggs. It has much more tasty than traditional scramble eggs. Light and delightful.  You can practically add any extras you want. Depends of a day and what I have in my fridge I serve it with spinach or kale and always with cherry tomatoes.

Aaaaa it is so tasty, I can eat tons of it!  For the first time I did scramble tofu just few weeks ago and I was really pleased of results, because I have never liked tofu. From this time I eat scramble tofu every time when tofu is in my fridge. Usually I serve it with few slices of bread, in this case it was last few slices of my apple bread.

In my opinion scramble tofu is the best possible alternative to traditional scramble eggs. In 100 g of tofu is just 75 kcal and with a bit of spinach (which is vitamins bomb) and cherry tomatoes creates light and healthy breakfast. The best solution for sunny frosty morning, because from what I see there is some chances, that we will have a bit of winter in here.


Ingredients:
(1 portion)

145 tofu with herbs (1/2 cube)
1/2 onion
1/2 cup of spinach
6 cherry tomatoes
1/2 tsp basil
1/2 - 1 tsp turmeric
1/2 cup of almond milk
pepper
salt
1 tbsp rapeseed oil

Preparation:

1. Chop cherry tomatoes in quarters, set aside. Glaze minced onion on previously heated pan with rapeseed oil. Stir from time to time.

2. Add mashed tofu, basil and turmeric on pan. Stir precisely so everything is well covered with turmeric. 

3. Pour almond milk on pan and cover for 3 - 5 minutes, than remove the cover and stir till milk evaporate. It is up to you what consistency you prefer, less or more thick.

4. In the end toss some spinach and cover for next 2 - 3 minutes, than remove the cover and stir. Transfer on a plate, sprinkle with cherry tomatoes, serve with bread.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze