VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Burgery z kukurydzy i awokado z ziemistą garam masalą (bez glutenu) / Corn and avocado burgers with earthy garam masala (gluten free)

By Wednesday, February 11, 2015 , , , , , , , ,

W środku kwaskowate awokado, a brzegi porządnie przypieczone o smaku prażonej kukurydzy (popcornu) z posmakiem domowej garam masali. Same się bronią i nie potrzeba im żadnych dodatków, mimo to w razie potrzeby czegoś więcej z słodko pikantnym chutney też będą smakować wyśmienicie. 

Burgery  to niezawodny sposób na wyjście z opresji (więcej przepisów w zakładce burgery). Gdy nie ma pomysłu na obiad, ratunkiem jest jakakolwiek kasza i dowolne warzywa, plus ulubione przyprawy. Formujemy z masy kształt burgera / kotleta i smażymy, gotowe! Wychodzi niepowtarzalny obiad, który można podać z bułkami do burgerów, chutney lub po prostu zjeść same. Jeżeli przetrwają do następnego dnia to na zimno ich smak staje się bardziej wyrazisty. U mnie z wczorajszego obiadu niestety nic nie zostało, wszystko poszło na raz. Brzuch był pełny tak, że hej.

Zawarta w nich szałwia hiszpańska nie dość, że jest bez glutenowa, to zawiera więcej żelaza niż szpinak, o wiele więcej omega-3 niż łosoś i ilością wapnia przebija słynące z niego mleko. Dzienne zapotrzebowanie na nasiona chia to tylko 2 - 3 łyżki. W 100g jest aż 16 g białka.

więcej o Szałwi Hiszpańskiej.


Składniki:
(3 spore burgery)

1 szklanka ugotowanej kukurydzy
1/2 niedużego awokado
1 łyżka szałwi hiszpańskiej (chia)
1/2 łyżeczki garam masali
1/2 dużego ząbku czosnku
1 średni plaster imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 - 2 łyżki oleju kokosowego
pieprz

Przygotowanie:

1. Do pojemnika blendera wrzucam 1/2 szklanki ugotowanej kukurydzy, awokado, garam masalę, sól morską, sok wyciśnięty z cytryny i pieprz. Blenduję na gładką masę.

2. Gotową masę przekładam do miseczki. Dodaję resztę kukurydzy i szałwię hiszpańską.

3. Obieram czosnek i imbir. Drobno siekam i rozgniatam w moździerzu. Czosnek i imbir dodaję do miski z mieszanką na burgery. Mieszam tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

4. Formuję burgery i smażę z dwóch stron na wcześniej nagrzanym oleju kokosowym.


Inside sour, edges well done, tastes as roasted corn (popcorn) with garam masala aftertaste. They defend themselves and do not need any extras, but if you really need it, than you can try spicy chutney. For sure they will taste outstanding. 

Burgers is always a safe way to get out of trouble (more burger recipes). When I do not have idea for dinner, my rescue is any groats, random veggies and my favorite spices. Than I form burgers and fry it, buon appetit! It comes delicious dinner, which can be served with burgers bun, chutney or just singly. If you have chance to save it for the next they, they will be more taster, more expressive. Unfortunately my yesterdays dinner did not survive till today.. and my stomach was so full!

Chia seeds which are appearing in there, are gluten free, what is more they contains much more iron that spinach,  even more omega-3 than salmon and their calcium amount is greater than in famous milk. Recommended daily intake of chia seed is just 2 - 3 table spoons. In 100g is 16 g of proteins.

Ingredients:
(3 big burgers)

1 cup of boiled corn
1/2 small avocado
1 tbsp chia seeds
 1/2 big garlic clove
1 medium ginger slice
1/2 tsp sea salt
3/4 tsp lemon juice
1 - 2 tbsp coconut oil
pepper corn

Preparation:

1. In blender container put 1/2 cup of boiled corn, avocado, garam masala, sea salt, juice squeezed form lemon and pepper. Blend till smooth mass.

2. Ready mass transfer to a bowl. Add rest of boiled corn and chia seeds.

3. Peel garlic and ginger. Chop it precisely and mash in mortar. Add garlic and ginger to a bowl with burger mixture. Mix precisely till all ingredients are mixed well.

4. Form burgers and fry it two sided on previously heated coconut oil.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze