VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Ziemniaczano - ciecierzycowe frittersy z figą i tymiankiem / Pottato - chickpeas fritters with figs and thyme

By Thursday, February 19, 2015 , , , , , ,


Łatwe w przygotowaniu mini kotleciki ze słodkim posmakiem figi na bazie ziemniaka i cieciorki. Nie codzienne połączenie, ale co ja poradzę na moje zachcianki. Towarzyszyły im pieczone pomidory koktajlowe wcześniej posmarowane octem balsamicznym.


Czasami tak bywa, że mam ochotę na dziwne rzeczy, dziwne połączenia. Ostatnio mówiłam o klasycznych falafelkach po prostu z cieciorki. W ostatniej chwili wszystko się zmieniło, doszła również ochota na ziemniaka, a w tle była odwieczna potrzeba czegoś słodkiego. Tak, wyszły cieciorkowo ziemniaczane ze słodką nutą figi. Teoretycznie miało być też tymiankowo, ale jakoś ta figa zdominowała, wydaje mi się, że ledwo rosnący przy oknie tymianek stracił swoją moc. 



Składniki:
( 9 frittersów )

1/2 szklanki ciecierzycy
2 ziemniaki
3 figi
1 spora gałązka tymianku
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
odrobina oliwy z oliwek ( do smarowania )
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Myję ziemniaki (nie obieram) i gotuję. Ciecierzycę płukam i też gotuję.

2. Gotowe ziemniaki wrzucam do pojemnika blendera razem z ciecierzycą, suszonymi figami, posiekanym tymiankiem, solą, pieprzem i cytryną. Mixuję na gładką masę.

3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję kotleciki i smaruję od góry oliwą z oliwek. Piekę 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarnkiku na 200*C.

podaję z sałatką lub dipem / w picie lub tortilli albo same jako przekąskę


Easy to make small burgers with figs sweet taste based on potato and chickpeas. Unusual combination, but it is just my craving. Accompanied with cherry tomatoes sprinkled with balsamic vinegar.


It sometimes happened that I have unusual craving. I have been speaking lately about classic chickpeas fritters. Last minute everything changed, I wanted to add potato as well. In the background was my eternal need for something sweet. Yes, It came out potato - chickpeas fritters with sweet figs taste. Theoretically It suppose to have thyme aroma, but I guess that my growing next to the window thyme lost his power.



Ingredients:
( 9 fritters )

1/2 cup chickpeas
2 potatoes
3 figs
1 bunch of thyme
1 tsp squeezed lemon juice
olive oil ( to sprinkle )
sea salt
pepper

Preparation:

1. Wasch potatoes ( do not peel them ) and boil them. Wash chickpeas and boil it as well.

2. Boiled potatoes and chickpeas place in blender container with dried figs, chopped thyme, salt, paper and lemon juice. Blend till is smooth mass.

3. Form falafels and place them on lined with baking paper baking sheet. Top of them sprinkle with olive oil and bake for 30 minutes on previously heated oven for 200*C.

serve with dip / salad / pitta or tortilla filling or eat it as a snack

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze