VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Jarmużowa sałatka z ciecierzycą i warzywami w sosie orzechowym z tahini / Kale salad with veggies in peanut tahini sauce

By Tuesday, February 10, 2015 , , , , , , , , , ,

Wczorajsza kolacja zakończona była jarmużem z warzywami w orzechowo sezamowym sosie. Dzięki obecności śródziemnomorskiego awokado i oregano sałatka miała orzeźwiający posmak. Nie za duża ilość ciecierzycy w tahiną uzależnia. Bez opamiętania ogarnęła mnie chęć sięgnięcia po kolejne porcje.


Tahini (masło sezamowe) pochodzi ze wschodu i jest to pasta na bazie sezamu. Dodaje się ją do sosów, dań głównych lub hummusu. Cieciorka to znakomite źródło białka, natomiast jarmuż dostarcza sporą ilość wapnia i potasu. 
Dobra sałatka to podstawa, a jeszcze lepsza gdy pomimo swojej lekkości nasyci nasz organizm i doda energii. Tutaj tą rolę odgrywa ciecierzyca, jeśli komuś jeszcze mało można dodać kaszę jaglaną lub komosę ryżową (quinoa). Wtedy będzie wystarczająca jako pełnowartościowy obiad.


O zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego dowiedziałam się dopiero niedawno. Przyśpiesza przemianę materii i  wspomaga odchudzanie (2 łyżki octu jabłkowego wypić przed posiłkiem), wspomaga trawienie (1 łyżka w szklance wody wypita przed posiłkiem poprawia trawienie i na problemy z gazami), poprawia nastrój (wypity przed posiłkiem, wspomaga produkcję serotoniny), powoduje wzrost energii (zawiera enzymy, które zapobiegają zmęczeniu, łyżka na szklankę).


Składniki:
(2 porcje)

2 marchewki
1 miska jarmużu
1/4 kalafiora
1/2 awokado
1/3 szklanki ciecierzycy
1 szklanka wody + 1/2 szklanki do sosu
2 łyżki tahini 
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 octu jabłkowego
1/4 soku z cytryny
5 łyżek orzechów nerkowca
1/3 łyżeczki oregano
sól i pieprz
biały i czarny sezam

Przygotowanie:

1. Marchewkę i kalafiora obieram i kroję w ćwiartki. Piekę 30 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku na 180*C. Ciecierzycę wrzucam do garnka i zalewam 1 szklanką wody. Gotuję pod przykryciem około 30 minut (do puki zmięknie).

2. Przygotowuję sos. Do pojemnika blendera wrzucam orzechy nerkowca, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, tahini, sól, pieprz, oregano. Blenduję na gładką masę.

3. Obieram awokado kroję w paseczki i wrzucam do dużej miski. Upieczone warzywa z piekarnika odrzucam do awokado razem z ugotowaną i odcedzoną ciecierzycą. Na końcu polewam gotowym sosem. Dokładnie wszystko mieszam.


Yesterdays supper was finished with kale with veggies in peanut sesame sauce. Thankfully to mediterranean avocado and oregano this salad has refreshing moments. Not too much chickpeas in tahini sauce made me addicted to this salad. Without remembering oneself I took another few portions.


Tahini (sesame butter) comes from east countries (Asia). It is based on sesame seeds. You can add it to main meals, sauces and hummus. Chickpeas is an excellent source of proteins, while kale gives us potassium and calcium.
Well done salad is a must. Better when though it is light it gives us energy and fill properly. Here, the main role play chickpeas, if is not enough you can add millet or quinoa.

About health benefits of apple cider vinegar I find out few days ago. It accelerates metabolism and helps with weight loss. (2 tbsp of apple vinegar drink before meal), aids digestion (1 tbsp in cup of water drink before meal and helps with gas problems), mood improves (drink before meal, improve serotonin production), increase energy (contain enzymes, which prevent from fatigue, one tbsp per cup).

more on, source: 26 uses of apple cider vinegar

Ingredients:
(2 portions)

2 carrots
1 bowl of kale
1/4 cauliflower
1/3 cup chickpeas
2 tbsp tahini 
1/2 avocado
1 tbsp olive oil
1/2 tbsp apple cider vinegar
1/4 squeezed lemon juice
1/2 cup of water 
5 tbsp cashews
1/3 tsp oregano
white and black sesame
salt and pepper

Preparation:

1. Peel carrot and chop it with cauliflower in quarters. Bake for 30 minutes in previously heated oven for 180*C. Chick peas toss in pot, pour with 1 cup of water. Boil for around 30 minutes (till softened).

2. Prepare sauce.  In blender container place peanuts, squeezed juice from lemon, 1/2 cup of water, apple cider vinegar, olive oil, tahini, salt, pepper, oregano. Blend till is smooth.

3. Peel avocado and cut slices, toss in medium bowl. Baked veggies toss to avocado with boiled and drained chickpeas. Pour with ready sauce. Mix precisely.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze