Pomarańczowa jaglanka z migdałami i cynamonem / Orange millet with almonds and cinnamon
Moja miłość - owsianki, jaglanki i inne kasze na słodko. Naprawdę trudno jest zmienić swoje przyzwyczajenia, a mi się udało to zrobić całkiem przez przypadek. Mimo to jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Dzięki owsiankom, mam łatwe i zdrowe śniadanie. Nigdy nie zjadam za dużo, ani za mało. Zawsze jest treściwe i sycące, dodaje energii na początek dnia.
Sama nie wiem czemu wcześniej ich nie doceniałam, nie byłam świadoma, a może w ogóle mnie to nie interesowało. Przykładałam wagę do innych rzeczy i nie było to dobre jedzenie. Teraz jest inaczej, jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę w moim życiu, dlatego dbam o to co jem. Dzięki temu dbam o samą siebie.
Kiedyś rano nie było istotne co zjem. Jadłam cokolwiek, takie zwyczajne bezmyślne wrzucanie w siebie jedzenia. Co więcej, na stół wystawiałam wszystko, więc sięgałam bo masę różnych rzeczy w ostateczności nie było umiaru i sama nie wiedziałam ile zjadłam. Tak nie powinno być. Teraz na szczęście mam swoje kochane owsianki i ciesze się każdym kęsem. One naprawdę rozpływają się w ustach.
Tak swoją drogą to faktycznie, każda z moich owsianek jest na słodko. Dzisiaj gdzieś widziałam jedną wersję na słono. Chyba będę musiała ją niedługo przetestować, ponieważ znam parę osób (nie tak dawno ja byłam jedną z nich) , które z samego rana nie są w stanie przełknąć nic słodkiego. Może wersja na słono, by im pod pasowała?! Chodzi mi po głowie marchewkowa..
Składniki:
1/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 pomarańcze
2 łyżeczki migdałów
1 łyżka domowego masła orzchowego
1/2 łyżeczki cynamonu
syrop z agawy
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną płukam na sitku. W rondelku zagotowuję mleko, a następnie wrzucam do niego cynamon, masło orzechowe i kaszę jaglaną. Doprowadzam raz jeszcze do wrzenia, przykrywam, zdejmuję z gazu i zostawiam na około 10 minut. Przez ten czas kasza powinna spęcznieć.
2. W między czasie obieram 1 pomarańczę ze skórki mi miksuję w w blenderze. Rondelek z kaszą ustawiam na małym ogniu i dodaję mus z pomarańczy. Grzeję jeszcze przez chwilę, a następnie przekładam do miseczki.
3. Dekoruję drugą pomarańczą, posypuję orzechami zmiażdżonymi w moździerzu i polewam syropem z agawy.
My love - porridges, millet and all morning groats. Seriously it is difficult to change yours habits and i did it. To be honest it was by mistake. Nonetheless I am happy, because of it. Thankfully to porridges I have easy and healthy breakfast. I have never eat too much or too less. Always nutritious and filling, gives energy at the beginning of the day.
I do not know why I did not appreciate it. I was not aware, maybe I was not interested. I paid attention to different things and It was not good food. Now is different. Food play very important role in my life, this is why now I take care about good food. Thankfully to that I take care about myself.
I used to eat anything. Catching random food and throwing it inside. On the table was everything, so I was going for everything, in the end I did not know how much I have eaten. Luckily at the moment I have porridges and I enjoy every bite. Seriously, they are delicious.
By the way, all my porridges are sweet. Today I have seen one sour one. I think, soon I have to try it out. I know some people who gonna love it, because they can not look on sweet breakfasts ( i used to be like this), so this would be perfect solution for them. I was wondering about carrot...
Ingredients:
( 1 portion )
( 1 portion )
1/4 cup not cooked millet
1/2 cup coconut milk
2 oranges
2 tsp almonds
1 tbsp homemade peanut butter
1/2 tsp cinnamon
agave syrup
Preparation:
1. Rinse millet on strainer. In pot bring to boil coconut milk and add cinnamon, peanut butter and millet. Bring to boil again, cover and set aside for 10 minutes. It has to absorb liquid, swell.
2. In the meantime peel one orange and mix it in blender. Pot with millet place on small heat and add orange. Warm it out a bit, than transfer to the bowl.
2. In the meantime peel one orange and mix it in blender. Pot with millet place on small heat and add orange. Warm it out a bit, than transfer to the bowl.
3. Decorate with second orange, sprinkle with mashed in mortar almonds and pour with agave syrup.
0 komentarze