Domowe lody czekoladowe / Homemade chocolate ice cream
Wiosenną porą domowej roboty lody czekoladowe. Swoją słodycz zawdzięczają daktylom, a głęboki czekoladowy smak kakao. Niby zima jeszcze się nie skończyła, a ja wieczorami miewam ochotę na lody. Udekorowane wiórkami kokosowymi i suszonym kokosem. Pycha! Oficjalnie ogłaszam, że jestem uzależniona od kokosa.
Wczorajszym głównym punktem programu były lody. Jakiś czas temu przypadkiem na nie wpadłam i od tamtej pory za mną chodziły. Jak już wcześniej wspominałam podczas robienia Zielonego latte z Matchy możliwość wypróbowania wszystkich zapomnianych przepisów z kokosową bitą śmietaną zawdzięczam Tajskiemu tygodniowi w Lidlu.
W tym samym czasie zrobiłam też lody truskawkowe, ale nie wyszły zadowalająco. Otwierając zamrażarkę oczekuję, że po chwili lody będą łatwe do nałożenia. Truskawkowe składały się z mrożonych truskawek i bananów, z tego powodu, że są to wodniste owoce lody po wyjęciu były bardzo zmrożone i musiałam czekać jakiś czas, żeby je wygodnie nałożyć. Uważam, że idealnie by pasowały na lody na patyku. Przy następnym podejściu takie zrobię.
Czekoladowe są na bazie przepisu z minimalistbaker. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie przepisów ten sprawdził się najlepiej. Po wyjęciu z zamrażarki chwila moment są dobre do nałożenia, czyli nie za twarde i nie za miękkie. Bazą jest kokosowa bita śmietana, której smaku nie czuć, ponieważ daktyle i kakao dominują.
Składniki:
( 500 ml )
1 puszka mleka kokosowego Thai
1 szklanka daktyli suszonych
1/4 mleka kokosowego z kartonu
1/3 szklanki kakao
Przygotowanie:
1. Daktyle namaczam przez minimum 10 minut, a następnie blenduję na gładką masę. Nie wyjmuję z blendera.
2. Delikatnie przekładam mleko kokosowe do pojemnika blendera. Uważam, żeby nie wstrząsnąć, ponieważ zależy mi na samej ściętej górze.
3. Na końcu dodaję kakao i mleko kokosowe z kartonu. Wszystko dokładnie blenduję na gładką masę. Gotowe lody przekładam do plastikowego pojemnika, zamykam i wrzucam do zamrażalki. Gdy lody zamarzną po paru godzinach, nakładam ciepłą łyżką.
podaję z ananasem (smażonym na oleju kokosowym), cynamonem, wiórkami kokosowymi i suszonym kokosem
podaję z ananasem (smażonym na oleju kokosowym), cynamonem, wiórkami kokosowymi i suszonym kokosem
Spring time homemade chocolate ice cream. Sweet thankfully to dates and deep cacao powder taste. Based on whipped coconut cream. Winter is not over yet and every evening I would like to eat ice cream in front of TV. Decorated with coconut chips and dried coconut. Delicious! I officially announce that I am addicted to coconut.
Yesterday's point of a day was chocolate homemade ice cream. Some time ago by mistake I found them out and from this time they were spying on me. As I said before about Thai coconut milk while making Green latte, means Matcha possibility to make all new forgotten recipes gave me Thai week in Lidl.
At the same time I did strawberry ice cream, but they did not came out satisfactorily. While opening freezer I expect that after some minutes ice cream will be easy to serve. Strawberry ones contains frozen strawberries and bananas, because they are watery after removing them from freezer they were very frozen. I had to wait too long to serve them. I personally think that I would be rather suitable for ice cream on stick. Next time I will make them.
Chocolate ice cream are based on minimalistbaker recipe. I tried many recipes and this one was the best. After removing from the freezer are ready to serve them, not to thick and not too soft. Based on coconut whipped cream, which taste you can not feel, because very sweet dates and cacao are dominating.
At the same time I did strawberry ice cream, but they did not came out satisfactorily. While opening freezer I expect that after some minutes ice cream will be easy to serve. Strawberry ones contains frozen strawberries and bananas, because they are watery after removing them from freezer they were very frozen. I had to wait too long to serve them. I personally think that I would be rather suitable for ice cream on stick. Next time I will make them.
Chocolate ice cream are based on minimalistbaker recipe. I tried many recipes and this one was the best. After removing from the freezer are ready to serve them, not to thick and not too soft. Based on coconut whipped cream, which taste you can not feel, because very sweet dates and cacao are dominating.
Ingredients:
( 500 ml )
1 can condensed Thai coconut milk
1 cup dried dates
1/4 coconut milk from carton
1/3 cup cacao powder
Preparation:
1. Soak dates for minimum 10 minutes, than blend it till smooth. Do not remove from blender.
2. Transfer delicately top from coconut milk to the blender container. Be careful to do not shake it, because I only need thick top.
3. In the end add cacao powder and coconut milk from carton. Blend everything precisely till is smooth. Ready ice cream transfer to plastic container, close it and place in freezer. When they are frozen after few hours, remove and serve with warm spoon.
serve with pineapple ( fried on coconut oil ), cinnamon, coconut chips and dried coconut
serve with pineapple ( fried on coconut oil ), cinnamon, coconut chips and dried coconut
0 komentarze