VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Ezogelin - Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur / Ezogelin - Turkish red lentils and bulgur soup

By Wednesday, March 11, 2015 , , ,

Najczęściej podawana z ćwiartkami cytryny lub po prostu z grzankami, albo ciepłym chlebem. Ja lubię z pieczywem czosnkowym. Pochodzi z najbardziej orientalnej części Turcji. Rozgrzewa i jest treściwa. Jej smak zawdzięczam zawartej w niej mięcie, chociaż czasem jest też dodawany kmin.


Miało być tak ładnie i ciepło, a tu znowu temperatura idzie lekko w dół. W sam raz na taką pogodę dalszy ciąg zup. Tym razem na bazie soczewicy i kaszy bulgur. Tak, dieta wegańska nie może obejść się bez kasz, dlatego ciepła zupa z kaszą jest bardzo pożywnym i rozgrzewającym obiadem.
Pytanie skąd mam przepis? To zabawne, bo już myślałam, że w domu nie ma bulgura, ponieważ ostatnio zużyłam go na Tabbouleha, a tu okazuje się, że gdzieś z tyłu w cargo leży jeszcze cała następna paczka. Jak to zazwyczaj bywa na tyle opakowania jest zawsze kilka propozycji przygotowania i to właśnie jest jedno z nich - Ezogelin. Jej nazwa oznacza zupę panny młodej o przydomku Ezo. Przepis pochodzi z południowo - wschodniej Anatoli.


 Składniki:
( 2 duże lub 4 małe porcje )

6 szklanek bulionu warzywnego ( 1 1 / 2 litra ) 
1 / 2 szklanki czerwonej soczewicy
1 / 4 szklanki kaszy bulgur
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki jaglanej
2 łyżki suszonej mięty
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 / 2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
pieprz

Przygotowanie:

1. Zagotowuję bulion warzywny. Do gotującego się bulionu wrzucam czerwoną soczewicę i kaszę bulgur. Gotuję przez 20 minut.

2. W między czasie drobno siekam cebulę i czosnek. Dodaję do wywaru i gotuję następne 10 minut.

3. Na patelni rozgrzewam olej i dodaję mąkę, koncentrat pomidorowy, miętę i paprykę. Dobrze mieszam - robię zasmażkę,

4. Gotową zasmażkę wrzucam do zupy, zagotowuję raz jeszcze i doprawiam pieprzem i solą.

podaję razem z ciepłym chlebem (z oliwą, czosnkiem i natką pietruszki) lub grzankami i ćwiartkami cytryny


Usually served with lemon quarters or crountons, eventually warm bread. I like to eat it with garlic bread. It comes from the most oriental part of Turkey. Warming out and nutritious. Thankfully to mint or sometimes cumin you can feel fragrant taste. 


It suppose to be nice and warm and the there you go. Temperature is going down again. Perfect for this kind of weather my soup marathon continuation. This time based on red lentils and bulgur. Yes, vegan diet can not live without groats, this is why this soup is so warming out  and nutritious dinner.
From where do I know this recipe? Thats kind of funny story. I thought what I do not have any bulgur at home, because I have used it to Tabbouleh. Surprisingly there was one more pack on the back of cargo. As always on the back of the back is written how to prepare it. One of the proposal preparation was - Ezogelin. Its name means soup of the bride, with Ezo surname. This recipe come frome south - east Anatollia.


Ingredients:
( 2 big or 4 small portions )

6 cup vegetable broth ( 1 1 / 2 liter ) 
1 / 2 cup red lentils
1 / 4 cup bulgur
1 garlic clove 
1 onion
1 tbsp millet flour
2 tbsp dried mint
2 tbsp sweet pepper powder
3 tbsp tomato concentrate
1 / 2 tbsp rapeseed olive
sea salt
pepper

Preparation:

1. Bring to a boil vegetable broth, than add red lentils and bulgur. Boil for 20 minutes.

2. In the meantime chop onion and garlic. Add to the decoction and boil for next 10 minutes.

3. On the pan heat rapeseed oil and add flour, tomato concentrate, mind and sweet pepper powder. Mix it well - make roux.

4. Ready roux transfer to the soup, bring to boil and spice with salt and pepper.

serve with warm bread (with olive oil, garlic and parsley) or croutons and lemon chopped in quarters

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze