Śniadanie idealne, czyli pistacjowo - pomarańczowa jaglanka / Perfect breakfast, means pistachio - orange millet
Jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz, czyli moja ulubiona jaglanka na dobry początek tygodnia. W nieco innej formie niż standardowo, bo zmiksowana w młynku do kawy. Ugotowana na wodzie, ale zalana mlekiem kokosowym. Pełna łatwo przyswajalnego białka i bez glutenu.
W przypadku kasz, zajęło mi jakiś czas, aby zapoznać się z ich rodzajami i sprecyzować swoje upodobania. Każda z nich ma swój smak, który nie zawsze i nie do wszystkiego mi odpowiadał. Ostatecznie padło na kasze jaglaną, czemu? Nie wspominając, już o jej ogromnych właściwościach zdrowotnych to chyba dlatego, że ma subtelnie mleczny smak, który jest na swój sposób łagodny. Umiarkowanie pęcznieje, a jej zdolność klejenia się jest bardzo przydatna przy pieczeniu ciast i pasztetów.
Jak z kasz, moją ulubioną jest jaglanka, tak wśród orzechów najbardziej lubię pistacje. Nie wiem czemu, ale wyszło tak, że przez długi czas nie było ich w domu. Dlatego podczas piątkowych zakupów zarządziłam zakup dużej ilości pistacji. Od razu wiedziałam, że przez pierwsze dni będę dodawać je wszędzie gdzie się tylko da. Tak to bywa po długiej rozłące, następuje okres, kiedy trzeba nadrobić stracony czas, a później to już norma.
Tym razem będąc w posiadaniu ulubionych orzechów, odjęło mi mózg i ostatecznie sama nie wiedziałam co z nimi zrobić. Jak zwykle przejrzałam wiele stron i w końcu zainspirowało mnie ciekawe połączenie pistacji z pomarańczą na troisfoisparjour. Nigdy nie zastanawiałam nad tym z czym je łączyć, bo nie miałam potrzeby ich przyrządzania. Tak mało kreatywnie, spełniały się jako... idealna przekąska przed telewizorem. Teraz śmiało mogę się pochwalić, że odzwyczaiłam się od tego nawyku i prowadzę zdrową dietę razem z aktywnym trybem życia.
Troisfoisparjour przygotowuje swoją owsiankę na bazie płatków owsianych, ja dalej stoję przy swoim i robię jaglankę. Skoro jest ulubiona to nie mogło się bez niej obyć. Płatki owsiane poszły w odstawkę, chociaż zdarzają się przypadki gdy po nie sięgam. Na przykład do batoników owsianych, naleśników, burgerów lub pasztetów.
Tym razem będąc w posiadaniu ulubionych orzechów, odjęło mi mózg i ostatecznie sama nie wiedziałam co z nimi zrobić. Jak zwykle przejrzałam wiele stron i w końcu zainspirowało mnie ciekawe połączenie pistacji z pomarańczą na troisfoisparjour. Nigdy nie zastanawiałam nad tym z czym je łączyć, bo nie miałam potrzeby ich przyrządzania. Tak mało kreatywnie, spełniały się jako... idealna przekąska przed telewizorem. Teraz śmiało mogę się pochwalić, że odzwyczaiłam się od tego nawyku i prowadzę zdrową dietę razem z aktywnym trybem życia.
Troisfoisparjour przygotowuje swoją owsiankę na bazie płatków owsianych, ja dalej stoję przy swoim i robię jaglankę. Skoro jest ulubiona to nie mogło się bez niej obyć. Płatki owsiane poszły w odstawkę, chociaż zdarzają się przypadki gdy po nie sięgam. Na przykład do batoników owsianych, naleśników, burgerów lub pasztetów.
( 1 porcja )
1 szklanka wrzątku
1 / 2 szklanki mleka kokosowego z puszki
1 / 3 szklanki zmielonej kaszy jaglanej ( nie mąka! )
1 / 4 szklanki pistacji, kilka do dekoracji
1 łyżkeczka syropu z agawy
1 - 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy ( ja lubię zmiksować 1 / 4 pomarańczy na mus )
1 / 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy do udekorowania
Przygotowanie:
uwaga: zanim ugotuję kaszę jaglaną, mielę ją na sucho w młynku do kawy. Wystarczy pare obrotów, w końcu nie chce zrobić z niej mąki.
uwaga: zanim ugotuję kaszę jaglaną, mielę ją na sucho w młynku do kawy. Wystarczy pare obrotów, w końcu nie chce zrobić z niej mąki.
1. Kaszę jaglaną wsypuję do rondelka zalewam wrzącą wodą i doprowadzam do wrzenia, następnie gotuję na małym ogniu do czasu gdy wchłonie większość wody. Dla pewności smakuję, czy jest już wystarczająco miękka.
2. Mleko mieszam z syropem z agawy i sokiem z pomarańczy. Gotową kaszę zalewam mleczną mieszaniną i podgrzewam jeszcze przez chwilę.
3. Do gotowej owsianki wrzucam część pistacji i dobrze mieszam. Przekładam do miseczki i dekoruję skórką pomarańczową, resztą pistacji i suszonym kokosem.
podaję z suszonymi śliwkami lub świeżymi figami
One of the most healthy and the oldest cereals, my favorite millet for a week beginning. In a bit different form than usually, because grounded in coffee grinder. Boiled on water, but poured with coconut milk. Full of easily digestible protein and gluten free.
In groats case, it took me some time to learn about them and to specify my preferences. Each of them has their own taste, which I do not always liked in different dishes. In the end I choose millet as my favorite, why? To do not mention its health benefits. I think, because if its milky taste, which on its own way is kind of mild. Moderate swell and its ability to bond is very useful for baking cakes and pies.
From groats my favorite is millet, but from nuts pistachios stole my heart. I do not know why, but from long time ago they were not at home. Therefore, when during the friday shopping I put them in my basket. I was aware of that the first few days I will serve them with my every meal. It happens, after long separation, always at the beginning is some time period, when you have to make up for lost time. Later is everyday routine, as it always was.
This time, being in possession of my favorite nuts, it took away my brain and ultimately I did not know what to do with them. As usual, I looked through some websites and in the end I got inspired by pistachio and orange combination on troisfoisparjour. I have never thought about combining pistachios with anything, because I had no need to prepare it. So little creatively, they satisfy myself as... a perfect snack in front of TV. Now I can confidently say that I am not doing it anymore. I have healthy diet plan with active lifestyle. In original recipe is oatmeal, I replaced them with millet. If it is my favorite groat, than I could not stand without it. I set oats aside, nevertheless I use them from time to time. For example while I am preparing oat bars, crepes, burgers or pates.
From groats my favorite is millet, but from nuts pistachios stole my heart. I do not know why, but from long time ago they were not at home. Therefore, when during the friday shopping I put them in my basket. I was aware of that the first few days I will serve them with my every meal. It happens, after long separation, always at the beginning is some time period, when you have to make up for lost time. Later is everyday routine, as it always was.
This time, being in possession of my favorite nuts, it took away my brain and ultimately I did not know what to do with them. As usual, I looked through some websites and in the end I got inspired by pistachio and orange combination on troisfoisparjour. I have never thought about combining pistachios with anything, because I had no need to prepare it. So little creatively, they satisfy myself as... a perfect snack in front of TV. Now I can confidently say that I am not doing it anymore. I have healthy diet plan with active lifestyle. In original recipe is oatmeal, I replaced them with millet. If it is my favorite groat, than I could not stand without it. I set oats aside, nevertheless I use them from time to time. For example while I am preparing oat bars, crepes, burgers or pates.
( 1 portion )
1 cup boiling water
1 / 2 cup coconut milk
1 / 3 cup grounded millet ( not flour! )
1 / 4 cup pistachio + for decoration
1 tsp agave syrup
1 - 2 tbsp squeezed orange juice ( I like to blend for a muse 1 / 4 orange )
1 / 2 tsp orange zest for decoration
1 tsp dried coconut
1 tsp dried coconut
Preparation:
note: before boiling millet ground it dry in coffe grinder. Few spins should be fine, I do not want to make flour
note: before boiling millet ground it dry in coffe grinder. Few spins should be fine, I do not want to make flour
1. Place millet it pot and pour with boiling water, bring to boil and boil on small heat till absorb most of the water. To make sure taste it is it soft enough.
2. In the meantime combine milk with agave syrup and squeezed orange juice. Ready millet pour with milk mixture and keep it on heat for a bit more.
3. To ready porridge toss some pistachios and mix it well. Transfer to the bowls and decorate with orange zest, pistachios and dried coconut.
serve with dried plums or fresh figs
serve with dried plums or fresh figs
0 komentarze