VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Klasyczny wiosenny Tabbouleh / Classic Spring Tabbouleh

By Saturday, February 21, 2015 , , , , , ,

Lekka wiosenna sałatka zwana "sałatką libańską" na bazie Arabskiej kaszy Bulgur z ogórkiem i pomidorem. Dodana natka pietruszki, szczypiorek ( można zastąpić cebulą ) i miętą świetnie się równoważą dzięki temu żadne z nich nie dominuje.


Dzisiaj krótko i na temat bo jestem w biegu, dlatego obiad przygotowałam z samego rana, chociaż na lunchbox'a do pracy lub szkoły też się świetnie nadaje. Tabbouleh to był idealny pomysł. Gdy wróciłam do domu głodna, kasza już na mnie czekała. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Przyznaję się, że nigdy nie lubiłam szczypiorku i natki pietruszki. W ten sposób przyrządzona smakuje naprawdę dobrze. Żadne z nich nie dominuje, kasza ma kremowy posmak, a cytryna nadaje kwaskowości. Osobiście uważam, ją za orzeźwiającą wiosenną sałatkę. Generalnie w zależności od preferencji można dodać jakiekolwiek warzywa i ulubione przyprawy. Zamiast Bulguru, również idealnie pasuje kuskus. Uwaga, bo podczas gotowania kuskus podwaja swoją objętość. Wyrazu także może dodać czosnek lub ostra papryczka.


Składniki:
(1 porcja)

1/4 szklanki kaszy bulgur
1 pomidor
1 szczypiorek
1 peczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
garść mięty
1 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Kaszę Bulgur zalewam 3 / 4 szklanka wody i odstawiam na bok na 15 minut.

2. W tym czasie siekamy miętę, szczypiorek, natkę pietruszki. Drobno kroję pomidora i ogórka.

3. Pokrojone warzywa wrzucam do miski i dokładnie mieszam razem z solą, sokiem z cytryny i oliwą.

4. Gotową kaszę odcedzam i dodaje do mieszanki warzyw. Dokładnie mieszam wszystko razem. 


Light spring salad called " Lebanese salad " based on Arabic bulgur groat, with cucumber and tomato. Spring onion, parsley and mint are perfectly balanced and none of them dominate.



Today quickly and on, because I am in a rush, this is why I have done my dinner in early morning. Tabbouleh was perfect idea. When I came back home ready groats was waiting for me. You can serve it warm or cold. Both ways tastes delicious. To be honest I did not like spring onions and parsley, but prepared this way tastes really good. None of them dominate, groats has cream taste, lemon gives sour. I personally think that it is refreshing salad. Instead of Bulgur you can use kuskus. Be careful, while boiling its double his volume.


Ingredients:
(1 portion)

1/4 cup bulgur groats
1 tomato
1 spring onion
1 bunch of parsley
1/2 tsp salt
1 bunch of mint
1 1/2 tsp squeezed lemon juice
3 tbsp olive oil
Preparation:

1. Pour bulgur groats with 3 / 4 cup of boiled water. Set aside for 15 minutes.

2. In the mean time, chop mint, spring onions and parsley. Chop finely tomato and cucumber as well.

3. Chopped vegetables place in the bowl and mix together with salt, olive oil and lemon juice.

4. Ready groats strain and add to the bowl with vegetables. Mix precisely all together.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze