VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Warzywne bolognese z cukinią / Veggie bolognese with zucchini

By Friday, February 20, 2015 , , , , , , , ,

Wege spagetti. Kalafior i orzechy włoskie nadają tekstury, marchewka i pomidory kolor i słodycz, cebula i czosnek jest obowiązkowo, plus śródziemnomorskie oregano i bazylią. To wszystko tworzy spaghetti bolognese z warzyw, można podawać z makaronem, albo cukinią jako makaron.


Czasem nachodzi mnie ochota na tradycyjne potrawy w innej odsłonie, dzięki eatwithinyourmeans odkryłam przepis na warzywne bolognese. Pewno, Ameryki nie odkryłam bo już dawno milion ludzi przede mną to gotowało. Jednak sama w domu ją przyrządziłam i sprawiło wiele frajdy.

Z przepisu wyszedł całkiem spory słoik farszu bolognese dlatego nie raz już je jadłam obiad. Jak na razie były dwie odsłony. Jedna z tradycyjnym makaronem, a druga z makaronem z cukinii ( wersja bez glutenowa). Do robienia makaronu z cukinii wcale nie miałam specjalnej maszynki, wystarczyła zwykła obieraczka, a potem tylko plasterki cukinii pokroiłam w cienkie paseczki. Podgrzałam na suchej, albo lekko zwilżonej olejem patelni i naprawdę super się zachowały, bo stały się delikatnie elastyczne. 

W przepisie na eatwithinyourmeans Beth podaje, że dodała syrop klonowy by nadać / zrównoważyć słodycz. Uważam, że jest on zbędny, ponieważ pomidory i marchewka są słodkie same w sobie i nie potrzeba tu więcej cukru, w końcu to obiad na słono, a nie deser. 
Natomiast w przypadku warzyw dodałam gotowaną marchewkę i cebulę, ponieważ dzień wcześniej gotowałam bulion do brokułowego kremu. Nie miałam co z nimi zrobić, więc znalazły swoje zastosowanie u boku makaronu. Podsumowując można użyć surowych jak i gotowanych marchewek i cebuli, a bolognese i tak wyjdzie bardzo smaczne. W przypadku kalafiora, powinien być surowy, ponieważ nadaje tekstury.
Opinię jakie dostałam po obiedzie, były bardzo miłe. Wszystkim wydawało się, że jest zrobiony na bardzo delikatnym mięsie. Dorównuje smakiem oryginalnemu bolognese. Fajnie, bo jest łatwe, szybkie do przygotowania i zdrowe. Swoją drogą można kupić warzywne bolognese w słoiku, ale po co? Robiąc samemu unikam wiele konserwantów, które są zawarte w sklepowych słoika. Skoro mogę szybko zrobić własne i zjeść od razu! To czemu nie.


Składniki:
( 3 porcje )

1 marchew
1/2 kalafiora
1/2 cebuli
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazyli
3 - 4 pieczarki
olej kokosowy
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Obieram marchewkę i cebulę, ścieram na tarce razem z kalafiorem. Warzywa razem z pieczarkami wrzucam na nagrzaną patelnię z olejem i smażę do czasu, aż większa część wody odparuj i zmniejszy się ich objętość.

2. Do warzyw na patelni dodaję drobno posiekany czosnek, oregano i bazylię. Dokładnie mieszam.

3. W tym czasie miażdżę orzechy włoskie w moździerzu, dodaję do mieszanki.

4. Na końcu dodaję puszkę pomidorów, dokładnie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić sos. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

podaję z ugotowanym makaronem lub makaronem z cukinii. Odpowiednio pokrojoną cukinię umieszczam na suchej patelni lub lekko zwilżonej olejem i podgrzewam przez parę minut, do puki stanie się wilgotna i elastyczna.

(opcjonalnie) posypałam zmiażdżonymi migdałami, można też opruszyć tofu


Vege pasta. Cauliflower and walnuts gives texture, carron and toatoes color and sweetens, mandatory it have to be garlic and onion, plus Mediterranean oregano i basil. Its all creates spaghetti bolognese made from veggies, serve with noodles / pastao or zucchini noodles as pasta.


Sometimes I have a craving for the same traditional dishes but different way, thankfully to eatwithinyourmeans I discovered vege bolognese. For sure, I did not discover America, because lots of people before me was making this dish. However I did it by myself at home and I am proud of it.

From this recipe I have one one quite big jar ( 3 portions ). This is why I have eaten it for few days in few versions. One was with traditional pasta, second one with zucchini noodles ( gluten free ). To make zoodles I did not have any special technology. I used regular peeler, later just cut into thin slices. Warmed it out on dry or slightly sprinkled with oil pan. They came out really nice, become delicate and elastic.

Beth from eatwithinyourmeans added maple syrup to make it more sweet. I think that is is useless, because I already have tomatoes and carrot, which are sweet itself. I do not need more sugar. It is sour dinner, not sweet desert. 
In carrot and onion case I added boiled ones, because day before I was boiling broth for my broccoli cream. I did not have nothing to do with them, so I found them place in bolognese. Boiled or not boiled previously, always comes out delicious. In cauliflower case, it suppose to be raw, because it gives texture. If I boil it, than all sauce will be mash.
Opinions about this meal which came to me was positive. Everybody thought that it was made on delicate chicken meat. Its tastes is almost equal to the real bolognese. It is cool, because this dish is easy, healthy and fast to prepare. By doing it at home I avoid many preservatives which are contained in jar food. If I can easily make my one at home and eat it straightaway! why not.


Ingredients:
( 3 portions )

1 carrot
1/2 cauliflower
1/2 onion
1/2 cup walnuts
1 can canned tomatoes
1 garlic clove
1/2 tsp oregano
1/2 tsp basil
3 - 4 mushrooms
coconut oil
salt
pepper

Preparation:

1. Peel carrots and onion, grate with cauliflower. Toss mushrooms and grated vegetables on previously heated pan with oil. Fry till most of the water evaporate, till reduce the volume.

2. On the pan add chopped garlic, oregano and basil. Stir precisely.

3. In the mean time mash walnuts in mortar, add to mixture.

4. In the end add can of tomatoes, stir precisely to spread evenly the sauce. Season with salt and pepper.

serve with boiled noodles or zucchini noodles. Properly chopped zucchini toss on previously sprinkled with oil pan and warm it till zucchini becomes little bit wet and elastic.

( optional ) I sprinkled it with mashed almonds, but tofu is suitable as well 

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze