VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Chleb żytni z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem / Rye bread with roasted potato and rosemary

By Sunday, April 05, 2015 , , ,

Chrupka skórka, wilgotny środek o aromacie pieczonych ziemniaków w rozmarynie. Czy można chcieć czegoś więcej? To nie jest typowe pieczywo ze sklepu, tylko konkret treściwy kawał chleba na zakwasie żytnim. 

Uwielbiam szperać w internecie w poszukiwaniu najróżniejszych przepisów. Najczęściej jest tak, że mniej więcej wiem na co mam ochotę i szukam ciekawych połączeń. Parę miesięcy temu podczas takich poszukiwań odkryłam blog gotujebolubi. Nazwa mówi sama za siebie. Jest optymistyczna i bez zobowiązań. Złapałam się na tym, że często na nią zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Kiedyś bałam się gotować, bałam się ocen i krytyki. Teraz gotuję bo lubię, gotuję dla siebie, sprawia mi to przyjemność i smakuje, nie interesuje niczyja opinia. Muszę przyznać, że uświadomiłam to sobie właśnie dzięki tej stronie. ...i tak, to właśnie z gotujebolubi pochodzi przepis na ten chleb. Co prawda nie na zakwasie pszennym, lecz żytnim. Cały czas go dokarmiam z sercem, a on bardzo dobrze się sprawuje. Produkuje obłędne chleby, które szybciutko znikają. Na własnym zakwasie wychodzą naprawdę nie powtarzalne bochenki, którym nie jestem wstanie się oprzeć. Trzeci z kolei był z karmelizowanym porem i nasionami, równie pyszny jak poprzednicy.



Składniki:
( 1 bochenek )

zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego ( 100% hydratacji )
1 szklanka mąki żytniej ( typ 720 )
2 / 3 szklanki wody

dodatki:

1 / 2 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki rozmarynu
1 / 2 łyżeczki soli

ciasto właściwe:

600 g mąki żytniej ( typ 720 )
1 1 / 4 szklanki wody
cały zaczyn z dnia poprzedniego ( - 2 łyżki na następne pieczenie )
1 łyżka soli

Przygotowanie:

1. W misce mieszam wszystkie składniki na zaczyn. Przykrywam folią aluminiową lub kuchenną szmatką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 8 - 12 godzin.

2. W między czasie przygotowuję dodatki. Ziemniaki kroję w kostkę i wysypuję na blachę. Posypuję rozmarynem, solą i polewam oliwą. Przy pomocy rąk mieszam aby ziemniaki całe się pokryły. Piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200*C. Po pierwszych 20 minutach otwieram piekarnik i mieszam, aby przyrumieniły się z każdej strony.

3. Kiedy zaczyn jest już gotowy przygotowuję ciasto właściwe. W duże misce mieszam mąkę, wodę, gotowy zaczyn. Nie wyrabiam, mieszam do czasu, aż składniki się połączą i zostawiam na 20 - 40 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie dodaję sól i wcześniej upieczone i ostudzone ziemniaki. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 2 godziny. W odstępach 30 minutowych składam ciasto trzykrotnie.

4. Po tym czasie wykładam ciasto na deskę i zostawiam na 20 minut. Następnie obsypuję mąką formuję kulę i wkładam do koszyka wyłożonego oprószona mąką ściereczką. Koszyk wkładam do plastikowej torebki i umieszczam w lodówce na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia.

5. Wyrośnięty bochenek wyjmuje na deskę i nacinam. Piekę w naparowanym i nagrzanym na 220*C piekarniku przez 40 minut.


Crispy skin, moist inside with roasted potato with rosemary. Do not need nothing more. It is not usual bread form the shop. It is piece of pithy bread on rye sourdough. 

I love to browse thousands websites to find some new recipes. Usually, I know what I want to find, so I am looking for any interesting combinations. Few months ago I found gotujebolubi blog. Its name says itself. It is optimistic and without obligation. I caught myself on frequent returning to this website. Some time ago I was scared to cook. I was scared, because of critique and judgment. Now I cook, because I like it. I cook for myself, because It makes me happy and tastes good. I do not care about others opinion. I have to admit that I have realized that, because of this blog and yes this bread recipe comes from there, from gotujebolubi. In fact it is made on rye sourdough, instead of whole wheat. I feed it with all my heart and he gives me beautiful and tasty breads, which disappear immediately. On my own sourdough they come out irreplaceable loafs, which I can not resist. Third one was with caramelized leek and seeds, delicious as its predecessor.


 Ingredients:
( 1 loaf )

leaven:

2 tbsp rye sourdough  ( 100% hydration )
1 cup rye flour ( type 720 )
2 / 3 cup water

extras:

1 / 2 kg potatoes
1 tbsp olive
2 tsp rosemary
1 / 2 tsp salt

batter:

600 g rye flour ( type 720 )
1 1 / 4 cup water
all leaven from day before ( - 2 tbsp for next baking )
1 tbsp sea salt

Preparation:

1. In a bowl combine all ingredients for leaven. Cover with cling film or kitchen cloth. Leave in warm place for 8 - 12 hours. 

2. In the mean time prepare extras. Chop potatoes and toss on baking tray. Spread on in rosemary, salt and olive. Mix it well with hands, to coat tomatoes. Bake for 40 minutes in previously heated oven for 200*C. After first 20 minutes open the oven and mix it.

3. When leaven is ready, prepare the batter. In a big bowl combine flour, water and ready leaven. Do not knead it, mix till all ingredients are combine and set aside for 20 - 40 minutes, covered with kitchen cloth. After this time add salt and previously baked and cooled down potatoes, than knead the batter and covered set it aside for another 2 hours. In the meantime fold the batter three times with 30 minutes break.

4. After this time, place the batter on previously sprinkled with flour pastry / chopping board and leave for 20 minutes. Sprinkle it with flour and form bread shape. Place it in lined and sprinkled with flour kitchen cloth in basket. Basket place in plastic bag and keep it in fridge for 8 - 12 hours to rise.

5. Raised loaf remove from the basket and place on pastry / chopping board, incise it. Bake in previously vaporized and heated for 220*C oven for 40 minutes.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze