VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Warkocz jabłkowo - cynamonowy / Apple - cinnamon braid

By Friday, February 06, 2015 , , , ,

Wypełniony pysznymi jabłkami z cynamonem i cukrem warkocz z mąki chlebowej pszenno - żytniej.  Świetnie się prezentuje na dużym stole, pasuje do wieczornej kawy lub herbaty i kojarzy mi się z rodzinnym spotkaniami. Jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka! 


Trzeba pamiętać, że już rozwałkowane ciasto trzeba od razu przenieść na spryskaną olejem blachę i na niej dopiero ponacinać ciasto i ułożyć farsz. Dzięki temu nie będzie trzeba przenosić ciasta i unikniecie rozpadnięcia się ciasta. Tak, doświadczyłam tego. Dumna z siebie przygotowałam ciasto na desce, dumny warkocz pięknie się prezentował, ale jak go teraz upiec skoro leży na drewnianej desce. Nieźle się na główkowałam, żeby przenieść go na blachę bez jakichkolwiek zniszczeń. Ostatecznie się udało, mimo to nie polecam nikomu takich doświadczeń. Rozwałkowane ciasto na blachę i tam wszystko kończymy, a problem z przenoszeniem ciasta mamy z głowy.

Inspirację do moich dzisiejszych eksperymentów z wypiekami znalazłam tutaj. Natomiast w kwestii organizacyjnej bloga zdecydowałam się aby strona była dostępna w dwóch językach Jak widać już nie które posty są też po angielsku. Chwila moment i wszystko będzie przetłumaczone.


Składniki:

farsz:

5 małych jabłek
1 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki soku z cytryny

ciasto:

2 1/2 mąki chlebowe pszenno - żytniej
1 łyżka drożdży instant (7g)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka gorącej wody 
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek

glazurowanie:

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki cukru trzcinowego
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:


1. Jabłka obieram, kroję w nie dużą kostkę i wrzucam do brytfanki. Posypuję cynamonem, cukrem trzcinowym i polewam wyciśniętym sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam. Piekę 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku na 180*C.

2. Do dużej miski wsypuję składniki na ciasto: mąkę, drożdże, cukier trzcinowy i sól. Mieszam, aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodaję oliwę z oliwek i stopniowo cały czas mieszając gorącą wodę.

3. Wyrabiam ciasto, w razie potrzeby dodaję trochę mąki na ręce, aby ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto rozwałkowuję na wcześniej posypanej mąką desce/stolnicy. Rozwałkowane ciasto przekładam na natłuszczoną olejem blachę. Z lewej i z prawej strony nacinam poziome pastki (2-3 centymetrowe) tak aby po środku było miejsce na ułożenie farszu.

4. Gotowe jabłka wyjmuję z piekarnika (nie wyłączam piekarnika) i układam je wzdłuż na przygotowanym cieście. Nacięte wcześniej paski nakładam naprzemiennie na farsz (jakby plecienie warkocza). Piekę przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180*C.

5. W tym czasie w małym garnku mieszam gałkę muszkatołową, cukier trzcinowy i ekstrakt z wanilii. Trzymam na małym gazie, mieszając co jakiś czas, aby składniki się wymieszały i rozpuściły.

6. Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i od góry pędzelkiem rozprowadzam glazurę.


Filled with tasty apples with cinnamon and brown sugar from wheat - rye bread flour. It looks outstanding, works well with coffer or tea and reminds me of family meetings. It is so tasty, so its disappear in a blink of an eye.


To remember, that sheeted batter need to be straightaway transferred on oven-pan, previously sprinkled with olive oil. Thankfully to that you will not have to move ready cake, its prevent from damaging your cake. Yes, I did it. Proud of myself I have done my cake on wooden chop board. It looked amazing, but I needed to bake it. Finally I found solution how to transfer it on over-pan, but it was not easy. I do not recommend this experience to anybody. Sheeted batter straight on the over ban and there do all your job and you will not have any problems.

Inspiration for my today baking experiments founded here. Whereas on blog organization I decided to make it available in two languages. As you can see some of my posts are already in English. As soon as possible everything will be translated.


Ingredients:

filling:

5 small apples
1 1/2 tsp cinnamon
3 tbsp brown sugar
2 tsp squeezed lemon juice

batter:

2 1/2 cup wheat - rye bread flour
1 tbsp instant yeast (7g)
1/4 cup of brown sugar
1 cup warm water
3/4 tsp sea salt
2 tsp olive oil

glaze:

1 tsp vanilla extract
1/3 cup brown sugar
pinch of nutmeg

Preparation:

1. Peel apples, chop them in small cube and toss in oven-pan. Sprinkle with cinnamon, brown sugar and squeezed lemon juice. Mix it gently. Bake for 15 minutes in previously heated oven on 180*C.

2. In big bowl place flour, brown sugar, yeast and salt. Mix well. Than ad olive oil and bit by bit warm water.

3. Knead the batter, if you need add some more flour on your hand, to do not be sticky. Kneaded batter pin out on previously sprinkled with flour chop board/pastry board. Pined out batter transfer on sprinkled with olive oil oven-pan. From left and right side cut stripes horizontally (2 -3 centimeters), leave some space to place vertically apples in the middle.

4. Ready apples remove from the oven (do not turn off oven) and place them vertically on prepared batter. Cut before stripes braid on the filling. Bake for 20 - 25 minutes on previously heated oven on 180*C.

5. In the mean time in small pot mix nutmeg, brown sugar and vanilla extract. Keep it on small heat, stir from time to time. Remove from the heat when sugar melts.

6. Ready cake remove from the oven and spread some glaze on top of it.

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze