VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Nietrudne, bułeczki żytnie specjalnie do burgerów / Not too difficult, rye buns especially for burgers

By Wednesday, March 18, 2015 , , ,

Proste w przygotowaniu żytnie bułki do burgerów. Wilgotne w środku z chrupiącą skórką, posypane makiem. Upieczone na suchych drożdżach, które nigdy nie zawodzą. Jak to pieczywo, nadają się do każdego posiłku.

Całkiem niedawno temu pisałam o super prostych do przygotowania pszenno - żytnich bułkach z orkiszem. Tym razem upiekłam stuprocentowo żytnie, bez domieszki pszenicy. Jest to dopiero moje drugie podejście do wypieków z mąką żytnią razową i uważam, że bułeczki wyszły o niebo lepiej niż razowy małpi chlebek. Jak widać ten wpis, ponieważ nie był godny polecenia. Nie mniej jednak, może kiedyś nadejdzie taka okazja, aby upiec go ponownie, tym razem na innej mące.

Ostatnio u nas domowe burgery stały się bardzo popularne. Mam ogromną satysfakcję z tego, że mogę je w pełni sama przyrządzić. Jeszcze pamiętam, jak chwile temu piekłam swoje pierwsze bułeczki, które nie wychodziły wcale tak dobrze. Teraz już dochodzę do coraz lepszej wprawy i zaczynam łapać o co tu chodzi. W przypadku tych z pszenicą były o wiele lżejsze, co za tym idzie lepiej rosły. Fakt, faktem mąka żytnia razowa jest ciężka, dlatego zazwyczaj piecze się ją w połączeniu z pszenną. Niestety nie posiadałam takowej na chwilę obecną, a odwagi do ponownej próby dodała mi beawkuchni. Dlatego po raz drugi rzuciłam się na głęboką wodę i znowu piekłam bez mąki pszennej. Na szczęście wyszłam z tego cało. Bułeczki rosły całkiem nieźle, a w smaku są obłędne. Miękkie w środku, subtelnie gęste z chrupiącą skórką, mają swoje uroki. Nikt nie głodował, wszyscy zjedli swoje burgery ze smakiem.


Składniki:
( 6 bułek )

300 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków owsianych
7 g suchych drożdży
1 szklanka wody lekko ciepłej ( 1 / 3 żeby rozrobić drożdze )
2 łyżeczki soli
2 łyżki olej rzepakowy
2 łyżki syropu z agawy

glazura:

1 / 4 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
mak

Przygotowanie:

1. Odmierzam odpowiednie ilości mąki żytniej i żytniej razowej, następnie wsypuję do dużej miski razem z płatkami owsianymi i solą, dobrze mieszam.

2. Ze szklanki ciepłej wody odlewam 1 / 3 do miseczki i do niej wsypuję drożdże. Mieszam, aby się rozpuściły i dostawiam na parę minut.

3. Do dużej miski z mąką stopniowo dodaję zawartość miseczki z drożdżami, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie ( również stopniowo ) dodaję resztę wody. Jeżeli ciasto osiąga odpowiednią konsystencje ( nie za mokre, nie za suche ) nie dodaję więcej wody. W razie potrzeby dodaję mąki żytniej typ 720. Przez następne pięć - dziesięć minut dobrze wyrabiam ciasto.

4. Wyrobione ciasto umieszczam w czystej naoliwionej misce i przykrywam folią aluminiową. Zostawiam do wyrośnięcia na około jedną godzinę w ciepłym miejscu. Musi podwoić swoją objętość.

5. Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski i dzielę na sześć części, z każdej z nich formuję kulkę i układam na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam kuchenną ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Również na około godzinę.

6. Piekarnik nagrzewam do 200*C, a w między czasie mieszam w szklance mleko i cukier trzcinowy. Przy pomocy pędzelka delikatnie nakładam na górę bułeczek i posypuję je makiem.

7. Gotowe bułeczki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180*C i piekę przez następne 10 - 15 minut. Zostawiam do ostygnięcia.

Easy to prepare rye burger buns. Moist inside with crispy skin, sprinkled with poppy seeds. Baked on dry yeast, which never fail. Suitable for every meal.

Not that long time ago I was writing about easy wheat - rye burger buns with spelled. This time I have baked hundred percent rye, without wheat. It is my second attend and I can truly admit that they are way much more better that wholemeal rye pull apart garlic bread. I have deleted this post, because it was not worth any recommendation. Nevertheless, maybe next time I will make it again, but on different flour.

Lately, in our house burgers became very popular. I have huge satisfaction that I can do it all by myself. I still remember when I was baking my first buns, which were not that satisfactory. Now, I am better and better. I think that I started to getting it. The ones with whole wheat are lighter, what is more they rise better. Fact, rye flour is quite heavy, so usually is baked with whole wheat. Unfortunately at the moment I do not have this one, but beawkuchni made me brave to try without it.
This is why for the second time I dived in and baked again without whole wheat flour. Luckily I came out alive. Buns raised quite good and they tastes amazingly. Soft inside, maybe a little bit thick, but with crispy skin has their charm. Nobody was hungry, everyone ate their burgers with appetite.



Ingredients:
( 6 buns )

300 g rye flour type 720
100 g wholemeal rye flour type 2000
3 tbsp oatmeal
7 g dry active yeast
1 cup warm water ( 1 / 3 to melt yeast )
2 tsp sea salt
2 tbsp rapeseed oil
2 tbsp agave syrup
poppy seed

Preparation:

1. Measure appropriate amount of rye and wholemeal rye flour, than place it in big bowl with oatmeal and salt, mix it well.

2. From the cup of water cast 1 / 3 to small bowl and place there yeast. Mix it well till is dissolved and set aside for few minutes.

3. Add gradually water with yeas ( small bowl ), stirring constantly with wooden spoon. Than ( gradually as well ) add rest of the water. If batter consistency is fine, stop adding water. If needed add a bit more rye flour. Knead the batter for next five - ten minutes.

4. Kneaded batter place in clean and oiled bowl and cover with cling film. Set aside in warm place for around one hour. I has to double its volume.

5. Raised batter remove from the bowl and split into six pieces, from each one form ball and place it in tray previously lined out with baking papper. Cover with kitchen cloth and set aside in warm place for another hour. It has to rise again.

6. Heat oven for 200*C and in the meantime combine milk and brown sugar in cup. Apply gently mixture with a brush and toss with poppy seed.

7. Ready buns place in heated oven and bake for 10 minutes. After that reduce temperature to 180*C and bake for another 10 - 15 minutes. Let to cool down.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze