VEGGETON.COM

Zapraszam pod nowy adres mojego bloga --> link to veggeton.com!

Welcome to my website !

Domowe bezy wegańskie / Homemade vegan meringues

By Saturday, April 11, 2015 , ,

Delikatne i słodziutkie bezy na bazie wody po gotowaniu ciecierzycy. Kleją się podczas przeżuwania jak mordoklejki. Przygotowanie tylko dla cierpliwych.


Wegańskie wypieki to nie małe wyzwanie, ale nikt nie powiedział, że się nie da. Jak się chce to się wszystko da. Wegański sernik, czyli tofurnik smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjny, lody - nie dość, że pyszne to i o wiele zdrowsze, a bezy? Tym razem szukałam czegoś o słodziutkich bezach. Tradycyjne robi się je z białka jaja kurzego i cukru pudru. Udało mi się znaleść kilka wegańskich rozwiązań, z czego wypróbowałam jedną. Wodę po gotowaniu ciecierzycy w proporcji 1 : 1 z białym cukrem pudrem.

Czym zastąpić białko jaja kurzego przy produkcji bez?


  • woda po gotowaniu ciecierzycy ( sprawdzone )
  • woda po ciecierzycy z puszki ( sprawdzone )
  • woda z fasoli z puszki ( podobno działa, nie sprawdzałam )
  • woda po gotowaniu soczewicy ( podobno działa, nie sprawdzałam )
  • woda po soczewicy z puszki ( podobno działa, nie sprawdzałam )

Jakiego słodzika użyć?

  • biały cukier puder
  • syrop z agawy (  podobno działa, nie sprawdzałam )
  • syrop z agawy połączony ze stewią (  podobno działa, nie sprawdzałam )

Słodziki, które nie sprawdzają się przy produkcji bez

  • cukier kokosowy
  • stewia
  • ksylitol


Składniki:
( około 30 dużych bez )

1 szklanka wody po ciecierzycy
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

uwaga: ciecierzycę moczę przez całą noc w wodzie, odcedzam, zalewam wodą i gotuję, odcedzam - wodę zatrzymuję, przelewam ją do szklanki.

1. Do dużego garnka wlewam wodę po gotowaniu ciecierzycy i cukier puder. Miksuję robotem kuchennym przez około godzinę, do czasu aż będzie ubite na sztywno.

2. Przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego od razu nakładam gotową pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nakładałam łyżką, ale przy pomocy rękawa będą miały o wiele ładniejszy kształt.

3. Piekę przez 1 godzinę we wcześniej nagrzanym piekarniku na 100*C, następnie wyłączam piekarnik i zostawiam je w środku na następne 3 godziny. Gotowe powinny ładnie odchodzić od papieru do pieczenia.

zjadam od razu lub tego samego dnia, ewentualnie przechowuję w lodówce


Delicate and sweet meringues based on chickpea water. Sticky while chewing. Preparation time for patient people.


Vegan pastries are not the easiest challenge, but nobody said it will be easy. If you want to can achieve any thing you want. Vegan cheese cake, is way much more better than traditional one, ice cream - delicious and healthier. This time a was searching for meringues. Traditional ones are made from egg whites and powder sugar. I found out few possibilities for vegan version. I have checked one of them. Water after cooked chickpeas in proportion 1 : 1 with white powdered sugar.

How to replace egg whites for meringues? 


  • water after cooking chickpea ( checked ) 
  • water from canned chickpea ( checked )
  • water from canned red bean ( apparently work, but I did not check it )
  • water after cooking lentils ( apparently work, but I did not check it )
  • water from canned lentils ( apparently work, but I did not check it )

Which sweetener?

  • white powdered sugar
  • agave syrup ( apparently work, but I did not check it )
  • agave syrup combined with stevia ( apparently work, but I did not check it )

Sweeteners, which does not work?

  • coconut sugar
  • stevia
  • xylitol

Ingredients:
( around 30 big meringues )

1 cup of water after cooking chickpea
1 cup of white powdered sugar

Preparation:

note: soak chickpea overnight, the next day strain it and boil, leftover water pour in to the cup

1. Ina big bowl combine chickpea water and white powdered sugar. Mix with kitchen robot around 1 hour, till is beaten stiff.

2. Straightaway with a spoon or pastry bag ( prettier shape ) form meringues on previously lined out with baking paper sheet.

3. Bake 1 hour in previously heated oven on 100*C. After this time turn off the oven and leave them inside for another 3 hours.  Ready, should smoothly peel off.

eat it immediately or the same day, eventually store it in fridge

Spróbuj też / You Might Also Like

0 komentarze