VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Czekoladowe ciasto z buraków i marchewki w kremie z nerkowców / Moist chocolate beet cake with carrot and topped with cashews cream

By Friday, March 27, 2015 , , , , , , , ,

Cieniutkie lekko wilgotne ciasto czekoladowe składające się z buraków i marchewki. Przy pierwszym gryzie faktycznie czuć subtelny posmak buraka, ale przy każdym następnym zatapiam się w coraz głębszym smaku czekolady. Całość jest polana tradycyjnym kremem z nerkowców o cytrusowym posmaku pomarańczy.

Szczerze mówiąc, nie wiem czemu dzisiaj zabrałam się za pieczenie ciasta. Potrzeba wyszła jakoś tak nagle i w efekcie robiąc bagietkę wyszło ciasto czekoladowe. Oczywiście tuż po cieście w piekarniku wylądowała bagietka, która po długim leżakowaniu nie oczekiwanie bardzo ładnie wyrosła. Czemu nieoczekiwanie, bo od paru dni robię swój pierwszy zakwas. Jak już wcześniej wspominałam bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia do śmieci, dlatego z części którą codziennie powinnam wyrzucać robię bułeczki / chlebek / bagietki. Początkowo dodawałam trochę drożdży. W przypadku bagietki zdecydowałam się z nich zrezygnować. Wyszło cudownie!! Moje pierwsze kroki z pieczywem na zakwasie uznaję za udane. Jak najszybciej tylko mogę podzielę się sposobem przygotowywania zakwasu i moich pierwszych chlebów. 
Dzięki ostatnim wypiekom, chyba uświadomiłam sobie, że oprócz deserów to chyba właśnie wypieki są moją ulubiona dziedziną w kuchni. Wygrywają z starciu ze słodyczami, ponieważ w domu o wiele większy popyt ma pieczywo, aniżeli ciasta. Nie mniej jednak czasem każdy ma ochotę na coś słodkiego.

Czemu ciasto z burakami, a nie po prostu marchewkowe lub czekoladowe? Naprawdę, nie wiem. Robiłam na obiad zupę krem z buraków i zostało mi kilka , ale to nie był główny powód. Jakoś tak w przerwie na drugie śniadanie bezstresowo usiadłam do komputera i bezmyślnie przejrzałam różne strony między innymi Food52. Niby nie szukałam nic konkretnego, a wpadłam na przepis Nigeli Slater. Trochę mnie zainspirował, trochę się na nim wzorowałam, no i wyszło takie moje wegańskie tarto - ciasto czekoladowe na marchewce i buraku.


Składniki:

ciasto:

1 szklanka startego buraka ( 1 1 / 2 buraka )
2 1 / 2 szklanki startej marchewki ( 2 1 / 2 dużej marchewki )
1 1 / 4 szklanki mąki pszennej ( typ 550 )
1 / 2 - 3 / 4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
3 duże łyżki kakao
100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
1 / 2 espresso
1 1 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 / 4 szklanki oleju kokosowego

krem z nerkowców:

1 szklanka nerkowców
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
1 / 4 - 1 / 2 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Obieram i ścieram na tarce ( na małych oczkach ) buraka i marchewkę. Umieszczam w dużej misce razem z olejem kokosowym, rozpuszczoną gorzką czekoladą i espresso. Miksuję ręcznym blenderem do czasu aż wszystko dokładnie się wymiesza i stanie się jednolitą masą. Nerkowce zalewam wodą i odstawiam na bok na godzinę.

2. W oddzielnej misce umieszczam suche składniki na ciasto: mąka, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam, aby wszystko rozprowadzić równomiernie.

3. Dodaję suche składniki do miski z mokrymi. Dobrze mieszam.

4. Gotowe ciasto przekładam do okrągłej formy o średnicy 28 cm. Piekę 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku na 170*C.

5. Gotowe ciasto wyjmuję i odstawiam na godzinę do ostygnięcia. 

6. W tym czasie przygotowuje krem. Odcedzam nerkowce i miksuję je ręcznym blenderem na gładką masę. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny, syrop klonowy, skórkę otartą z 1 / 2 pomarańczy i wodę. W zależności od konsystencji 1 / 4 - 1 / 2 szklanki wody. Nerkowce szybko chłoną wodę ( gęstnieją ), dlatego od razu nakładam je na ciasto. Następnie ścieram resztę skórki pomarańczowej i posypuję krem.

ciasto podaję z orzechami pekan lub włoskimi, polane syropem klonowym lub z agawy



Light and moist chocolate cake based on beets and carrots. With the first bite I find it out a bit of beet taste, but every next one is deeper and deeper chocolate. It is poured with classic cashews cream with citrus orange flavor.


To be honest, I do not know why I have baked a cake. This need came out suddenly. While I was making baguette it came out chocolate cake. Of course, after cake in the oven landed baguette, which after long time finally raised very well. Why finally, because for the past few days I am making my own sourdough. I mentioned that before that I do not like to throw food in rubbish, so from the part which is useful I make bread / buns / baguettes everyday. At the beginning I was adding a bit of yeast, but while I was making my last baguette I skipped this point. It came out stunning!! Mt first steps with bread on sourdough are successful. As soon as possible I will share how I made sourdough and my first bread recipe.
Thankfully to last few bakings I realized that except cakes, breads are my favorite part of cooking. They win with sweets, because at home bread is more famous, than pastries. Nevertheless everyone like to eat something sweet from time to time.


Why beet cake, not just carrot or chocolate? Seriously, no idea. I was making beet soup for dinner and I left few beets, but it was not the main reason. On the break time for lunch I sat in front of computer and thoughtlessly searched random websites, inter alia Food52. I was not looking for anything special, a than I saw Nigela Slate recipe. It inspired me, so I decided to try it out my way, vegan style. There you go moist beet and carrot tart - cake.


Ingredients:

batter:

1 cup grated beetroot
2 1 / 2 cup grated carrot
1 1 / 4 cup whole wheat flour ( type 550 )
1 / 2 - 3 / 4 cup brown sugar or xylitol
3 big tbsp cacao
100 g melted dark chocolate
1 / 2 espresso
1 1 / 4 tsp baking powder
3 / 4 cup coconut oil

cashews cream:

1 cup cashews
orange zest from 1 orange
1 tbsp squeezed lemon juice
2 tbsp maple syrup
1 / 4 - 1 / 2 cup of water

Preparation:

1. Peel and grate on grater ( small ones ) beetroot and carrot. Place in big bowl with coconut oil, melted chocolate and espresso. Mix with hand blender till everything is mixed well and smooth mass. Soak cashews and set aside for minimum one hour.

2. In another bowl combine all dry ingredients: flour, xsylitol, cacao and baking powder. Mix it well.

3. Add dry ingredients to the bowl with wet ones. Mix it well.

4. Ready batter transfer to the round form with 28 cm diameter. Bake for 40 minutes in previously heated oven for 170*C.

5. Ready cake remove from the oven and let cool down. 

6. In the meantime prepare cashews cream. Mix them with hand blender. Add juice squeezed from lemon, maple syrup, zest from 1 / 2 orange and water. Depends of consistency 1 / 4 - 1 / 2 cup of water. Cashews absorb the water quite fast, do spread it at once on the cake. Than grate rest  orange zest on top of it.

serve with pecan nuts or walnuts, pour with agave or maple syrup.

Spróbuj też / You Might Also Like

3 komentarze