VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Czekoladowo - kokosowy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej / Choccolate - cocconut chia seeds pudding

By Monday, March 23, 2015 , ,

Głęboko czekoladowe lody domowe, które po delikatnym rozpuszczeniu nie płyną, ale stają się gęstym musem. W połączeniu z nasionami szałwii hiszpańskiej tworzą deser idealny. Na dodatek udekorowany kokosową bitą śmietaną i posypane kakao. Od razu uprzedzam, ten deser jest szalenie słodki.

Miałam go zrobić wczoraj na kolację, ale jako słodki deser na wieczór jakoś mnie nie przekonywał. Wolałam zostać przy paście marchewkowej i resztce pasztetu z cukinii, a pudding zaserwować następnego dnia na drugie śniadanie. No i miałam rację. Cieszę się, że nie zrobiłam go wieczorem, bo był nie wyobrażalnie słodki. W sumie czego tu się dziwić, w końcu prawie w całości składa się z mleka kokosowego, które nie należy do nisko kalorycznych i nie słodkich produktów. Lody czekoladowe przebiły wszystko dzięki idealnym proporcjom daktyli, kakao i mleka kokosowego. Ich smak był tak głęboko czekoladowy, że po prostu niebo w gębie. Niewyobrażalnie słodkie niebo! Muszę się przyznać, w połowie miałam już dość tej słodyczy hehe...
W kwestii puddingów z nasion szałwii hiszpańskiej to już od jakiegoś czasu są całkiem popularne. Moim zdaniem nie ma w nich nic szczególnego, no oprócz właściwości. Przygotowanie jest bardzo proste, dwie łyżki nasion wystarczy zalać ulubionym mlekiem / sokiem lub innym płynem i zostawić na piętnaście minut. Po tym czasie zrobi się taki jakby kisielo - budyń z drobnymi nasionkami. Podobnie zachowuje się siemię lniane, jedyną różnicą są właściwości. Osobiście bardzo lubię nasiona szałwii hiszpańskiej, natomiast w surowych owsiankach. Uważam, że tam spełniają się najlepiej. Same z mlekiem lub sokiem nie bardzo mi pasują smakowo.


Składniki:
( 1 porcja )

warstwa 1:

2 łyżki nasion chia
1 / 2 szklanki mleka kokosowego

cynamon ( opcjonalnie )
wanilia ( opcjonalnie )

warstwa 2:


3 łyżki kokosowej bitej śmietany:

1 łyżeczka syropu z agawy
1 / 2 puszki Thai mleka kokosowego
kakao do posypania

Przygotowanie:

warstwa 1:

1. W dzbanku mieszam mleko z wybranym dodatkiem ( wanilia / cynamon ). Do szklanki wsypuję nasiona szałwii hiszpańskiej i zalewam mlekiem z dzbanka. Zostawiam na piętnaście minut.

warstwa 2:

1. Do szklanki z gotową szałwią hiszpańską nakładam trzy kulki lekko rozpuszczonych ( a'la mus ) domowych lodów czekoladowych.

kokosowa bita śmietana:

1. Mleko kokosowe przekładam do garnka, dodaję syrop z agawy i miksuję mikserem przez około trzy minuty.

2. Gotową bitą śmietanę nakładam łyżką stołową na lody czekoladowe. Gotowy deser wstawiam do zamrażarki na około 15 min ( może postać dłużej, mój stał godzinę ). Po tym czasie posypuję kakaem i podaję.



Deep chocolate homemade ice cream, slightly melted are not watery, but become a thick muse. In combination witch chia seeds creates perfect dessert. In addition decorated with coconut whipped cream and sprinkled with cacao. It is extremely sweet.

I wanted to do it yesterdays evening, but as a sweet dessert it did not convinced me. I wanted to stay with carrot paste and rest of Mung bean - zucchini pate. I preferred to serve pudding for the next day lunch. I was right. I am so happy that I have not done it last night, because It was too sweet. To be honest there is nothing to be surprised, in facet it was mostly done from coconut milk, which is either low calories or not sweet product. Chocolate ice cream were the best, because of perfect dates, cacao and coconut milk proportions. Their taste was deeply chocolate. Unimaginable delicious. I have to admit that in the middle of this desert I was enough of sugar hehe...
In chia seeds pudding case I observed that they become quite famous lately. In my opinion they are not that special, of course besides their health benefits. Preparation is quite easy, you just need to pour them with favorite milk / juice or other liquid and leave for next fifteen minutes. After this time it will become as a jelly with small seeds. It behave similarly to the flax seeds, only one difference is health benefits. I personally like chia seeds, but only in raw porridges. I think they work there the best. For me their taste itself just with milk is not satisfactory.



Ingredients:
( 1 portion )

layer 1:

2 tbsp chia seeds
1 / 2 cup coconut milk

cinnamon ( optional )
vanilla ( optional )

layer 2:

cacao to sprinkle

3 tbsp coconut whipped cream:

1 tsp agave syrup
1 / 2 can Thai coconut milk

Preparation:

layer 1:

1. In jug combine milk with chosen extras ( vanilla / cinnamon ). In a cup place chia seeds and pour with combination from jug. Set aside for around fifteen minutes.

layer 2:

1. Put homemade chocolate ice cream on ready first chia seeds layer.

coconut whipped cream:

1. Coconut milk place in pot, add agave syrup and mix with mixer for around tree minutes.

2. Ready coconut whipped cream put with a spoon on  homemade chocolate ice cream. Ready dessert place in freezer for around 15 minutes ( it can stay longer, mine was for one hour ). After this time sprinkle with cacao powder and serve.


Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze