VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Domowa wege pizza na cienkim cieście / Homemade vegan pizza on thin crust

By Wednesday, March 25, 2015 , ,

Cienkie i delikatne ciasto, na bokach lekko chrupiące. Po zjedzeniu całej pizzy nie czuję się ciężko. Smakowo dominują tu dodatki, aniżeli ciasto.

Szczerze mówiąc ostatnimi czasy w ogóle nie miałam ochoty na pizzę. Jednak zostałam poproszona o zrobienie jednej, dlatego też wylądowała i na moim talerzu. Swoją pierwszą zrobiłam z mąki pszennej typu 550 i byłam z niej bardzo zadowolona. Wyszła puszysta, fajna, po prostu normalna. Ta natomiast jest z semoliny ( typ 00 ). To całkiem śmieszna historia jak się nauczyłam ją robić. Jakiś tydzień, albo dwa temu jedząc obiad oglądałam MasterChef'a Australia. Akurat mówili o przyrządzaniu pizzy. Szybko złapałam za kartkę i długopis. Zapisałam wszystkie składniki i plus minus zapamiętałam co i jak trzeba zrobić. Oczywiście nie wszystko udało mi się wyłapać, ale mniej więcej wyszło tak jak powinno. 

Spody do pizzy można mrozić, aby użyć ich przy następnej ochocie na pizzę. Powinny być magazynowane w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku. Przy rozmrażaniu pierwsze 12 godzin powinny stać w lodówce, oczywiście pod przykryciem, a następnie wyjąć i pozwolić urosnąć ( także pod przykryciem ) przez kolejne od 1 do 3 godzin.

Kilka osób pytało się o stronę na Facebooku. Nie do końca byłam pewna, ale stało się. Zdecydowałam się otworzyć stronę Veggeton'a na Facebooku ( na Google+ też jestem ). Wszystkie moje niecierpliwe nowości będzie można tam śledzić na bieżąco.
Przyznam się, że jeszcze tak bardzo chciałam się czymś podzielić i w ostatniej chwili zapomniałam czy. No trudno, na pewno następnym razem o tym napiszę, albo będzie można to znaleźć na Facebook'owej stronie.


Składniki:
( 9 małych pizzy )

700g mąki Semolina typ 00 + do posypania
do posypania mąka chlebowa
400 ml wody + do rozrobienia drożdży
7g suchych drożdży instant
7 g świeżych drożdży
60 ml mleka roślinnego
1 1 / 2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego

dodatki:

passata pomidorowa
pomidory koktajlowe
tofu
jarmuż ( dodaję po wyjęciu z piekarnika )
ulubione przyprawy: oregano, bazylia
oliwa z oliwek
czosnek
świeży rozmaryn

Przygotowanie:

1. W małej szklance rozpuszczam obydwa rodzaje drożdży w małej ilości wody. W oddzielnej miseczce umieszczam obrany i posiekany czosnek z rozmarynem i oliwą z oliwek. Odstawiam na później.

2. Do dużej miski wsypuję semolinę i sól. Mieszam.

3. Do miski z mąką  dodaję drożdże, a następnie stopniowo ( cały czas mieszając drewnianą łyżką ) wodę, razem z olejem i mlekiem. Wyrabiam ciasto, które może stać się rzadkie, dlatego w razie potrzeby dodaję 1 / 2 - 3 / 4 szklanki semoliny. Ciasto nie powinno zostawać na rękach, ani brzegach miski. Wyrobione ciasto umieszczam w naoliwionej misce i poruszam nią tak, aby kula pokryła się olejem. Przykrywam kuchenną szmatką i zostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut.

4. W między czasie przygotowuję deskę / stolnicę. Delikatnie posypuję ją semoliną i pszenną mąką chlebową. Po danym czasie wyciągam ciasto i dzielę na dziewięć części ( każda po 140 g ) z każdej z nich formuję kulki. 

Na tym etapie decyduję czy mrożę część czy używam całe ciasto. Jeżeli mrożę to uformowane kulki od razu wrzucam do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykam i zamrażam. W ten sposób w przyszłości będę miała już gotowe podzielone spody.

Uformowane kulki układam na blasze ( tak żeby się nie dotykały po urośnięciu ) i przykrywam. Zostawiam na 30 minut.

5.  Gdy kulki rosną, przygotowuję piekarnik i deskę / stolnicę. Do piekarnika wkładam blachę na środkową półkę i nagrzewam piekarnik do 250*C. Na desce / stolnicy układam papier do pieczenia i posypuję go semoliną i pszenną mąką chlebową.

6. Z wyrośniętych kulek biorę jedną. Układam na posypanym mąką papierze do pieczenia i ugniatając palcami, delikatnie rozciągam ciasto aby nabrało formę koła ( może być i prostokąt jak kto woli ). 

7. Uformowane ciasto smaruję wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Następnie na oliwę nanoszę passatę pomidorową ( mi wyszło około 2 łyżki na jedną pizzę ) i układam ćwiartki pomidorów koktajlowych, posypuję przyprawami.

8. Gotową pizzę na papierze do pieczenia wkładam do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Ważne aby pizze wrzucić na nagrzaną blachę. Z tego powodu od razu przygotowuję ją na papierze, w tedy jest ją łatwiej przenieść. Przy wkładaniu do piekarnika warto poprosić drugą osobę, aby złapała za rogi z jednej strony. Pizze piekę kolejno pojedyńczo. Upieczoną pizzę wyjmuję z piekarnika, posypuję jarmużem i od razu podaję.


Thin and delicate crust, slightly crispy on the sides. After this meal I do not feel heavy. Flavor is dominated by toppings rather than crust.

To be honest for quite long time I have not had mood for pizza. Although I was asked for make one, so it landed on my plate as well. My first pizza I did on wheat flour ( type 550 ) and I was satisfied. It came out fluffy and cool, It was just normal. This time I have used semolina ( type 00 ). It is quite funny story how I learned how to make it. It was one or two weeks ago, while I was watching MasterChef Australia. They were talking about pizza preparation. I caught piece of paper and pen, wrote down all ingredients and how to do it. Of course I did not catch everything and I forgot some things, but in the end it came out good.

If you do not use all crust at the same time, you can freeze it and use next time. It suppose to be stored in plastic containers. For the first 12 hours of defrosting place it in the fridge ( covered ), than remove from the fridge and place in bowl and cover, leave in room temperature to raise for another 1 to 3 hours.

Few people asked me about Facebook page. I was not quite suer, but I have done it. I decided to make Veggeton Facebook Page ( Google+ as well ). From today you can follow there all my impatient news.
I wanted to say something more, but in the end I forgot what to. Never mind, I will write about it next time, or you will find it on Facebook page.



Ingredients:
( 9 small pizzas )

700 g semolina flour type 00 + extra to knead and spread
to spread whole wheat bread flour
400 ml water + to melt yeast
7g dry instant yeast
7 g fresh yeast
60 ml plant milk
1 1 / 2 tsp sea salt
2 tbsp rapeseed oil

toppings:

tomato passata
 cherry tomato
tofu
kale ( add after removing pizza from the oven )
favorite spices : oregano, basil
olive oil
garlic
fresh rosemary

Preparation:

1. In small cup melt yeasts in small amount of water. In another bowl place olive oil, chopped and peeled garlic and rosemary, set aside.

2. In a big bowl combine semolina and salt. Mix it well.

3. To to bowl with flour add melted yeast and gradually ( constantly stirring with wooden spoon ) water, rapeseed oil and milk. Knead the batter. On this stage it will become loose, so I add around 1 / 2 - 3 / 4 cup semolina flour. Batter should not stays on hands, either on sides of the bowl. Kneaded batter place in oiled bowl and shake it to cover the batter with oil. Cover with kitchen cloth and set aside in warm place for 15 minutes.

4. In the meantime prepare chop board / pastry board. Sprinkle it with semolina and bread flour. After that time remove the batter from the bowl and place on the board. Divide in nine pieces ( each 140 g ), form small bowls.

At this stage I have to decide how much batter I will use. If I want to freeze half of it, after forming the balls I place it it plastic containers, close it hermetically and place in freezer. Like this I will have ready crust for future. 

Formed balls place on tray ( place them carefully to do not touch each other after raising ) and cover with kitchen cloth for another 30 minutes.

5. While balls are raising, I prepare the oven and chop board / pastry board. In the middle of the oven place baking tray and heat it up till 250*C. On chop board / pastry board place baking paper and sprinkle it with semolina and bread flour.

6. From raised balls I take one. I place it on baking paper and knead with fingers to stretch the dough so it has taken the form of the wheel (it can be rectangle if you like).

7. Formed dough grease with previously prepared olive oil with garlic and rosemary. Than spread on it tomato passata ( around 2 tbsp on one pizza ) and place cherry tomatoes quarters, spice with favorite spices.

8. Ready pizza with baking paper transfer to the heated oven and bake it for 5 minutes. It is important to place it on hot tray. This is why I prepare it on baking paper, so it is easier to transfer the pizza. Usually I ask someone for help to hold another two corners of paper. Baked pizza remove from the oven and place on it some kale leaves. Serve immediately.


Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze