VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Pasztet na fasoli mung z cukinią / Mung bean pate with zucchini

By Saturday, March 21, 2015 , , , , , ,

Pasztety dzielą się na te bardziej zbite i te trochę rzadsze. Ten jest subtelnie wilgotny dzięki cukinii i tylko leciutko zbity, aby bardzo łatwo rozsmarowywało się go na chlebie.


Wieczorową porą w sam raz na prostą kolacje kanapki z pasztetem są idealnym rozwiązaniem. W towarzystwie ciepłej herbatki, pomidora i ogórka, posypane szczypiorkiem. Tak ostatnio wyglądają moje wieczorowe posiłki. A pro po pasztetów to raz już robiłam rasowy pasztet warzywny, którego konsystencja była konkretnie zbita. Tym razem zostałam poproszona o taki, który można łatwo rozsmarować na kromce chleba. Nie mniej jednak, jeżeli ktoś jest wielbicielem tradycyjnie gęstych pasztetów wystarczy dodać odrobinę więcej kaszy jaglanej / płatków owsianych lub ekspresowej polenty, a pasztet stanie się bardziej spoisty. Jakiej by nie miał konsystencji to i tak zostanie zjedzony na kolacje, bo smak pozostaje ten sam. Pyyycha!

Swoją drogą dzisiaj jest pierwszy dzień wiosny. Miało padać i być zimno, ale na szczęście tak nie jest. Świeci słońce i jest bez chmurne niebo. Spacer był obowiązkowo. Wraz z wiosną wkroczył sezon na szczypiorek, rzodkiewkę, szparagi, marchewki, młode ziemniaki. Wszystko to źródło czystej energii zawartej w lokalnych warzywach sezonowych. Jako odskocznie od zimowych pasztetów wykorzystam wiosnę jako idealny moment do eksperymentowania z sałatkami. Kolory i jeszcze raz kolory. Tu nie chodzi tylko o smak, ale i o kolory! Dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że to jak myślą dzieci nie jest wcale takie złe. Skoro coś nie wygląda ładnie lub nie przekonuje mnie swoim wyglądem dlaczego miałabym to jeść. Gdyby się chwilę zastanowić to wiele ludzi je, żeby jeść, co więcej nie czuje smaku. Dlatego od paru dni namiętnie szukam ciekawych sałatek i są naprawdę obłędne. Nigdy nie pomyślałabym o takich połączeniach smakowych. Natomiast patrząc na kolory, komponują się wprost idealnie.


Składniki:
( 1 średnia foremka )

1 szklanka nie ugotowanej fasoli Mung
1 / 2 szklanka nie ugotowanej kaszy jaglanej ( 1 szklanka ugotowanej )
1 duża cukinia + plasterki do dekoracji
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka czarnuszki
1 / 2 łyżeczki kminu
100 ml oleju rzepakowego
2 1 / 2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Gotuję fasolę mung. W między czasie siekam czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam czarnuszkę, kozieradkę i kmin. Gdy zacznie wydobywać się aromat wrzucam posiekaną cebulę i czosnek. Smażę na średnim ogniu do czasu aż się zeszkli. Następnie wyłączam gaz i odstawiam na bok.

2. Ugotowaną fasolę przekładam do pojemnika blendera i miksuję na gładką masę, następnie przekładam przekładam do dużej miski. Garnek po fasoli myję i gotuję w nim kaszę jaglaną w 1 1 / 2 szklace wody.

3. W między czasie gdy gotuje się kasza jaglana, ścieram na tarce cukinię i dodaję do pojemnika blendera razem z zawartością patelni z cebulą. Miksuję na gładką masę i przekładam do dużej miski, gdzie uprzednio umieściłam fasolę Mung.

4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksuję w blenderze i również dodaję do mieszanki w dużej misce. Dokładnie mieszam przy pomocy drewnianej łyżki i doprawiam solą i pieprzem.

5. Przygotowuję około 18 - 20 plasterków cukinii. Wykładam papierem do pieczenia foremkę i na dnie układam plasterki cukinii. Gotową masę przelewam do foremki. Piekę przez 90 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku na 180*C.

6. Upieczony pasztet wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia. Następnie zostawiam w formie na całą noc w lodówce. Następnego dnia rano wyjmuję z formy i podaję.



Pates are divided on two groups: thick and less thick. This one is slightly moist thankfully to zucchini and light thick, this is why is easy to spread on sandwiches. 


In the evening perfect for simple supper are sandwiches with pate. With warm tea, tomato, cucumber and sprinkled with chive. This is how my evening meals look like. Once, I have one thoroughbred veggie pate. Its consistency was very thick. This time I was asked to make one, which is easy to spread on bread. Nevertheless if someone is firm pates lover can just add a bit more millet / oat meal or polenta, so it will became more solid. It does not matter what kind of consistency it will be, because It will be eaten for sure. Taste stays the same. Deliciououus!!

By the way today is the first day of spring. It supposed be cold and rain, but luckily it is sunny and sky is clear. Strolling was mandatory. Together with spring came on the board new season. Now it is time for chive, radishes, asparagus, carrots, young potatoes. All of them are source of pure energy contained in local season veggies. As steppingstone from winter pates I will use spring as a perfect moment to experiment with salads. Colors and more colors. It is not just taste, but colors as well! Recently I realized that how kids think is actually not bad. If something does not look pretty or does not convince me with its appearance why should I eat it. If I stay for a moment and think I spotted that most of the people just eat for eating and they do not feel the taste. This is why from the past few days I am looking for nice salads and they are just amazing! I would not ever thought about this kind of combination. If you look on colors they are just stunning.


Ingredients:
( 1 medium form )

1 cup not cooked Mung bean
1 / 2 cup not cooked millet ( 1 cup cooked )
1 big zucchini + slices for decoration
1 tsp fenugreek
1 tsp nigella
1 / 2 tsp cumin
100 ml rapeseed oil
salt
pepper

Preparation:

1. Cook Mung bean. In the meantime chop garlic and onion. On the heated oil on the pan add nigella, fenugreek and cumin. When aroma will start to coming out toss onion and garlic. Glaze it, then turn off the heat and set aside.

2. Cooked Mung bean transfet to the blender container and mix till is smooth mass, than put in big plastic bowl. Clean pot and cook in there millet ( in 1 1 / 2 cup of water ).

3. In the meantime while millet is cooking, grate on grater zucchini and add to the blender container with pan content. Mix till is smooth mass, than transfer to the big plastic bowl with Mung bean.

4. Blend boiled millet it blender and add to the big plastic bowl as well. Stir it well with wooden spoon and spice with salt and pepper.

5. Slice around 18 - 20 slices of zucchini. Line with baking paper form and place zucchini on the bottom. Ready pate batter transfer to the form. Bake for 90 minutes in previously heated oven on 180*C.

6. Ready pate remove from the oven cool down in form, than cool down for a night in the fridge. In the morning remove from the form and serve.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze