Tropikalna kokosowo - bananowa owsianka z mango i kiwi
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, po prostu uwielbiam mleko kokosowe, gdy je widzę nie mogę się pochamować, żeby całego nie wypić na raz. Co prawda jest mega słodkie, ale co tam każdy następny łyk jest coraz lepszy, a gdy się kończy jest mi tak słodko, że mówię sobie już nigdy więcej. Historia się powtarza gdy w domu zawita nowa puszka mleka kokosowego.
Mój ulubiony myk to wstawić je na noc do lodówki, najlepiej na dwie noce i potem delikatnie zebrać piankę która się wytrąciła, ahh cud miód. Pozostałą wodę kokosową najczęściej używam do owsianki, ale można też po prostu sobie wypić lub użyć do drinków. Natomiast z pianki robię krem z wiórkami.
Wczoraj zrobiłam chlebek bananowy więc zostało trochę mleka, a bardzo nie lubię jak coś stoi za długo otwarte w lodówce. No to siup owsianeczka, jako podstawa jak zawsze banan na dodatek z kakaem. To połączenie zawsze działa, a na mleku kokosowym jest nieziemskie.
Owsianki, owsianki jeszcze raz owsianki, jestem ciekawa kiedy mi się przejedzą. Teraz trwam w niekończącej się fascynacji kaszami - jaglana, manna, kukurydziana i tak dalej i tak dalej. Jak na razie jaglana jest najlepsza na zimowe poranki, gorąca zawsze z owocowym dodatkiem. Te barwy i słodki smak, idealne. Co dzień nowa kompozycja. Dzisiaj było tropikalnie i muszę przyznać, że bardzo smakowicie.
Owsianki, owsianki jeszcze raz owsianki, jestem ciekawa kiedy mi się przejedzą. Teraz trwam w niekończącej się fascynacji kaszami - jaglana, manna, kukurydziana i tak dalej i tak dalej. Jak na razie jaglana jest najlepsza na zimowe poranki, gorąca zawsze z owocowym dodatkiem. Te barwy i słodki smak, idealne. Co dzień nowa kompozycja. Dzisiaj było tropikalnie i muszę przyznać, że bardzo smakowicie.
Składniki:
1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 banan
1/4 mango
1/2 kiwi
1 1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka wiórków kokosowych
syrop z agawy
Przygotowanie:
1. Kroję kiwi i mango i odstawiam na bok, będą do udekorowania.
2. Do garnka wrzucam banana i go rozbełtuję na gładką masę, następnie wsypuję płatki owsiane i kakao, wszystko dokładnie razem mieszam, żeby była gładka jednolita masa.
3. Do masy dodaję mleko kokosowe i wszystko gotuję na średnim ogniu co chwilę mieszając. Czekam, aż owsianka zgęstnieje i będzie przypominać konsystencję budyniu.
4. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję pokrojonym kiwi i mango, posypuję wiórkami kokosowymi i opcjonalnie polewam syropem z agawy.
0 komentarze